OIK Pljevlja proglasila konačne rezultate lokalnih izbora

Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Pljevlja Čedo Gospić je rekao da su Odluku Ustavnog suda, o odbijanju prigovora na rezultate izbora, dobili jutros iza deset časova i da su imali zakonski rok da u roku od 12 sati održe sjednicu i proglase konačne rezultate

15709 pregleda 8 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Opštinska izborna komisija (OIK) u Pljevljima proglasila je večeras konačne rezultate lokalnih izbora održanih 23. oktobra prošle godine.

To je Vijestima potvrdio predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Čedo Gospić.

Gospić je kazao da da će odluka o proglašenju biti poslata na objavljivanje Službenim listu.

Gospić je rekao da su Odluku Ustavnog suda, o odbijanju prigovora na rezultate izbora, dobili jutros iza deset časova i da su imali zakonski rok da u roku od 12 sati održe sjednicu i proglase konačne rezultate.

Demokratska partija socijalista (DPS) sa svojim koalicionim partnerima Bošnjačkom strankom (BS), Socijaldemokratama (SD), i Socijaldemokratskom partijom (SDP) podnijela je pola sata prije isticanja zakonskog roka, prigovor OIK u Pljevljima zbog kako navode povrede biračkog prava tokom izbora održanih 23. oktobra na dva manja biračka mjesta u selima Potpeće i Premćani.

Prigovor je prvo odbila OIK, a potom i Državna izborna komisija (DIK), nakon čega je koalicija kju je predvodio DPS podnijela žalbu Ustavnom sudu, koji do skoro nije imao kvorum za odlučivanje.

U prigovori navode da na tim mjestima nijesu obezbjeđeni uslovi za glasanje lica sa invaliditetom.

Pobjednici izbora u Pljevljima optužili su DPS i njihove koalicione partnere koji su ubijedljivo poraženi u Pljevljima da opstruira proces smjene lokalne vlasti.

Na izborima 23. oktobra koalicija Demokratskog fronta (DF) "Za bolja Pljevlja" osvojila je najviše glasova 5.620 ili 12 mandata, koalicija DPS, BS, SD i SDP 4.584 glasova odnosno devet mandata, koalicija Demokrate Pokret za Pljevlja i Ujedinjena Crna Gora 3.545 glasova - sedam mandata, Pokret Evropa sad 2.136 glasova - četiri mandata i koalicija Socijalističke narodne partije (SNPI i Građanskog pokreta URA 1.176 glasova odnosno dva mandata.

Stranka pravde i pomirenja (SPP) osvojila je 128 glasova što nije bilo dovoljno za osvajanje odborničkog mandata.

Bonus video: