"DOSTA JE ANTIPRAVOSLAVNE I ANTIHRIŠĆANSKE REKONSTRUKCIJE"

Zečević: Skidanje krsta cara Dušana sa Sat kule je udar na pravoslavno biće

"Današnja akcija skidanja krsta je u suštini inicirana od strane DPS i ANB, kao i jedne islamske obavještajne službe, kako bi se na ovom pitanju pravile nove podjele u Crnoj Gori i to u pravoslavnom biću", kazao je između ostalog Radoš Zečević, predsjednik Opštinskog odbora (OO) Nove srpske demokratije (NSD) Podgorica
148 pregleda 117 komentar(a)
Radoš Zečević, Foto: Nova srpska demokratija
Radoš Zečević, Foto: Nova srpska demokratija
Ažurirano: 14.09.2017. 10:28h

Krst cara Dušana koji je postavljen na Sat kuli u Podgorici nakon oslobođenja od viševjekovnog ropstva pod Otomanskom imoperijom, bio je znak da je rodni grad njegovog pretka Stefana Nemanje, osnivača dinastije Nemanjić, postao zajednički simbol svih Podgoričana, saopštio je danas Radoš Zečević, predsjednik Opštinskog odbora (OO) Nove srpske demokratije (NSD) Podgorica.

"To nije urađeno suprotno volji muslimana iz Podgorice, koji se tada nacionalno nijesu razlikovali od Crnogoraca, Brđana i Hercegovaca, jer da je tako, svakako da bi neko iskoristio vremena austrougarske, italijanske ili njemačke okupacije da ukloni to znamenje. Današnja akcija skidanja krsta je u suštini inicirana od strane DPS i ANB, kao i jedne islamske obavještajne službe, kako bi se na ovom pitanju pravile nove podjele u Crnoj Gori i to u pravoslavnom biću na one koji su za krst i one koji su protiv. Tema koju su ranije nametali, a koja nije dala očekivanog rezultata - da li je Nemanjin grad - Nemanjin ili tursko utvrđenje, nije podijelila pravoslavno biće jer se svi ponose činjenicom da je naš vladar rođen na obali Ribnice. Nakon toga, imali smo incident sa tzv. rekonstrukcijom spomenika Božidaru Vukoviću Podgoričaninu, prvom Srbinu štamparu, gdje je glavni cilj bio da se ukloni ono "prvom Srbinu štamparu", ali građani Podgorice nijesu dozvolili da se lažira istorija njihovog grada. Takođe, u režiji koalicije DPS-BS uklonjena je i slika Kosovke djevojke iz Urgentnog centra, koja je od izgradnje KBC bila njegov simbol, a opet pod izgovorom rekonstrukcije koju je finansirala ista organizacija. Ne smijemo ni pomisliti šta bi se desilo da krenu u rekonstrukciju zgrade Crvenog krsta", istakao je Zečević.

On je dodao da je sada na "dnevnom redu" novi udar na pravoslavno biće Glavnog grada i pod firmom rekonstrukcije Sat kule želi se ukloniti ono što je krasilo grad nakon oslobođenja od Turaka.

"Vrijeme je da se kaže, dosta je ovakve antipravoslavne i antihrišćanske rekonstrukcije! Krst Cara Dušana na Sat kuli je podignut onima koji su poginuli za oslobođenje Podgorice, a kralj Nikola junacima podiže spomenik i posveti stihove kojih se uvijek valja podsjetiti, a koji simbolizuju pravi duh Podgorice i Crne Gore:

"Na prag same Podgorice,

Slavno oni umriješe,

Tek da divnoj Zeti lance,

Od Kosova razdriješe.'', poručio je Zečević.

Po njegovim riječima, krst cara Dušana na Sat kuli je jedan od najznačajnijih simbola Podgorice, i on nije dijelio građane sve do momenta dok vladajuća koalicija i jedna inostrana bezbjednosna služba nijesu odlučili da ga uklone.

"U Podgorici se pojedine ulice i trgovi zovu imenima nekadašnjih turskih oficira, koji su bili na čelu okupatorske otomanske vlasti, a nedavno je podignut i spomenik njemačkim vojnicima iz Drugog svjetskog rata, što ne smeta režimu, ali im smetaju krst na Sat kuli, Nemanjin grad, Božidar Vuković Podgoričanin, Kosovka djevojka, a sledeća je na udaru vjerovatno Crkva svetog Đorđa, najznačajniji simbol Podgorice. Umjesto skidanja krsta cara Dušana, valjda je bilo mnogo preče i svakako ljudski da vlast Glavnog grada finansira ekshumaciju ostataka žrtava takozvanog savezničkog bombardovanja Podgorice na Vaskrs 1944. godine i izgradnju prikladnog spomen-obilježja kojim bi se odužili nevinim žrtvama", zaključio je Zečević.

Nestanak metalnog elementa koji nalikuje krstu, sa vrha podgoričke Sahat kule, otvorio je u dijelu javnosti i medija dilemu: hoće li ovaj dio nakon rekonstrukcije biti vraćen? Iz Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture je ranije Televiziji Vijesti data potvrdu da je element uklonjen privremeno i da će nakon konzervatorskog tretmana biti vraćen na isto mjesto, na vrh kule.

Iz Forma Bošnjaka Crne Gore juče su rekli su da je prava lakrdija tipično-vjerski simbol koji je skinut sa podgoričke Sahat kule nazivati "pokazivačem strana svijeta" i insistirati na njegovom vraćanju.

Reis Islamske zajednice Rifat Fejzić je iskazao duboko neslaganje sa najavom lokalnih vlasti da će krst biti ponovo postavljen na Sahat-kuli, oduzetom vakufu Islamske zajednice", saopšteno je iz Mešihata.