Đukanović: Kad uđemo u EU realno da prosječna plata bude 1.500 eura, sadašnjom politikom teško je izbjeći bankrot

Danas je u Evropi inflacija devet posto, a u Crnoj Gori 17,2. Ta inflacija pogađa sve, ali najdrastičnije penzionere, ljude koji su časno odradili svoj životni vijek, dali to što su znali i umjeli da bismo mi danas imali temelje države Crne Gore

10677 pregleda 80 komentar(a)
Đukanović u Zagoriču, Foto: DPS
Đukanović u Zagoriču, Foto: DPS

Kad Crna Gora postane članica Evropske unije, realno je da prosječna plata bude 1.500 eura, poručio je Milo Đukanović, akteulni predsjednik Crne Gore i kandidat Demokratske partije socijalista u drugom krugu predsjednički izbora, 2. aprila.

Kako DPS navodi u saopštenju, on je to rekao u razgovoru sa građanima na tribini u podgoričkom naselju Zagorič.

Kako navode dodao je da je cilj svake odgovorne politike poboljšanje životnog standarda i naglasio da se do tog cilja mora doći na odgovoran način, a ne manipulacijama i sijanjem iluzija.

"Do toga dolazimo realizacijom reformi i ulaskom u članstvo u EU. Ovo je realno, sve ostalo opasno prijeti da ovu zemlju uvede u bankrot. Ovakvom politikom kakva se sada vodi, ova zemlja teško može izbjeći bankrot do kraja 2023", rekao je Đukanović.

Milo Đukanović
foto: DPS

Kaže i da mora da se vodi računa o jednoj bitnoj činjenici.

"Koliko god je bila važna visina plata i penzija, to nije ipak kompletan životni standard. Jako je važno kakav je nivo zdravstvene usluge, kakvo je obrazovanje", istakao je Đukanović.

Đukanović je posebnu pažnju, kako navode, posvetio položaju penzionera, koji su najviše pogođeni inflacijom i dodao da se njihov status mora poboljšati. On je ukazao da su penzije minimalno korigovane ili da nijesu uopšte.

"Sto dvadeset hiljada penzionera danas ima mnogo veći problem nego što su ga imali prije ovoga perioda", rekao je Đukanović.

Dodaje da se ovakvim vođenjem javnih finansija stvara inflacija, koja je u ovom trenutku najveća od nezavisnosti.

"Danas je u Evropi inflacija devet posto, a u Crnoj Gori 17,2. Ta inflacija pogađa sve, ali najdrastičnije penzionere, ljude koji su časno odradili svoj životni vijek, dali to što su znali i umjeli da bismo mi danas imali temelje države Crne Gore. Nekada je penzija bila na nivou 57 posto prosječne plate, a sada je 50", naveo je Đukanović.

DPS navodi i da je Đukanović rekao da se manipulanti koji populizmom žele da steknu političke poene poigravaju sa sudbinom ljudi.

"Ne dajmo se zavarati, ne dajmo manipulantima da nam iluzijama stvaraju nerealna očekivanja. Politika ne smije biti vještina manipulacije ljudima, ona je odgovorna javna djelatnost. Prirodno je da svi želimo da svako od nas, naše potomstvo, svaki građanin Crne Gore živi na onom nivou životnog standarda koji postoji u razvijenoj Evropi. Ako politika koja vrši vlast nema to kao svoj konačan cilj, to nije dovoljno dobra i odgovorna politika. To je naša osnovna ideja vodilja. Sve što smo do sada radili – čuvanje mira, međunacionalnog sklada, obnova nezavisnosti, ulazak u NATO, su dionice na tom putu koje treba da nas dovedu do životnog standarda Crne Gore primjerenog Evropi 21. vijeka", poručio je Đukanović.

Važno je i kako se do kvalitetnog životnog standarda dolazi, kaže on.

"Nije dovoljno željeti da se dođe do povećanog životnog standarda, jako je važno znati kako se to ostvaruje. Ne prodavati ljudima iluzije, jako je važno dijeliti sa ljudima ono što je neka spoznaja i iskustvo koje morate imati čak i ako vodite domaćinstvo – da prvo nešto morate stvoriti da biste mogli potrošiti", rekao je Đukanović.

Kako navode istakao je koliko je važno da Crna Gora ostane građanska država u kojoj skladno žive ljudi različitih nacionalnosti i vjera.

"Crna Gora mora biti država građana, kako je to Ustavom predviđeno, a ne nekih privilegovanih i manje privilegovanih, manjinskih naroda. Takva je struktura Crne Gore. To su znali i Petrovići kada su postavili dobre temelje odnosa prema manjina. Crna Gora mora biti multietnička i multikulturna zajednica. Ne možemo mimo svijeta, moramo biti organski dio savremene evropske civilizacije i kulture. Naš cilj kao države se završava članstvom u EU", naglasio je Đukanović.

On je rekao da su alternative koje se nude kroz Open Balkan i "srpski svet" zamajavanja nacionalista koji žele da vrate Crnu Goru u nacionalna i vjerska prebrojavanja i dovode u pitanje i sekularni karaker crnogorske države. Kako piše u saopštenju, takođe je podsjetio na globalni kontekst, sukob između Istoka i Zapada, koji se uvijek reflektuje na region i podstiče nacionalizme i velikodržavne projekte.

Rekao je i da se on ne predstavlja lijepim željama, već svojim ostvarenjima, a kako navode iz DPS-a, nabrojao je i sva istorijska postignuća politike koju je predvodio. Između ostalog, rekao je da je ta politika postigla da ekonomija Crne Gore postane samoodrživa, iako to nikada nije bila u svojoj istoriji.

Đukanović je rekao da je vlast na čijem je bio čelu imala i neke slabosti n da je to karakteristika za sve vlasti koje dugo traju. DPS u saopštenju kaže i da je on je preuzeo odgovornost za te slabosti i rekao da je spreman da ih otkloni. Dodaju da je naglasio da se ma koliko neobjektivni kritičari pokušavali da ocrne vlast koju personifikuje, te greške ne mogu uporediti sa onim što rade oni koji su poslije 30. avgusta postali većina.

"Kao što nema živog čovjeka bez mana, tako nema ni politike bez slabosti. Nema ni vlasti bez slabosti. A posebno nema vlasti bez slabosti, ako ona dugo traje… Potpuno sam toga svjestan i kao čovjek koji je personifikovao tu politiku, koji je predvodio politiku koja je Crnu Goru dovela do ovih ostvarenja. Ja odgovorno preuzimam svoju odgovornost za slabosti koje ste identifikovali i sposoban sam da ih otklonim. Mi moramo da pokažemo da smo razumjeli poruku građana iz 2020. i da smo se ozbiljno ozbiljno posvetili onome što su oni identifikovali kao naše mane", naveo je Đukanović.

Milo Đukanović
foto: DPS

Iz DPS-a kažu da je dodao da i pored toga što su vlastodršci bili samo posvećeni ostrašćenom revanšizmu, do sada nema ni jedne optužnice i presude protiv predstavnika bivše izvršne i zakonodavne vlasti.

Kaže da je opozicija morala da štiti interese Crne Gore, pošto je vlast asistirala na njihovom podrivanju.

"Nikada naša vlast nije trgovala sa interesima Crne Gore. Oni su bili, i dalje su za nas svetinja. I kao opozicija smo pokazali da smo svjesni da naša odgovornost nije prestala, jer smo vidjeli da nova vlast ne štiti interese Crne Gore. Vlast, kojoj je pripadao i moj protivkansidat, je asistirala onima koji rade protiv interesa naše države. Zato, nemojte nas svrstavati u koš sa njima kojima će suditi istorija i sudovi. Nemam nikakvu dilemu o tome", poručio je Đukanović.

Kako piše u saopštenju, Đukanović je na kraju rekao da je uvjeren će pobjede na izborima 2. aprila i na parlamentarnim 11. juna, povratiti normalnost i stvoriti uslove da Crna Gora uhvati priključak sa onim trendovima koje je imala do 30. avgusta 2020.

"On je kazao da je ubijeđen da tokom njegovog predsjedničkog mandata Crne Gora postaje članica EU, da će se paralelno sa tim obezbijediti ozbiljan ekonomski razvoj, na kojem će se jedino zdravo utemeljiti rast životnog standarda, rast plata i penzija što je konačan cilj politike koju predstavlja", zaključuje DPS u saopštenju.