CDT: Za zakonitost drugog kruga potrebna posvećenost svih aktera

"Crna Gora od 1997. godine nije imala drugi krug predsjedničkih izbora i to je proces u kome će se izgrađivati pravna praksa"

2086 pregleda 4 komentar(a)
Kovačević, Foto: CDT
Kovačević, Foto: CDT

Drugi krug predsjedničkih izbora može biti efikasno doveden do kraja samo uz maksimalnu odgovornost i posvećenost svih institucija koje imaju ulogu u njihovom sprovođenju, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT).

Programska direktorica te nevladine organizacije Milica Kovačević rekla je da je ostalo još deset dana do drugog kruga predsjedničkih izbora, a da su zahvaljujući nedostatnom pravnom okviru otvorene brojne nedoumice.

Kovačević je kazala da Crna Gora od 1997. godine nije imala drugi krug predsjedničkih izbora, i da je to proces u kome će se izgrađivati pravna praksa.

Ona smatra da takve situacije, iako nužne, nose sa sobom rizike da se naprave greške, a posebno ako se dozvoli da partijski interes nadvlada pravno rasuđivanje.

"Izborni proces može biti efikasno doveden do kraja samo uz maksimalnu odgovornost i posvećenost svih institucija koje imaju ulogu u sprovođenju izbora – Državne izborne komisije (DIK) i nižih nivoa izborne administracije, Ministarstva unutrašnjih poslova i posebno Ustavnog suda", ocijenila je Kovačević.

Ona je rekla da su, pored toga, u Crnoj Gori u toku dva paralelna izborna procesa, sa dva različita sastava DIK-a, i da će to biti tako do utvrđivanja konačnih rezultata predsjedničkih izbora.

Kovačević je kazala da su parlamentarni izbori raspisani, da su rokovi za izborne radnje utvrđeni od DIK-a, i da je to zakonit izborni proces dok drugačije ne odluči nadležni sud.

"U tom smislu pozdravljamo najavu Ustavnog suda da će se o ustavnosti odluke o raspuštanju Skupštine izjasniti u hitnom postupku. Istovremeno, pozivamo MUP da poštuje rokove i ispunjava svoje obaveze iz Zakona o biračkom spisku, i prestane sa ugrožavanjem izbornog procesa", dodala je Kovačević.

CDT je pozvao sve političke aktere da se konstruktivno angažuju u rješavanju nastajućih pravnih i praktičnih nedoumica, poput sastava organa za sprovođenje izbora, umjesto podrivanja izbornog procesa iz sebičnih partijskih interesa.

Kovačević je istakla da je model partijske izborne administracije nebrojeno puta pokazao slabosti, a da CDT godinama kritikuje ulogu ovlašćenih predstavnika kandidata i partija koji su često služili kao glasačka mašina zadužena za ostvarivanje političke dominacije prilikom odlučivanja.

"Ipak, i pokušaji da se ovlašćeni predstavnici u sred procesa suprotno zakonu isključe iz drugog kruga jedinstvenog izbornog procesa, može se tumačiti jedino u tom istom kontekstu – borbe za političku kontrolu nad izbornim procesom", ocijenila je Kovačević.

Ona je rekla da posebno zabrinjava mogućnost korišćenja taktika za usporavanje, odlaganje i druge opstrukcije procesa.

Kovačevć je podsjetila da je u Šavniku u prvom krugu na jednom mjestu već prekinuto glasanje i da se mora ponoviti, a da odlučnost nekih grupa da onemogućavaju lokalne izbore u toj opštini ukazuje na opasnost da bi se na taj način mogao opstruirati i ovaj izborni proces.

"U tom kontekstu posebno naglašavamo potrebu da se Ustavni sud, kao posljednja instanca u zaštiti biračkog prava građana, ali i institucija koja bi trebalo da bude čuvar Ustava i demokratskih principa na kojima on počiva, trgne i počne da obavlja svoju ulogu, i to transparentno i odgovorno prema građanima", kazala je Kovačević.

Ona je rekla da je, prema podacima iz preliminarne izjave misije ODIHR, Ustavni sud već u prvom krugu predsjedničkih izbora primio 11 izbornih žalbi.

Kovačević je objasnila da su se žalbe odnosile na utvrđivanje kandidature Mila Đukanovića, postupke DIK-a vezano za provjere kandidatura Milojka Spajića i Andrije Mandića, odbijanje kandidature Željka Matijaševića i sastav biračkih odbora u Kolašinu.

"Ono što posebno zabrinjava je činjenica da Ustavni sud nije odlučivao o ovim žalbama, uprkos tome što su zakonom propisani vrlo kratki rokovi za postupanje u izbornim sporovima, već je odabrao studentsku krilaticu - odloženo položeno", ocijenila je Kovačević.

Ona je dodala da je ODIHR sa pravom konstatovao da je proces predsjedničkih izbora ostavljen bez sudske zaštite.

Kovačević je kazala da Ustavni sud nastavlja dugogodišnju praksu netransparentnosti, izbjegavajući često čak i da odgovori na opravdane upite javnosti o postupanju u ovom izbornom procesu i da objašnjenja za svoje postupke.

"Pred novoizabranim sudijama su dugi mandati, a ovaj izborni proces je prilika da dokažu svoj integritet, ili krenu putem većine svojih prethodnika", zaključila je Kovačević.

Bonus video: