DPS, SD i BS pokušali da iz DIK-a maknu predstavnike drugih kandidata

"Vijestima" je iz DIK-a nezvanično rečeno da je na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika odlučeno da u DIK-u i opštinskim izbornim komisijama ostanu predstavnici svih predsjedničkih kandidata koji su učestvovali u prvom krugu izbora

58550 pregleda 70 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.03.2023. 20:54h

Državna izborna komisija (DIK) odbila je predlog predstavnika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Bošnjačke stranke (BS) da se opunomoćeni predstavnici kandidata koji su učestvovali u prvom krugu predsjedničkih izbora eliminišu iz svih organa izborne administracije.

"Pohvaljujemo odluku DIK-a, jer se ovdje radi se o jedinstvenom izbornom procesu i sastav izborne administracije mora biti isti", saopštili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

"Vijestima" je iz DIK-a nezvanično rečeno da na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika odlučeno da u DIK-u i opštinskim izbornim komisijama ostanu predstavnici svih predsjedničkih kandidata koji su učestvovali u prvom krugu izbora.

"Odnosno, da svi imaju pravo kako je bilo u prvom krugu, jer se radi o jedinstvenom procesu jer zakon ne potpisuje mogućnost da se predstavnici biračkih odbora maknu", pojašnjeno je nezvanično iz DIK-a.

DPS je, navodi izvor, tražio da se iz biračkih odbora eliminišu svi osim predstavnici predsjedničkih kandidata.

"Većina je bila za to da se ne eliminišu, nego da ostanu isti organi za sprovođenje izbora jer se radi o jedinstvenom izbornom procesu, i zato što je zakonom definisano da se mandat opunomoćenih predstavnika okončava trenutkom utvrđivanja konačnih rezultata izbora, a konačni rezultati izbora se utvrđuju nakon drugog kruga".

"Jedinstven izborni proces do proglašenja konačnih rezultata izbora"

U zvaničnom saopštenju DIK-a o uputstvu za sprovođenje izbora drugog kruga predsjedničkih izbora se navodi da je članom 18 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano da pravo da odredi opunomoćenog člana za rad u organima za sprovođenje izbora ima svaki podnosilac potvrđene i proglašene izborne liste.

"Članom 25 stav 1 propisano je da opštinsku izbornu komisiju čine: predsjednik i četiri člana u stalnom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste, dok je stavovima 5 i 6 člana 26 propisano da opunomoćeni predstavnici učestvuju u radu i punovažno odlučuju 20 dana prije dana određenog za održavanje izbora, a da mandat opunomoćenih predstavnika u opštinskoj izbornoj komisiji prestaje danom utvrđivanja konačnih rezultata izbora. Članom 27 stav 1 tačka 4 Zakona o izboru odbornika i poslanika određeno je da opštinska izborna komisija obrazuje biračke odbore i imenuje predsjednika i članove biračkih odbora za izbor odbornika i poslanika i organizuje njihovu edukaciju (obuku) o procedurama za rad biračkog odbora. Članom 35 stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano je da birački odbor čine predsjednik i četiri člana u stalnom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste, dok je članom 36 stav 4 propisano da opunomoćeni predstavnik učestvuje u radu i punovažno odlučuje pet dana prije dana određenog za održavanje izbora", piše u odluci koju je potpisao predsjednik DIK-a Nikola Mugoša.

Navedene odredbe koje se odnose na opunomoćene predstavnike u organima za sprovođenje izbora shodno se primjenjuju na izbor Predsjednika Crne Gore saglasno članu 9 Zakona o izboru Predsjednika Crne Gore, dodaje se.

"Imajući u vidu da se radi o jedinstvenom izbornom procesu do proglašenja konačnih rezultata izbora za Predsjednika Crne Gore 2023. godine u drugom krugu u organima za sprovođenje izbora (Državna izborna komisija, opštinske izborne komisije i birački odbori) pored članova stalnog sastava učestvuju i odlučuju u radu i opunomoćeni predstavnici svih sedam kandidata za Predsjednika kojima su utvrđene kandidature. Stalni i prošireni sastav biračkih odbora koji je rješenjima opštinskih izbornih komisija već imenovan za izbore za izbor Predsjednika Crne Gore sprovodi izbore i u drugom izbornom krugu u istom sastavu kao na izborima održanim 19. marta 2023. godine uz napomenu da saglasno Zakonu na obrazloženi zahtjev političke partije, odnosno grupe birača koja je stekla pravo da predloži predstavnike u stalnom sastavu biračkog odbora, sastav biračkog odbora može se mijenjati i nakon isteka roka od 10 dana prije izbora, a najkasnije 12 sati prije otvaranja biračkih mjesta. Napominjemo da nije potrebno žrijebati kojem političkom subjektu pripada broj predsjednika biračkih odbora, imajući u vidu da isti sastav biračkih odbora sprovodi izbore u drugom izbornom krugu", navodi se u Odluci.

Čarapić: Spriječena velika izborna krađa

Član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić kazao je da "javnost treba da bude upoznata sa činjenicom da je DPS pokušao da promijeni heterogene biračke odbore nakon prvog kruga, i politički ih monopolizuje za drugi krug".

"Odbijanjem ovog predloga u DIK-u spriječena je velika izborna krađa i promijena pravila usred izbornog procesa. Dalje srozavanje integriteta institucije Državne izborne komisije je nedopustivo, a sveobuhvatna izborna reforma mora biti prioritet većine koja se konstituiše nakon najavljenih parlamentarnih izbora. Dosta je bilo", naveo je Čarapić.

Bonus video: