DIK: Za podršku izbornoj listi potrebno najmanje 4.338 potpisa birača

Državna izborna komisija objavila odluku o potrebnom broju potpisa birača za podršku izbornoj listi na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 11. jun

19945 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Državna izborna komisija (DIK) saopštila je da je 4.338 potpisa birača, najmanji broj potpisa za podršku izbornoj listi za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore na izborima koji će se održati 11. juna 2023. godine.

U saopštenju DIK-a se navodi da je za političke partije ili grupe birača koje predstavljaju manjinski narod ili manjinsku nacionalnu zajednicu, izborna lista za izbor poslanika može biti utvrđena ako je svojim potpisom podrži najmanje 1.000 birača, a koriste pravo iz člana 94 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Za političke partije ili grupe birača koja predstavljaju manjinski narod ili manjinsku nacionalnu zajednicu sa učešćem u ukupnom stanovništvu Crne Gore do dva odsto prema rezultatima posljednjeg popisa, izborna lista za izbor poslanika može biti utvrđena ako je svojim potpisom podrži najmanje 300 birača, saopšteno je iz DIK-a.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika predviđeno je da izborna lista za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore može biti utvrđena ako je svojim potpisima podrži najmanje 0,8 odsto birača od broja birača u izbornoj jedinici, računajući prema podacima o broju birača sa izbora koji su prethodili odluci o raspisivanju izbora.

"Izborima za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore koji će se održati 11. juna 2023. godine prethodili su izbori za izbor predsjednika Crne Gore 2023. godine, na kojima je na osnovu rješenja o zaključenju biračkog spiska, u birački spisak bilo upisano 542.154 birača. Primjenom člana 43 Zakona, odnosno 0,8 odsto od 542.154, utvrđuje se da je najmanji potreban broj potpisa birača za podršku izbornoj listi za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore 4.338", navodi se u obrazloženju