Radman: PES se plaši da ishod izbora neće biti kakav očekuju, pokušavaju da obezbijede glasove u izbornim komisijama

Radman je kazao da su u višečasovnoj diskusiji vrlo argumentovano ukazali na nezakonitost, rizike i posljedice po čitav izborni proces, ukoliko u odlučivanju učestvuju lica koja bi bili predstavnici nepostojećih učesnika u ovom izbornom procesu

12471 pregleda 42 komentar(a)
Radman, Foto: DPS
Radman, Foto: DPS

Andrija Radman, član Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) da se predstavnici Pokreta Evropa sad (PES) u Državnoj izbornoj komisiji (DIK) plaše da ishod izbora neće biti onakav kakav očekuju, pa pokušavaju da obezbijede glasove u izbornim komisijama.

On je reagovao povodom izjave člana Predsjedništva PES Vasilija Čarapića koji je juče rekao da "javnost treba da bude upoznata sa činjenicom da je DPS pokušao da promijeni heterogene biračke odbore nakon prvog kruga, i politički ih monopolizuje za drugi krug".

Čarapić je to rekao povodom toga što je DIK odbio predlog predstavnika DPS, Socijaldemokrata (SD) i Bošnjačke stranke (BS) da se opunomoćeni predstavnici kandidata koji su učestvovali u prvom krugu predsjedničkih izbora eliminišu iz svih organa izborne administracije.

"Zbog vjerodostojnog informisanja javnosti, a povodom izjave člana Predsjedništva Pokreta Evropa sad, Vasilija Čarapića smatram potrebnim da ga podsjetim, a građanima objasnim o kakvoj "izbornoj krađi i promjeni pravila u sred izbornog procesa" se radi. Naime, na sjednici DIK-a je, stavljen na razmatranje status ovlašćenih predstavnika kandidata koji se nijesu kvalifikovali za drugi izborni krug, i to ne predlogom DPS, SD i BS, kako se pokušava manipulisati", istakao je Radman u saopštenju koje je dostavio DPS.

On je dodao da je načelno zauzet stav da u skladu sa zakonom, oni koji nemaju kandidata, nemaju ni pravo biti i odlučivati u izbornim radnja drugog kruga.

"Takvog stava je bio i mladi kolega Čarapić, pa je bez problema podržao udaljavanje, tada na sjednici prisutnog kolege, ovlašćenog predstavnika kandidatkinje Draginje Vukasanović-Stanković. Očigledno njegov iskazani stručni i vjerovatno iskreni stav je suprotan strategiji kandidata kojeg zastupa, te se morao suočiti sa svojim isključivanjem iz rada DIK-a. Sljedećeg dana sjednici DIK-a prisustvovao je njegov zamjenik sa potpuno drugačijim stavom, a to je da u drugom krugu trebaju i moraju učestvovati u izbornim radnjama i odlukama predstavnici kandidata koje su birači glasovima eliminisali iz tog procesa. U vrlo konstruktivnoj diskusiji koja se vodila na sjednici čuli su se argumenti za i protiv ovakvog stava koji je zastupao zamjenik mladog gospodina Čarapića (bogatstvo zamjenika u PES-u), te se sama diskusija i odlučivanje odložilo jer smo zajednički konstatovali da bi bilo dobro dodatno sagledati sve aspekte ovog otvorenog pitanja i donijeti jedinstven, ali zakonit stav", poručio je Radman.

On je kazao da su na jučerašnjoj sjednici, u višečasovnoj diskusiji vrlo argumentovano ukazali na nezakonitost, rizike i posljedice po čitav izborni proces, ukoliko u odlučivanju učestvuju lica koja bi bili predstavnici nepostojećih učesnika u ovom izbornom procesu.

"Ovaj stav nije prihvaćen i većinom glasova usvojen je drugačiji stav od našeg. Ni prvi ni posljednji put da jedan stav ima, a drugi nema podršku tj. većinu. Problem je što, mladi gospodine Čarapiću, Vaš stav nije dobio većinu, onaj isti, prvi, iskreni koji ste iskazali, a koji ste pod pritiskom svog kandidata promijenili tako da sada grijehe morate iskupljivati neistinama koje javno iznosite. Situacija je ipak drugačija, Vi to znate, ali zbog javnosti: Niko ne može promijeniti "heterogene biračke odbore" jer su oni određeni zakonom i dobro znate da se oni ne mijenjaju i to niko nije ni tražio", kazao je Radman.

On je poručio da su ovlašćeni predstavnici predsjedničkih kandidata koji učestvuju u izbornom procesu sastavni dio opštinskih izbornih komisija i DIK i učestvuju u donošenju odluka.

"To je problem koji vas muči, jer ako je po pravu i pravdi onda po jednog ovlašćenog predstavnika imaju samo dva kandidata koja učestvuju u drugom krugu. Međutim očigledno svjesni da rezultat neće biti onakav kakav očekujete, pribjegavate strategiji nikad ne završenih izbora, obezbjeđivanjem umjesto jednog, četiri nezakonita glasa u svim izbornim komisijama, čime osiguravate da odluke mogu biti isključivo onakve kakve Vi hoćete. Pitam Vas, ko onda mijenja mišljenja, stavove i pravila u sred izbornog procesa? Mislite li da preglasavanjem četiri prema jedan, poraz postaje pobjeda? No, bilo jedan na jedan, četiri na jedan… pobjeđuje broj 1", zaključio je Radman.

U drugom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila rivali će biti aktuelni predsjednik Crne Gore i kandidat DPS Milo Đukanović i kandidat PES Jakov Milatović.

Bonus video: