Reakcije nakon hapšenja u policiji: Potvrda da izbori nisu bili slobodni

"Pokazale su se istinitim najzloslutnije sumnje o korumpiranosti policije i tužilaštva... Činjenica je da na izborima učestvuje čovjek koji je organizator i naredbodavac praktično najvećeg dijela ovih aktivnosti", kaže Slaven Radunović. "Ne čude personalana srastanja države i kriminala, ali je skandalozno da nova vlast nije bila sposobna da to otkrije", smatra Miodrag Lekić

79310 pregleda 63 komentar(a)
Novcem od kokaina plaćali bojkot glasanja: Hapšenje jednog od osumnjičenih, Foto: BORIS PEJOVIC
Novcem od kokaina plaćali bojkot glasanja: Hapšenje jednog od osumnjičenih, Foto: BORIS PEJOVIC

Navodi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da je grupa policajaca, navodnih saradnika mafije, novac stečen švercom kokaina koristila da utiče na rezultate parlamentarnih izbora 2020. godine, potvrđuje sumnje o jakoj sprezi bivše vlasti sa kriminalom i da izbori nijesu bili slobodni, smatraju sagovornici “Vijesti”.

U spisima SDT-a po čijem nalogu je prethodnih dana uhapšeno više policajaca osumnjičenih da su umjesto za državu, radili za kriminalne grupe, navedeno je, između ostalog, da su novcem stečenim kriminalnom djelatnošću, na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine u Crnoj Gori “uticali da glasači ne ostvare svoje biračko pravo”.

Za neke sagovornike “Vijesti” to je dokaz dugogodišnjeg srastanja države i kriminala, koje je dodatno problematično jer nova vlast nije bila sposobna da to riješi bez pomoći stranih obavještajnih službi, u ovom slučaju Europola.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta i funkcioner Nove Slaven Radunović kaže da su se pokazale istinitima, kako navodi, sve najzloslutnije sumnje o korumpiranosti crnogorske policije i tužilaštva.

”Činjenica je da danas na izborima učestvuje čovjek koji je, potpuno je jasno, organizator i naredbodavac praktično najvećeg dijela ovih aktivnosti o kojima svjedočimo. Tu ne mislim na pojedinačna izvršenja jer on vjerovatno do tih sitnica nije išao, ali očigledno je tražio od njih da nabave prljavi novac i da kasnije tim prljavim novcem kupuje glasove”, kaže on za “VIjesti”.

Radunović
Radunovićfoto: Luka Zeković

Tokom vlasti DPS-a opozicija je godinama ukazivala da su kupovani glasovi na izborima i građani ucjenjivani na to kako da glasaju. O tome nikad nije bilo istrage u Državnom tužilaštvu, a svaki predmet koji je i otvoren nikada nije došao do suda.

”Ne mislite valjda da bi neki kriminalizovani policajci iz čista mira trošili svoj prljavi novac na tamo neke glasove, nego je to dio organizovane kriminalne aktivnosti kriminalne grupe koja se zove DPS, tačnije grupa njenih funkcionera, partijskih i onih koji su postavljeni u institucije sistema”, smatra Radunović.

Slično kaže i lider Demosa Miodrag Lekić, koji objašnja da se radi o “etabliranom sistemu hibridnog društva sa preciznim ulogama vrha vlasti i njihovim aktivnim sljedbenicima, odnosno izvođačima dobijenih zadataka”.

”To je mreža vertikalno strukturirana vrha politike, na čelu sa vrhovnim šefom i povjerljivim operativnim ljudima - savjetnicima, policijskim funkcionerima, tajnim službama sa saradnicima, osobama iz pravosuđa, sve do širokog kruga propagandista”.

Lekić
Lekićfoto: Luka Zeković

Lekić dodaje da se radi o mračnom sistemu koji nova vlast nije ni prepoznala, a kamoli značajnije mijenjala.

”Zato ne čude personalana srastanja države i kriminala. Čudi, zapravo je skandalozno, da nova vlast nije sposobna da sve to otkrije, već se to dešava pomoću profesionalnih evropskih službi,” kaže lider Demosa.

Iz Demokratske partije socijalista i ostalih opozicionih partija, kao ni iz GP URA, nijesu odgovorili na molbu “Vijesti” da prokomentarišu navode iz naredbe SDT-a.

Poslanica Demokratske narodne partije (DNP), članice DF-a, Maja Vukićević kazala je da se sada potvrdilo da izbori nisu slobodni:

“Čitav državni aparat je bio takav da je bio u službi jednog čovjeka i, nažalost, još postoje ljudi na važnim pozicijama koji su na direktnoj vezi sa kriminalnim klanovima, što otvara i pitanje kadrovske politike u Upravi policije”, rekla je Vukićevićeva “Vijestima”.

Vukićević
Vukićevićfoto: Boris Pejović

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (Pokret za promjene) rekla je da posljednja dešavanja govore o jakoj sprezi samog političkog vrha sa kriminalom, na koji se godinama ukazuje i koji je bio svima vidljiv, sem onima koji nijesu to željeli da vide, znajući ko je pokrovitelj svega.

”Ovo je dokaz da je kriminal i to onaj najmonstruozniji i najprimitivniji kontrolisao sve institucije sistema i vodio državu. Ovo je dokaz i zašto nijedan glas onog ko želi ozdravljenje države ne treba da ode Đukanoviću, jer on i njegova vladavina su kreirali ovakav ambijent u kome nam je mafija ukrala državu. Zato pod hitno treba ići u korjenite reforme, lustraciju, veting u sudstvu, tužilaštvu i policiji, demontažu Agencije za nacionalnu bezbjednost...”, poručila je Branka Bošnjak.

Bošnjak
Bošnjakfoto: Luka Zeković

Ona smatra da bi bilo odgovorno da i direktor Uprave policije Zoran Brđanin podnese ostavku.

"Ovo je sve otkriveno samo zato što nam je Europol pomogao, jer da nije, ova simbioza bi i dalje nesmetano funkcionisala”, rekla je ona “Vijestima”.

PES: Dodatno se baca sjenka na izbore

Iz Pokreta Evropa sad (PES) za “Vijesti” su kazali da se najnovijim navodima koji uključuju zastrašivanja i kupovinu glasova stečenim kroz kriminal dodatno baca sjenka na sve izborne procese u periodu kada je DPS imao prividnu dominaciju na političkoj sceni.

“Vjerujemo da nikoga nisu iznenadili navodi da se godinama unazad vršio svojevrsan izborni inženjering, kako vaninstitucionalno, tako i kroz institucije sistema koje su, vođene uskopartijskim interesima, potpomagale opstanak režima. Svjedoci smo da su se izborni manervi odnosili i na odvajanje pojedinih opština i zloupotrebu institucija, pa i Ustavnog suda, što je služilo DPS-u kao usporavanje procesa demokratske tranzicije”, navode iz PES-a.

“Neko mora da odgovara”

Slaven Radunović rekao je da zbog činjenice da je osumnjičenoj grupi policajaca “pune tri godine dozvoljeno da rade iste ili slične poslove”, neko treba da snosi i političku odgovornost.

”U najgorem slučaju, i ako ih nijesu u ove tri godine radili, koristili su ih da prikriju tragove. To je tragedija za crnogorsku vladavinu prava i neko po tom pitanju mora i politički da odgovara jer ti koji su preuzeli da to odrade umjesto DF-a, nisu imali ni znanja, ni političke snage za to, a ni lične hrabrosti”, rekao je Radunović “Vijestima”.

On kaže da su to institucije sistema na koje su upućivani kad bi se iz DF-a, kako je rekao, uličnim metodama suprotstavili DPS-u i njihovim kerberima. “Nas su pozivali da se obratimo ovakvoj policiji, da idemo kod Milivoja Katnića kao tužioca, a da nam sudi Vesna Medenica. Valjda je danas svima jasno da kada su govorili da je DF radikalan, da pretjeruje, da smo bili sve u pravu i da je to bio jedini način borbe”, kazao je Radunović, navodeći da DF, da je bio dio Vlade, ne bi čekao tri godine da dođe do ovakvih hapšenja.

Đukanović: Pozivam tužilaštvo da reaguje efikasno

Milo Đukanović je juče, odgovarajući na pitanja novinara o hapšenjima policajaca koji su bili na funkcijama tokom vlasti DPS-a kazao da, bez obzira na to da li je riječ o policajcima ili bilo kome drugom, pozdravlja aktivnosti tužilaštva.

“Ne očekujete valjda išta drugo do da pozdravim aktivnosti tužilaštva kada se bavi tim slučajevima. Pozivam tužilaštvo da reaguje efikasno primjenom zakona i da radi tako da uliva povjerenje građanima”, rekao je Đukanović.

Bonus video: