DPS podnio krivičnu prijavu protiv Jakupija: "Uticao na birače da ne glasaju"

U DPS-u tvrde da je v. d. pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima "ugrozio cijeli izborni proces"

13523 pregleda 46 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) podnijela je danas Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv vršioca dužnosti pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima Arbena Jakupija.

Tvrde da je Jakupi zloupotrijebio službeni položaj i da je, suprotno članu 27 Uredbe o organizaciji i načinu rada državne, u izjavi za TV Vijesti 22. marta uticao na birače iz dijaspore da ne vrše svoja Ustavom zagarantovana prava, odnosno da ne glasaju na predstojećim predsjedničkim izborima.

"To sve u u cilju da, kao funkcioner Stranke pravde i pomirenja, koja je prethodno podržala predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića, pomogne u postizanju što boljeg rezultata, čime je ugrozio cijeli izborni proces, ali i doveo u pitanje ostvarenje ustavnog prava svakog građanina Crne Gore koji se trenutno nalazi van Crne Gore", saopšteno je iz DPS-a.

"Uprkos tome što su Uprava na čijem je čelu i on kao vršilac dužnosti dužni da preduzmu sve mjere da iseljenici ostvare svoje Ustavom i zakonom zajamčeno pravo, a to je pravo da bira, on je kroz izjavu, čiji djelovi glase: 'Ne očekujem masovni dolazak dijaspore jer se ne radi o nekom pitanju od nacionalnog interesa niti se odlučuje o tome ide li Crna Gora evropskim putem ili u izolaciju' ili 'Vjerujte da je dijaspora totalno mirna i neće doći, ne ti džepovi, kako su najavljeni, nego neće doći ni dvije hiljade ljudi', na direktan način uticao da glasači iz dijaspore ne ostvare svoja biračka prava", dodaje se u saopštenju.

Iz DPS-a su pozvali Specijalno tužilaštvo da "sprovede sve radnje iz svoje nadležnosti kako bi se zaštitila prava i položaj" dijaspore, odnosno iseljenika.

Bonus video: