"To što su procesuirani policijski službenici jeste porazno, ali je ljekovito u kontekstu ozdravljenja društva"

Na sjednici Vijeća je raspravljano o stanju u bezbjednosnom sektoru, sa akcentom na Upravu policije, i zaključeno da se moraju izvršiti kadrovske, organizacione i druge promjene, kako bi taj sektor izgradio integritet i uspostavio povjerenje kod građana i međunarodnih partnera

13879 pregleda 5 komentar(a)
Sa sjednice Vijeća, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vijeća, Foto: Vlada Crne Gore

Načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović su na današnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost upoznali Vijeće sa novim, najbitnijim informacijama koje se tiču aktuelne tužilačko policijske akcije u borbi protiv organizovanog kriminala, koja je rezultirala otkrivanjem i procesuiranjem policijskih službenika, koji su sarađivali ili bili logistika organizovanim kriminalnim grupama, saopšteno je iz tog Vijeća.

"Pored 17 procesuiranih lica, od kojih su većina policijski službenici, o kojima je bilo riječi na prethodnoj sjednici Vijeća, u nastavku ove akcije, kao što je poznato, lišen je slobode v.d. pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Dejan Knežević. Vijeće je dalo podršku Upravi policije, posebno Specijalnom policijskom odjeljenju, kao i Specijalnom državnom tužilaštvu u aktivnostima suzbijanja organizovanog kriminala, a posebno u otkrivanju sprege organizovanih kriminalnih grupa i pripadnika bezbjednosnog sektora", navodi se u saopštenju Vijeća koje je objavljeno na zvaničnom Telegram nalogu predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića.

Navodi se i da je na sjednici Vijeća raspravljano o stanju u bezbjednosnom sektoru, sa akcentom na Upravu policije, nakon ovih aktivnosti i zaključeno da se moraju izvršiti kadrovske, organizacione i druge promjene, kako bi taj sektor izgradio integritet i uspostavio povjerenje kod građana i međunarodnih partnera.

"Konstatovano je da to što su procesuirani policijski službenici jeste porazno, ali je, prije svega, ljekovito za državu, u kontekstu ozdravljenja državnog aparata i društva" kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su na sjednici predstavljeni kratkoročni i dugoročni planovi za Upravu policije, u smislu, između ostalog, uvođenja strogih procedura i kriterijuma za postavljanje policijskih službenika, posebno rukovodećeg kadra.

"Na sjednici je posebno naglašeno da je potrebno da SDT (Specijalno državno tužilaštvo) i SPO (Specijalno policijsko odjeljenje) obavijeste Vijeće o svim aktivnostima koje se odnose na nadležnost Vijeća, odnosno na sve činjenice koje se tiču nacionalne bezbjednosti", piše u saopštenju.

Sjednici su, pored predsjednika Vlade Abazovića, prisustvovali članovi: Filip Adžić, ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva odbrane, Marko Kovač, ministar pravde, mr Aleksandar Damjanović, ministar finansija, Boris Milić, vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost i Milan Knežević, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore.

U skladu sa članom 6 Poslovnika o radu Vijeća za nacionalnu bezbjednost, sjednici su prisustvovali: ministar bez portfelja Zoran Miljanić, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, državna tužiteljka Vrhovnog državnog tužilaštva Maja Jovanović i načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković.

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke i predsjednica Tužilačkog savjeta Tatjana Begović i Zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, Mevludin Nuhodžić opravdano su odsustali sa današnje sjednice Vijeća.