Šehović: Vodimo odlučujuću bitku za građansku i multietničku Crnu Goru

Nije vrijeme za avanturizam, nego za odgovornost, kazao je predsjednik SD-a

2975 pregleda 14 komentar(a)
Foto: SD
Foto: SD

Na predsjedničkim izborima u nedjelju vodi se odlučujuća politička bitka za odbranu građanske, multietničke i multivjerske Crne Gore, kazao je predsjednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović, na sjednici opštinskog odbora te partije u Bijelom Polju.

Ocijenio je da su upravo te vrijednosti, "za koje smo se mukotrpno decenijama borili", na najvećem ispitu "od referenduma naovamo, budući da su u prethodne dvije i po godine ozbiljno ugrožene".

Šehović je, kako je saopšteno iz SD-a, poručio da "nije vrijeme za avanturizam", nego za odgovornost.

„Moramo biti dostojni istorijske odgovornosti koja nam je pripala, jer je konačan cilj naših političkih konkurenata da obezglave građansku Crnu Goru kako bi dokrajčili ono što od 2020. godine na ovamo nijesu stigli. Zato nam je pobjeda na predsjedničkim izborima važna, jer će od njenog ishoda zavisiti karakter i budućnost naše države. Odnosno u kakvom okruženju će buduće generacije odrastati. U nacionalističkom, klerikalnom, srednjovjekovnom, ili građanskom, sekularnom i evropskom. Zato ulog nije ni lični ni partijski, nego državni, odnosno istorijski“, kazao je Šehović.

Pobjeda na predsjedničkim izborima "nam otvara vrata" za takav ishod i na parlamentarnim, istakao je.

„A naš dobar rezultat na parlamentarnim izborima bi bio garant da ćemo nakon njih konačno dobiti državno odgovornu vladu, koja će imati dovoljno i legitimiteta i znanja da napravi zaokret od štetne politike Krivokapićeve i Abazovićeve Vlade, kojima je, podsjećanja radi, jedino SD bio opozicija, jer nije glasao za izbor ni jedne ni druge. Zato sam uvjeren da građani Bijelog Polja i Crne Gore neće imati dilemu 2. aprila i da ćemo na krilima te pobjede ostvariti dobar rezultat i na vanrednim parlamentarnim izborima, što će označiti novi početak za Crnu Goru i njene građane,“ zaključio je Šehović.

SD BP
foto: SD

Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović poručio je da smjenjivost vlasti nešto što karakteriše sva demokratska i evropska društva, ali da ona nije garant da će stvari biti bolje, ocijenivši da je Crna Gora upravo primjer toga.

"Crna Gora je za dvije i po godine iz predvorja Evropske unije otjerana na njenu periferiju, od lidera u pristupnim pregovorima postali smo problem broj jedan naših zapadnih partnera. Niko unutar porodice evropskih država ne želi državu poput Crne Gore danas i plašim se da će najvišu cijenu štetnih politika prethodne dvije vlade upravo platiti građani. Očkujem da će Bijelo Polje biti jedan od onih gradova koji će jasno odlučiti da stane u zaštitu evropske Crne Gore i da će to potvrditi u nedjelju, ali i na parlamentarnim izborima 11. juna”, rekao je Brajović.

Predjsednik bjelopoljskog odbora SD-a Ismar Ćorović rekao je da će "Bjelopoljke i Bjelopoljci, zajedno sa dijasporom biti na braniku temeljnih vrijednosti Crne Gore".

"Mi u Bijelom Polju nećemo imati dilemu, kao što je nijesmo imali ni u prvom krugu predsjedničkih izbora. Drugi krug nam je dodatan motiv da se olovkom izborimo protiv retrogradnih politika koje Crnu Goru vode u društveni, politički i ekonomski ambis. Vjerujem i da će dijaspora kazati svoje i pokazati da razni pokušaji manipulacija i zastrašivanja koji dolaze sa strane nijesu uticali na njih i njihov jasan izbor da spasu Crnu Goru od onih koji je sistemski uništavaju već dvije i po godine”, kazao je Ćorović.