Puna podrška Rumunije za otvaranje 27. poglavlja

Ministar evropskih poslova je zahvalio na saradnji i podršci, posebno u dijelu prenošenja naučnih i tehničkih znanja i iskustava iz oblasti zaštite životne sredine koje je doprinijelo kvalitetnijem usklađivanju nacionalnih politika i zakonodavstva sa zahtjevima EU u toj oblasti
92 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Gracijela Leokardija Gavrilesku, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Aleksandar Andrija Pejović, Gracijela Leokardija Gavrilesku, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 13.09.2017. 14:32h

Crna Gora je za pet godina vođenja pristupnih pregovora postigla dobre rezultate na svim poljima i Rumunija će i dalje aktivno podržavati njeno napredovanje prema članstvu u Evropskoj uniji (EU), posebno u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena.

To je saopšteno je u razgovoru ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i potpredsjednice Vlade i ministrice održivog razvoja Rumunije Gracijele Leokadije Gavrilesku.

Pejović je zahvalio na saradnji i podršci, posebno u dijelu prenošenja naučnih i tehničkih znanja i iskustava iz oblasti zaštite životne sredine koje je doprinijelo kvalitetnijem usklađivanju nacionalnih politika i zakonodavstva sa zahtjevima EU u toj oblasti.

On, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, istakao da Crna Gora aktivno radi na otvaranju 27. poglavlje podsjetivši da je usvajanjem strategije i akcionog plana iz te oblasti, ispunjeno početno mjerilo u ovom poglavlju.

Navodi se da je Leokadija Gavrilesku čestitala na zahtjevnim reformama koje je Crna Gora sprovela i odličnim rezultatima koji se vide u praksi.

Ona je saopštila da je članstvo u EU donijelo brojne koristi Rumuniji koje su vidljive u svakodnevnom životu građana, posebno ukazavši da su evropski fondovi doprinijeli razvoju te države i njenom približavanju razvijenim, starim članicama EU.

Leokadija Gavrilesku je ocijenila da je Crna Gora na dobrom putu i istakla uvjerenje da će nastavak procesa evropske integracije i buduće članstvo donijeti Crnoj Gori i njenim građanima pozitivne promjene.

Ona je istakla da je Crna Gora uradila odličan posao, a rumunski eksperti koji su dosad sarađivali u oblasti životne sredine će nastaviti s podrškom crnogorskim kolegama i nakon otvaranja tog poglavlja, u skladu s Memorandumom o saradnji koji je potpisan 2013. godine.

Sagovornici su, zajednički konstatovali potrebu sagledavanja mogućnosti korištenja fondova Berlinskog procesa i Dunavskog programa za reforme u oblasti životne sredine, s obzirom na značaj i finansijsku zahtjevnost ovog poglavlja.

Gavrilesku i Vujanović: Unaprijediti saradnju sa Rumunijom

Bilaterlnu saradnju Crne Gore i Rumunije potrebno je unaprijediti naročito u ekonomiji i očuvanju životne sredine u skladu sa evropskim standardima, ocijenjeno je u razgovoru crnogorskog predsjednika, Filipa Vujanovića i rumunske vicepremijerke Gratele Leocade Gavrilesku.

Vujanović je kazao da je zadovoljan kvalitetnim bilateralnim odnosima dvije države.

On je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, zahvalio za snažnu podršku Rumunije tokom procesa pristupanja Crne Gore NATO-u, i u evropskim integracijama.

„Ukazao je na važnost ekspertske podrške Rumunije za poglavlje životne sredine u našim pregovorima sa Evropskom unijom (EU). Naglasio neophodnost podrške EU saobraćajnim i energetskim infrastruksturnim projektima za povezivanje regiona“, kaže se u saopštenju.

Vujanović je rekao da je Crna Gora spremna za unapređenje ukupne saradnje sa Rumunijom.

Gavrilesku, koja je i ministarka životne sredine, čestitala je Crnoj Gori na uspjesima u integracionim procesima, ukazujući na njihovu posebnu regionalnu vrijednost.

„Saglasila se sa portrebom daljeg unapređenja bilateralne saradnje, naročito u ekonomiji i očuvanju životne sredine u skladu sa evropskim standardima“, kaže se u saopštenju

Gavrilesku je, kako je saopšteno, predložila saradnju u obrazovanju mladih eksperata iz Crne Gore u oblasti životne sredine u Rumuniji.

Marković sa Gavrileskuom: Dogovorena konkretna saradnja dvije države

Premijer Duško Marković i potpredsjednica rumunske Vlade, Gratiela Leokadija Gavrilesku, dogovorili su danas da dvije države u predstojećoj fazi procesa evropskih integracija Crne Gore počnu konkretnu saradnju u razmjeni eksperata i usavršavanju kadra iz Crne Gore na univerzitetima u Rumuniji.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, sa zadovoljstvom prihvatio prijedlog Gavrilesku da Rumunija i na taj način u narednom razdoblju doprinese evropskom putu Crne Gore.

On je zahvalio na dosadašnjoj snažnoj podršci Rumunije ostvarenju strateških ciljeva Crne Gore – članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji (EU).

Navodi se da je Marković informisao Gavrilesku o političkim i ekonomskim prioritetima Vlade istakavši da je nastavak procesa evropskih integracija politički prioritet Crne Gore i da Vlada posebno radi na snaženju vladavine prava, jačanju kapaciteta institucija i poboljšanju investicionog ambijenta kao preduslova razvoja.

„Naš cilj je da do kraja godine otvorimo preostala tri pregovaračka poglavlja kako bismo iduće godine mogli da uđemo u narednu fazu stvaranja pretpostavki za zatvaranja poglavlja“, rekao je Marković.

Govoreći o dostignućima Crne Gore, Gavrilesku je posebno istakla crnogorsku regionalnu politiku.

„Čestitam na načinu na koji kreirate stabilnost u regionu. I zato treba u najkraćem periodu da postanete članica EU“, ocijenila je Gavrilesku.

Marković je istakao da je Crna Gora kao članica NATO-a spremna da u novom kapacitetu doprinosi miru i stabilnosti gdje god se to pokaže potrebnim.

„Bilateralni odnosi Crne Gore i Rumunije obostrano su ocijenjeni odličnim“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, na sastanku je razgovarano i o ekonomskoj saradnji na konkretnim projektima koji se tiču saobraćaja i energetike.

Bonus video: