Istraživanje Damara: Više od četvrtine građana odlučuje koga će glasati u sedmici pred izbore

Više od polovine građana, njih 55,6 odsto, izjavilo je da predizborna kampanja nije imala uticaja na njihovu odluku za koga će glasati

18286 pregleda 0 komentar(a)
Čađenović, Foto: CDT/Youtube
Čađenović, Foto: CDT/Youtube

Više od četvrtine građana odluku za koga će glasati donosi u posljednjih sedam dana pred izbore, pokazalo je istraživanje agencije Damar nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, sprovedeno od 21. do 27. marta.

Njih 2,7 odsto odgovorilo je da su odluku donijeli na dan izbora, dan ili dva pred izbore 6,4 odsto i gotovo 19,8 odsto njih odluku je donijelo sedam dana prije izbora.

"Podaci ukazuju da 'siguran glas' više ne postoji i da bi partije trebalo da kampanju fokusiraju u posljednjih sedam dana, i da ona treba da bude izuzetno sadržajna, sa dosta jasnih poruka", kazao je direktor agencije Damar Vuk Čađenović u gostovanju na Jutjub kanalu Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Više od polovine građana, njih 55,6 odsto, izjavilo je da predizborna kampanja nije imala uticaja na njihovu odluku za koga će glasati.

Njih 18,8 odsto reklo je da je kampanja u potpunosti uticala na tu odluku, a 25,6 da je kampanja imala određeni uticaj kad su formirali stav.

Kad su u pitanju građani koji nisu glasali u prvom krugu, njih 31,6 odsto je reklo da su razočarani u sve političare, jer smatraju da se isključivo bore za vlast.

Nakon toga, svaki peti apstinent je nezainteresovan za politiku.

Trinaest i po odsto anketiranih je reklo da nije bilo u Crnoj Gori za vrijeme izbora, dok isti procenat njih vjeruje da od njihovog glasa ništa ne zavisi.

Da im nijedan od kandidata nije u potpunosti odgovarao reklo je 12,3 odsto anketiranih.

Devetnaest odsto građana reklo je da se u prvom krugu dvoumilo za koga će glasati, dok je njih 81 odsto odgovorilo odrično.

Bonus video: