CIVIS: Smjena vlasti na izborima veliki događaj, Đukanović stvorio uslove da Crna Gora postane leglo korupcije

"Umjesto idola, potrebna nam je smjenjivost vlasti i snaga institucija iznad kojih više nikada ne smije biti pojedinac ili politička oligarhija", poručili su iz CIVIS-a

6348 pregleda 14 komentar(a)
Foto: CIVIS
Foto: CIVIS

Iz Saveza građana CIVIS izrazili su "veliko zadovoljstvo" što je, "poslije 34 godine, konačno došla smjena na čelu države", rekavši da se nadaju da niko više neće tako dugo trajati na političkoj sceni Crne Gore.

"Skoro osam decenija prošlo je od Drugog svjetskog rata, a najveći dio tog perioda karakteriše vladavina dva politička lika – Josipa Broza Tita i Mila Đukanovića. Želimo da se slična situacija u Crnoj Gori nikada više ne ponovi. Broz je od razvaline napravio modernu državu i doprinio njenom socio-ekonomskom razvoju, a Đukanović je uspio da od takve države stvori sve uslove da ona postane leglo korupcije i ogromnog jaza između većine koju čine siromašni građani i tajkuna koji su pod kontrolu uzeli gotovo sve ekonomske resurse i stekli enormno bogatstvo", saopštili su iz CIVIS-a.

Kazali su da je smjena vlasti na izborima veliki događaj, važan za sve građane Crne Gore i da je "opravdano praćena emocijama, koje moraju biti civilizovano kontrolisane i produktivne, a nikako destruktivne".

"U istorijskom kontekstu, ovo je sasvim prirodna stvar završetka jedne epohe, iako je mnogima djelovala nevjerovatnom. Sad je neophodno iz višedecenijskih iskustava izvući zaključke. Umjesto idola, potrebna nam je smjenjivost vlasti i snaga institucija iznad kojih više nikada ne smije biti pojedinac ili politička oligarhija. Konačno, jedini idol je NAROD i njegova volja je neprikosnovena. Sa srećom, Crna Goro", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: