Vukadinović: Nije bilo slučajno što je Đukanović pokušavao da izbjegne Milatovića i želio Mandića u drugom krugu

"Nekako i nije bio uvjerljiv pokušaj da se Milatović predstavi kao "neki Šešeljev kandidat " ili kao neko ko će da ruši crnogorsku državnost ili da odnese Ostrog u Šumadiiju i slično ", kazao je urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović

33955 pregleda 17 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović je danas rekao da očekuje, poslije pobjede Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, "poboljšanje i relaksaciju odnosa Podgorice i Beograda, ali ne i neko čudo".

On je za agenciju Beta kazao da je pobjeda Milatovića, nad Milom Đukanovićem, u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori bila " zapravo očekivana", te ocijenio da su oni bili riješeni" onog trenutka kada je Milatović ušao u drugi krug sa Đukanovićem ".

Vukadinović je kazao i da "nije bilo slučajno što je Đukanović pokušavao da izbjegne Milatovića" i što je, kako je kazao, "želio da mu protvkandidat u drugom krugu bude Andrija Mandić".

Taj stav je objasnio time što, kako je kazao, većina argumenta i fraza koje su tradicionalno korišćene od strane Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista (DPS) "jednostavno nisu funkcionisale" protiv Milatovića i mladih lidera grupacije "Evropa sad".

"Nekako i nije bio uvjerljiv pokušaj da se Milatović predstavi kao "neki Šešeljev kandidat" ili kao neko ko će da ruši crnogorsku državnost ili da odnese Ostrog u Šumadiiju i slično", kazao je on.

Naveo je da su "to godinama unazad DPS i Đukanovićevi propagandisti stavljali kao optužbu na račun Mandića i drugih prosrpskih kandidata".

"Naše analize i ankete, prije prvog kruga izbora su pokazivale da Milatović dobija Đukanovića sa velikom prednošću... ali ono što nije bilo jasno je uticaj dijaspore, odnosno prije svega bošnjačkih i albanskih glasača koji, kako se očekivalo zbog predstojećih praznika masovno stižu i Crnu Goru ", kazao je on.

Smatra i da je DPS očekivao da bi oni mogli da preokrenu ishod glasanja na predsjedničkim izborima, te konstatovao da se to nije dogodilo.

"Moglo bi se reći i da nije bilo značajno pojačanog odziva u albanskim i bošnjačkim sredinama i to znači su i oni prosto digli ruke od Đukanovića", kazao je on.

Ocijenio je da i to govori da Đukanovićeva "zapaljiva retorika" i "mantre" o stalno nekoj ugroženost Crne Gore koju on brani od srpsko - ruske ili " marsovske " i bilo koje druge agresije jednostvano, kako je kazao, sve manje, slabije i teže prolaze.

"Nije bilo te lavine od tih (bošnjačkih i albanskih ) glasača a istovremeno dogodila se, i tom je ključni faktor, mobilazacija svih koji su protiv Đukanovića i koji su stali u jedan front, uprkos obziljnim političkih razlikama i razmiricama ", kazao je on.

Prema njegovim riječima, svi oni su stali iza Milatovića, " i to je bilo glasanje protiv Đukanovića ".

"Toj mobilizaciji se Đukanović nije mogao oduprijeti sa svojom frazeologijiom o ugroženosti Crne Gore... i veoma je važno što su birači pokazali zrelost i zanemraili razlike i time natjerali i lidere da sarađuju ", kazao je on.

Kazao je i da bi pobjeda Milatovića " trebalo da znači i bolje odnose između Srbije i Crne Gore " kao i, kakao je kazao, " i bolje međunacionalne odnose u Crnoj Gori ".

"Đukanović je svih godina upravo igrao na toj poltizaciji srpsko crnogorskog sukoba unutar Crne Gore i nažalost sa Beogradom, igrao je na malignom uticaju Beograda i Moskve", kazao je Vukadinović.

Kazao je da očekuje poboljšanje i relaksaciju odnosa Beograda i Podgorice, mada, kako je ukazao, " ne treba očekivati, ni pretjerano čudo".

"Ne očekujem neku bitnu promjenu spoljno političkog kursa Crne Gore u odnosu na NATO, EU ili prema Kosovu, i tu neće biti, bar sada ili brzo nekih dramatičnih spektakularnih promjena" naveo je on.

Prema njegovim riječima, i predsjednik Crne Gore ima skromnije ovlašćenja nego predsjednik Srbije.

"Očekujem promjenu u nekim simboličkim gestovima i neko otopljavanje odnosa... i pozitivniji stav Podgorice prema inicijtivi Otvoreni Balkan što je i Milatović najavljivo u kampanji i to može biti ispunjeno, možda i za vrijeme mandata aktulene tehničke crngoroske vlade", rekao je on.

Vukadinović je izrazio očekivanje i da će, u tom smislu, odnos Beograda prema Milatoviću biti drugačiji i kako je kazao, " u svakom slučaju blaži nego što je bio prema (bivšem premijeru Zdravku) Kriokapiću " koji je dočekan na nož ili prema pokojnom mitropolitu Amfilohiju...".

" Mislim da nema razloga za euforiju ali i da će pozitivnih promjena na relaciji Beograd - Podgorica biti", rekao je Vukadinović.

Bonus video: