Čarapić: U narednim danima informacije o tome ko će biti na rukovodećim funkcijama u Podgorici

Odgovarajući na pitanje da li je potpredsjednica PES-a Olivera Injac kandidatkinja za gradonačelnicu, Čarapić je rekao da je ona bila druga na izbornoj listi, kojoj je dala jaku političku snagu

27792 pregleda 11 komentar(a)
Čarapić, Foto: Pokret Evropa sad
Čarapić, Foto: Pokret Evropa sad

Funkcioner Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić kazao je da će u narednih nekoliko dana, nakon što formalno zakažu pregovore, izaći sa informacijama u vezi sa tim ko će biti na rukovodećim funkcijama u glavnom gradu.

On je to rekao novinarima nakon sastanka dosadašnjeg predsjednika Skupštine glavnog grada Đorđa Suhiha sa predstavnicima partija.

Na tom sastanku je odlućeno da će se konstitutivna sjednica Skupštine glavnog grada održati 12. aprila, kada će biti verifikovani mandati odbornicima i izabran predsjednik Skupštine, dok je aktuelni gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na društvenim mrežama saopštio da će tog dana podnijeti ostavku.

Čarapić je istakao da su na sastanku razgovarali oko datuma sjednice, opštih proceduralnih pitanja, ali ne i o imenima.

Odgovarajući na pitanje da li je potpredsjednica PES-a Olivera Injac kandidatkinja za gradonačelnicu, Čarapić je rekao da je ona bila druga na izbornoj listi, kojoj je dala jaku političku snagu.

"Mi na partijskim organima donosimo tu odluku, tako da ta odluka još nije donijeta", kazao je Čarapić novinarima.

Nosilac liste PES-a na lokalnim izborima u Podgorici bio je Jakov Milatović koji je u nedjelju 2. aprila izabran za predsjednika Crne Gore, nakon što je u drugom krugu izbora pobijedio kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Čarapić je istakao da će sjednica Predsjedništva PES-a biti održana ove sedmice.

"Počinjemo pregovore oko Podgorice. To je trenutno za Evropu sad najznačajniji proces u ovom trenutku. Trudimo se da u toku ovog mjeseca regulišemo sva pitanja u vezi sa Podgoricom", rekao je Čarapić.

On je istakao da nositeljka liste Demokratskog fronta (DF) na lokalnim izborima u Podgorici 23. oktobra, Jelena Borovinić Bojović u ovom trenutku apsolutno ostaje kandidatkinja za predsjednicu Skupštine.

Odgovarajući na pitanje da li će Luka Rakčević nosilac liste Građanskog pokreta URA na lokalnim izborima i Danilo Šaranović, nosilac liste Demokratske Crne Gore na tim izborima biti zamjenici gradonačelnika, Čarapić je rekao da u narednom periodu nastavljaju pregovore.

Rakčević je rekao da će vrlo vjerovatno naredne sedmice birati i gradonačelnika glavnog grada i njegove zamjenike.

"Kompletna lokalna uprava bi u tom smislu trebalo da bude 'ekipirana' već tokom naredne sedmice. U najgorem slučaju, početkom sedmice nakon toga. Završavamo taj proces koji traje još od oktobra, šest mjeseci nakon završenih lokalnih izbora, uz žaljenje što smo toliko dugo čekali da dođe do ovog ekipiranja...", kazao je Rakčević.

Odgovarajući na pitanje da li mu je prihvatljivo da Olivera Injac bude gradonačelnica, Rakčević je kazao da će u narednih nekoliko dana precizirati sva preostala otvorena pitanja.

"Bilo je logično da sačekamo ishod predsjedničkih izbora zbog toga što smo sve naše napore uložili u tu kampanju, kako bi pomogli našem zajedničkom kandidatu da 'razbije' kandidata DPS-a, kao što se desilo. Već danas i sjutra ćemo obaviti nove konsultacije na nivou partija koje će činiti novu gradsku vlast. Gospođa Injac bi bila dobra gradonačelnica, ali da sačekamo nekoliko dana, da vidimo šta je konačno rješenje", rekao je Rakčević.

Šaranović je kazao da će na najodgovorniji način pristupiti procesu formiranja nove gradske uprave.

"Kada me pitate o potencijalnim imenima, onda znate - kada se igrate sa imenima, igrate se i sa ljudima...Bilo bi jako neodgovorno saopštavati stavove o bilo kom imenu, jer, u ovom trenutku ne znamo ko su zvanično kandidati", rekao je Šaranović.

Istakao je da će u najskorijem roku biti formirana nova gradska uprava, koja će biti više nego kredibilna da obavlja maksimum očekivanja koje imaju građani Podgorice.

Jelena Borovinić Bojović je kazala da je spremna da preuzme funkciju predsjednice Skupštine Glavnog grada.

“Za sve nas je najvažnije ispoštovati volju građana Podgorice, koji su tu svoju volju jasno iskazali u oktobru. Mi smo na raspolaganju građanima i građankama da zajednički rješavamo probleme, da se dogovaramo i krenemo u izgradnju boljih dana za budućnost Podgorice”, kazala je ona.

Dosadašnji predsjednik Skupštine Đorđe Suhih rekao je da se gradonačelnik može birati nakon što se završi prva, konstitutivna sjednica.

“Da li će biti tog istog dana ili nekog od sledećih, zavisi od novog predsjednika Skupštine. Tokom sastanka je provejavalo mišljenje da će brzo da bude i izbor gradonačelnika. Dosadašnji gradonačelnik (Ivan) Vuković je pokazao veliki stepen saradnje i rekao da će, zavisno od dogovora sa njima kad će biti sjednica na kojoj će se birati gradonačelnik, on tog dana dati ostavku”, rekao je Suhih.

Bonus video: