Sudski savjet odgovorio ASK-u: Ne miješajte nam se u posao

Pravosudno tijelo odbacilo navode o ugrožavanju javnog interesa u slučaju prestanka funkcije sudijama u avgustu 2021.

11812 pregleda 11 komentar(a)
Vesna Simović Zvicer, Foto: Savo Prelević
Vesna Simović Zvicer, Foto: Savo Prelević

Umjesto da obavijesti Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK) o tome šta su uradili kako bi tokom odlučivanja o penzionisanju predsjednika Vrhovnog suda i još nekoliko sudija izbjegli sumnje u postojanje korupcije i ugrožavanje integriteta Sudskog savjeta, taj organ na čijem je čelu Vesna Simović Zvicer poručio je ASK-u da nemaju nadležnost da im se upliću u posao.

Naime, ASK je u decembru prošle godine, kako su naveli, po službenoj dužnosti pokrenuo postupak za utvrđivanje postojanja ugrožavanja javnog interesa u vezi sa prestankom funkcija tadašnjoj vršiteljki dužnosti Vrhovnog suda Stanki Vučinić, sudijama tog suda Branimiru Femiću, Dušanki Radović, Svetlani Vujanović, Lidiji Ivanović i Petru Stojanoviću, kao i predsjedniku Osnovnog suda u Rožajama Zahidu Camiću i predsjednici Suda za prekršaje u Budvi Koviljki Đačić.

Povezani članci

31. Mart 2023.

Korupcija tokom penzionisanja sudija?

Sve to nakon više od godinu od kako je Sudski savjet u avgustu 2021. konstatovao da tim sudijama prestaje funkcija, jer su se stekli uslovi za starosnu penziju, kao što i propisuje Ustav. U međuvremenu je nekoliko tih odluka Sudskog savjeta osporeno na Upravnom i Vrhovnom sudu, a Svetlana Vujanović se i vratila na posao u Vrhovni sud.

To, međutim, nije smetalo Agenciji da sugeriše Sudskom savjetu da, kako su naveli u mišljenju od 17. marta ove godine, donosi odluke “na način koji ne izaziva sumnju u postojanje korupcijskih rizika, odnosno način na koji neće ugroziti integritet Sudskog savjeta i dovesti do narušavanja etičkih standarda i principa moguće pojave diskriminacije, uz striktno poštovanje člana 105 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama”.

ASK je zatim, kako se vidi u njegovoj odluci na sajtu, obavezao SS da ih u roku od 30 dana izvijesti o preduzetim radnjama u odnosu na preporuku.

Sudski savjet je to ispoštovao i 27. marta, kako su kazali “Vijestima”, odgovorio ASK-u da “ne stoji zaključak” iz njihovog mišljenja o ugrožavanju javnog interesa, između ostalog i zato jer “sudije kojima je prestala funkcija imaju mogućnost da svoja prava zaštite pred nadležnim sudovima, a u slučaju uspjeha u sporu i pravo na naknadu štete”.

Savjet je u obrazloženju naveo da je posao Agencije da se bavi poslovima sukoba interesa i imovinom funkcionera, a ne da utvrđuje da li je prestanak mandata sudijama u skladu sa Ustavom i zakonom.

ASK se u mišljenju pozvao na član Zakona o sprečavanju korupcije na osnovu koga pokreće postupak za utvrđivanje postojanja ugrožavanja javnog interesa, po službenoj dužnosti i na osnovu sopstvenih saznanja.

Taj dio zakona tiče se zviždača i prijave korupcije. Među prvim odlukama zaštite javnog interesa bila je ona koju je ASK donio u predmetu bivšeg ministra pravde Vladimira Leposavića, neposredno nakon smjene vlasti 2020. godine

Jesu li znali koliko sudije imaju godina

ASK se utvrđujući kršenje javnog interesa bazirao na tome da SS nije dobio informacije od predsjednika sudova da su Stanka Vučinić, Svetlana Vujanović i ostali stekli uslove za starosnu penziju.

Komentarišući to, SS je u mišljenju naveo da za to nije bilo potrebe jer imaju perosonalne dosijeee sudija iz kojih se vide njihove godine.

Bonus video: