Demos: Više se ne znaju granice neozbiljnosti i urušavanja države

"Ovo znači da u slučaju da neki predsjednik Crne Gore izvrši ustavni puč, crnogorski ustavni sud bi se proglasio nenadležnim - tretirajući sve pojedinačnim pravnim aktom", saopštili su iz Demosa

12364 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Demos
Foto: Demos

Sadržaj obavještenja iz Ustavnog suda je, nažalost, novi udarac ozbiljnosti crnogorske države, a više se ne znaju granice neozbiljnosti i urušavanja države, smatraju iz Demosa.

Iz te partije su reagovali povodom današnjeg tumačenja Ustavnog suda, koji nije donio odluku u vezi sa inicijativom za ocjenu ustavnosti ukaza o raspuštanju Skupštine, koji je donio predsjednik države Milo Đukanović.

Iz Demosa smatraju da se ne radi samo o blokadi, već o objašnjenju dijela sudija, dovoljnih za blokadu, "da je sud faktički nenadležan zbog navodnog karaktera Đukanovićeve odluke kao pojedinačnog pravnog akta".

"Ovo znači da u slučaju da neki predsjednik Crne Gore izvrši ustavni puč, crnogorski ustavni sud bi se proglasio nenadležnim - tretirajući sve pojedinačnim pravnim aktom. Ovo objašnjenje, zaista grotesknih razmjera, dodatno kompletira aktuelni pravno-politički proces u zemlji, kao izraz javne neodgovornosti i stanja duboko zapuštenog društva i institucija", saopštili su iz Demosa.

Blokada suda, naglašavaju oni, neće bitnije uticati na političko-izborni proces jer, kako kažu, u parlamentu postoji većinska i dominantna svijest o neophodnosti održavanja prijevremnih izbora.

Bonus video: