Bajramspahić: URA i SNP u paničnom strahu od izbora, spremni na "silovanje" sistema samo da produže vrijeme u foteljama

"Ne postoji teorijski način da se na ustavan i zakonit način u ovom trenutku i pod ovim okolnostima otkažu parlamentarni izbori čije je raspisivanje već proizvelo pravno dejstvo", rekla je Bajramspahić

15512 pregleda 75 reakcija 51 komentar(a)
Bajramspahić, Foto: Savo Prelević
Bajramspahić, Foto: Savo Prelević

Građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić kazala je da su Građanski pokret URA i Socijalistička narodna partija (SNP) u paničnom strahu od izbora i spremni su na "silovanje" kompletnog političkog sistema samo da produže svoje vrijeme u foteljama.

"Ne postoji teorijski način da se na ustavan i zakonit način u ovom trenutku i pod ovim okolnostima otkažu parlamentarni izbori čije je raspisivanje već proizvelo pravno dejstvo. Ukaz predsjednika je objavljen u Službenom listu i već teku zakonom propisani rokovi iz izbornog procesa. Krajni rok za predaju izbornih lista je 16. maj, dok će novi predsjednik biti inaugurisan tek 20. maja", kazala je ona za agenciju Beta.

Bajramspahić je dodala da je institucionalni haos u kojem je Crna Gora nezapamćen i da su tri grane vlasti - izvršna, zakonodavna i sudska, potpuno disfunkcionalne.

"Međutim, vladajuću većinu ne zanima rješavanje ovih problema i duboke krize, pa ne bi čudilo ni da protivno Ustavu i zakonu otkažu izbore jer se više bore za svoje lične nego za opšti interes - da Crna Gora dobije punopravne i legitimne institucije što pre", ocijenila je Bajramspahić.

Ako se po njenim riječima, desi da novi predsjednik sprovede najavljeno pravno nasilje, biće to njegovo vraćanje duga prema partijama koje su ga podržale u drugom krugu, međutim, istovremeno takav nedemokratski postupak biće najgori mogući početak njegovog mandata.

"Vijesti" su danas objavile da iako osporavaju način na koji su raspisani prijevremeni parlamentarni izbori za 11. jun, većina stranaka vladajućeg saveza za sada ne dovodi u pitanje učešće u trci za poslanička mjesta.

Od petka 7. aprila počinje rok za predaju izbornih lista, koji traje do 16. maja. Do tada su veoma male šanse da će se Ustavni sud izjasniti o ustavnosti ukaza odlazećeg predsjednika Milo Đukanović o raspuštanju parlamenta - na osnovu koga su raspisani izbori, potvrđeno je juče “Vijestima”.

Takođe, nema ni vremena da eventualno novi predsjednik države Jakov Milatović poništi ukaz koji je donio Đukanović jer je smjena na mjestu šefa države 20. maja, do kada stranke već moraju da predaju izborne liste.

Održavanje izbora u tom terminu je dva dana relativizirao predsjednik Vlade Crne Gore i lider GP URA Dritan Abazović, koji je izrazio očekivanje da će Milatović poništiti odluku o njihovom održavanju i okupiti sve političke aktere da zajedno odrede novi datum izbora.

On je juče objasnio da nije protiv da se glasa 11. juna, ali da mu je pravno sporna odluka Đukanovića.

Kada je ona u pitanju, "Vijestima" je u Ustavnom sudu objašnjeno da sudija izvjestilac može već na narednoj i svakoj sljedećoj sjednici iznositi predlog o odbacivanju ocjene ustavnosti ukaza, koji je podnijela parlamentarna većina. O njemu u petak nije odlučeno jer nije bilo potrebne većine, a to stanje se ni sada nije promijenilo.

Od šestoro sudija troje smatra da je Đukanovićev ukaz pojedinačni akt i da se o njemu Ustavni sud ne izjašnjava. Ostalo troje sudija je međutim stava da to nije tačno. Odluka predsjednika je opšti pravni akt jer su njime raspisani izbori, aktivirano biračko pravo oko 50.000 građana i onih sa pravom glasa u dijaspori, obrazloženje je sudija koji smatraju da ukaz treba “rušiti”, saznaju "Vijesti".

Bonus video: