Borovinić Bojović za "Vijesti": Ko je radio po zakonu, ne mora da brine

Podgoričku vlast karakterisala je zloupotreba javnih funkcija u partijske svrhe, brojni pritisci, politička selekcija pri zapošljavanju, a javnosti su poznati i slučajevi diskriminacije i prekrajanja Statuta, kaže Borovinić Bojović

60828 pregleda 511 reakcija 54 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Nositeljka liste Demokratskog fronta na lokalnim izborima u Podgorici i vjerovatno buduća predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović očekuje da će gradski parlament biti veoma aktivan u provjeri odluka bivše gradske vlasti, (ne)namjenskog trošenja novca, kao i brojnih drugih sumnji i sjenki koje stoje nad periodom vladavine Demokratske partije socijalista (DPS).

”Svi koji su radili u skladu sa zakonom nema razloga da brinu. Mi nismo prijeki sud, nego demokratski izabrana gradska vlast, koja će afirmisati integritet i snagu institucija, razvijati otvorenost i posvećenost u skladu sa ustavnim i statutarnim nadležnostima koji štite interes građana i građanki”, kazala je Borovinić Bojović u intervjuu “Vijestima”.

Sjutra je konstitutivna sjednica Skupštine Glavnog grada, na kojoj bi trebalo da se bira predsjednik.

Kakvo stanje očekujete da zateknete u Glavnom gradu nakon preuzimanja vlasti?

Jedna od centralnih poruka koje sam poslala tokom izborne kampanje u oktobru, glasila je: Da Podgorici ne pripada uloga grada koji zaostaje u procesu promjena, već grada koji će proces promjena da predvodi. To se obistinilo. Izborne brojke u oktobru, martu i aprilu, bile su impozantne. Radi se o preko dvije trećine sugrađana i sugrađanki koji su glasali za promjene na gradskom i predsjedničkom nivou. Svi oni su takvim stavom jasno kazali svoje mišljenje o negativnim učincima i dotrajalosti bivše vlasti, tako da naša očekivanja u odnosu na situaciju koju je DPS ostavio, nisu ništa bolja od očekivanja ogromne većine naroda.

Gradsku vlast karakterisala je raznovrsna zloupotreba javnih funkcija u partijske svrhe, brojni pritisci, politička selekcija pri zapošljavanju, a javnosti su poznati i slučajevi diskriminacije pri donošenju odluka kao i prekrajanja Statuta. Mnogo je bilo i primjera jeftinog marketinga kojim su se prikrivali javašluk, nerad, parazitiranje na budžetu. No, zbog toga je u vidu izbornih rezultata napravljen dogovor demokratskih snaga i građanstva, sa ciljem da registrujemo postojeću štetu, krenemo u sanaciju gubitaka, liječenje anomalija, i uspostavljanju efikasnog i otvorenog sistema rada.

Da li ćete promijeniti praksu u procesuiranju inicijativa koje stižu ka Skupštini Glavnog grada, vodeći računa da li su u interesu građana a ne koalicije koja će vas birati na to mjesto?

Za početak je važno što će Skupština Glavnog grada biti rasterećena i oslobođenja partijskog monopola i jednoumlja. Zbog takve situacije, prečesto je gradski parlament u Podgorici u minulom periodu bio instrument vladajuće partijske oligarhije. Time su se zadovoljali interesi privilegovane bogataške vrhuške bivšeg režima, od uzurpacije javnog interesa i rječnika do uzurpacije javnog prostora i površina.

Otvorenost, pristupačnost, inkluzivnost. To su nove vrijednosti koje će razvijati gradski parlament. Želim da, uz podršku svih kolega, napravim demokratski ambijent za kreiranje zdravih i lijepih gradskih politika. U tom smjeru će i efikasnost procedura biti kreirana.

Koliko će lokalni parlament biti proaktivan u provjeri odluka bivše gradske vlasti u pravcu zakonitosti, namjenskog trošenja novca i da li su bile u interesu građana?

U odnosu na provjeru odluka bivše gradske vlasti, (ne)namjenskog trošenja novca, kao i brojnih drugih sumnji i sjenki koje stoje nad periodom vladavine DPS-a, očekujem da gradski parlament bude veoma aktivan, i na plenumima i na liniji komunikacije sa gradonačelnicom i drugim nadležnim institucijama. Svi koji su radili u skladu sa zakonom nema razloga da brinu.

Mi nismo prijeki sud, nego demokratski izabrana gradska vlast, koja će afirmisati integritet i snagu institucija, razvijati otvorenost i posvećenost u skladu sa ustavnim i statutarnim nadležnostima koji štite interes građana i građanki.

Formiranje gradske vlasti prioritetnije od potencijalnog angažmana u DF-u

Hoćete li formalno pristupiti Demokratskom frontu (DF) čija ste nositeljka liste bili na lokalnim izborima u Podgorici?

Imam korektnu komunikaciju i konstruktivnu saradnju sa svim činiocima demokratskih snaga, a najbližu sa Demokratskim frontom i drugim članicama koalicije “Za budućnost Podgorice”, kao i koordinaciju, upravo zbog činjenice koju ste naveli, da sam bila nositeljka liste na lokalnim izborima.

Teme koje se tiču formiranja gradske vlasti i svih poslova koji nas čekaju, imaju u ovom trenutku aktuelnost i prioritet u odnosu na moj potencijalni stranački angažman. U Crnoj Gori je u toku veliki talas promjena, kojem je DF pružio značajan doprinos. Građani i građanke su pokazali snažnu želju i volju za političkim osvježenjem i vjerujem da ćemo se svi voditi tom porukom u narednom periodu.

Bonus video: