Jelena Borovinić Bojović predsjednica Skupštine glavnog grada

Ona je izabrana tajnim glasanjem, sa 34 glasa podrške. Protiv je glasalo 14 odbornika

96909 pregleda 98 reakcija 60 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.04.2023. 15:18h

Nositeljka liste Demokratskog fronta na lokalnim izborima u Podgorici Jelena Borovinić Bojović izabrana je za predsjednicu Skupštine glavnog grada.

Ona je, shodno Statutu Grada, izabrana tajnim glasanjem, sa 34 glasa podrške. Protiv je glasalo 14 odbornika.

Borovinić Bojović je kazala da vjeruje da će zajedničkim snagama osnažiti ovu instituciju. Građanima je čestitala konstituisanje gradskog parlamenta.

“Želim da izrazim zahvalnost na ukazanoj časti i povjerenju na izboru za ovu uglednu i odgovornu funkciju. Svoj lični i profesionalni integritet, pažnju, trud, volju, znanje i vaspitanje, posvetiću stvaranju demokratskog političkog ambijenta u našem gradskom parlamentarnom domu”, poručila je Borovinić Bojović.

"Živjela Podgorica, živjela Crna Gora", kazala je.

Skupština Glavnog grada
foto: Luka Zeković

Ona je u pauzi sjednice kazala novinarima da će transparentno obavijestiti javnost o stanju koje budu zatekli u Glavnom gradu.

"Prvo će se uraditi interna revizija, svesti bilans i napraviti uvid u budžet, tendere, konkurse i sve ostalo. Paralelno sa tim, prioriteti su nešto novo što ćemo da radimo za građane Podgorice", kazala je.

Ona je istakla da osim što će Opština i Skupština funkcionisati kao jedinstveni sistem, imaće otvorena vrata Podgorice – da će građani imati mogućnost da predlažu, da budu saslušani.

"Jedan od naših fokusa biće socijalni fond, briga o najranjivijim kategorijama društva. Čeka nas veliki rad, ali mi smo tu zbog građana, a ne građani zbog nas", kazala je Borovinić Bojović.

Skupština Glavnog grada
foto: Luka Zeković

Borovinić Bojović je na mjesto predsjednice Skupštine glavnog grada u ime vladajuće većine predložio odbornik DF-a Mitar Šušić.

Šušić je kazao da je riječ o osobi koja je kvalifikacijama zaslužila da se nađe na toj funkciji:

"Siguran sam da će biti kvalitetan medijator u svim procesima koji slijede". Predsjedavajući, najstariji odbornik Šukrija Serhatlić je dao pauzu od pola sata kako bi se svi odbornici upoznali sa predlogom.

Sjednici prisustvuju i odbornici opozicionog DPS-a sa koalicionim partnerima.

Ostavku na odborničku funkciju podnijeli su Danka Kovinić i Miloš Vukčević sa liste "Svi za naš grad" DPS i partnera.

Skupština Glavnog grada
foto: Luka Zeković

Časlav Vešović (DPS) je kazao da su odlučili da prihvataju opozicionu ulogu i da će biti konstruktivna opozicija.

On je rekao ovaj dan treba da bude običan dan u životima građana. Istakao je da predlog ne može dobiti podršku pokreta "Za naš grad", navodeći da su se o njenom radu izjasnili dok je bila ministarka.

"Nije predložena zato što je žena i dobra ljekarka. Vi cijenite njeno političko nasleđe u jednoj od najgorih vlada", rekao je on.

Andrej Milović (PES) je odgovorio da ovo jeste istorijski dan, te da ako budu dobro radili, mogu opet biti vlast za četiri, pet mandata.

"Neka je srećna nova Podgorica, a vama opozicione klupe", rekao je Milović.

Bonus video: