Parlamentarna većina ispostaviće Milatoviću novi zahtjev: Zbog borbe protiv mafije odložiti izbore?

Pregovori oko poslaničkih lista u toku, DF više želi da bude široke ruke, SNP se cjenjka sa njima i Demokratama

109548 pregleda 459 reakcija 197 komentar(a)
Dio partija većine saopštiće novom predsjedniku očekivanja: Slavlje u štabu Milatovića, Foto: Boris Pejović
Dio partija većine saopštiće novom predsjedniku očekivanja: Slavlje u štabu Milatovića, Foto: Boris Pejović

Iako su već u toku razgovori o nastupu na vanrednim parlamentarnim izborima, dio partija aktuelne većine ne odustaje od stava da oni treba da se odlože. Takvo očekivanje saopštiće novoizabranom predsjedniku Jakovu Milatoviću koji će na dužnost stupiti tek 21. maja, saznaju “Vijesti”.

Nakon što je Milatović javno rekao da nema pravnog osnova da poništi ukaz aktuelnog šefa države Mila Đukanovića, na osnovu koga su državni izbori 11. juna, od njega se očekuje da nakon preuzimanja dužnosti donese novi ukaz kojim bi odložio izbore.

On o tome, prema saznanjima lista, još nije obaviješten jer je pomjeren sastanak lidera većine koji je bio zakazan za srijedu u Skupštini, a na kome je trebalo da se razgovara o tome.

Kao razlog za odlaganje izbora sada dio poslanika parlamentarne većine navodi bezbjednosnu situaciju u državi, odnosno kako bi se nastavila akcija “razbijanja mafije” što je aludiranje na hapšenje policijskih zvaničnika pod sumnjiom da su povezani sa kriminalnim klanovima. Donedavno je smetnja održavanju izbora bila činjenica da ih je raspisao Đukanović nakon raspuštanja Skupštine ukazom, koji se pravno osporava i pred Ustavnim sudom.

Za sada novi sastanak većine nije zakazan, a u međuvremenu traju partijske konsultacije oko kvoti na poslaničkim listama.

Trenutno najjača parlamentarna vladajuća koalicija Demokratski front (DF) razgovara o tome da više ne bi trebalo biti “široke ruke” kada je u pitanju sastavljanje liste. Više nijesu, kako je reklo više sagovornika, spremni da podijele mjesta partijama koje neće slijediti njihovu politiku, a koje bi inače ostale ispod cenzusa da nastupaju same.

To potencira Demokratska narodna partija (DNP) Milana Kneževića, čiji je lider, prema nezvaničnim informacijama lista, najozbiljniji kandidat za nosioca liste tog saveza na parlamentarnim izborima. Da li će tako i biti zavisi uglavnom od njegove odluke, a podrška od Nove srpske demokratije Andrije Mandića navodno je nesporna.

Da li će u savezu sa Frontom na izbore biti Socijalistička narodna partija i Pokret za promjene za sada nije izvjesno. Obje partije bile su na listi Koalicije za budućnost Crne Gore, čiji su stub bile Nova i DNP i po tom osnovu dobili su po pet poslaničkih mjesta i posebne poslaničke klubove.

Prema sadašnjim informacijama SNP-u se na eventualnoj zajedničkoj listi sa DF-om sada nudi znatno manje mjesta, pa njihov pregovarački tim, navodno, paralelno pregovara i sa Demokratama i GP URA.

Iz Demokratske Crne Gore za "Vijesti" su rekli da nema pregovora sa SNP-om.

"Nema pregovora sa SNP-om o zajedničkom nastupu na izborima. Odnosi među ovim subjektima su korektni, ali nema razgovora o koalicijama", kazali su.

Iz SNP-a nijesu odgovorili da li i sa kim pregovaraju o koaliciji.

Partije Alekse Bečića i Dritana Abazovića su 10. aprila dogovorile formiranje građanskog bloka, koji će biti otvoren za sve stranke evropske profilacije, pojedince i intelektualce.

Bonus video: