Abazović u Prištini: Regionalna politika prioritet, širimo ljubav i prijateljstvo

Predsjednik Vlade se sastao sa potpredsjednicom Vlade Kosova za pitanja manjina i ljudska prava Emilijom Redžepi, multietničkom grupom u Skupštini Kosova i ministrima iz nevećinskih zajednica

4115 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Crnoj Gori je regionalna politika prioritet, jer smo država koja nema probleme ni sa jednim susjedom, kazao je premijer Dritan Abazović, koji se tokom radne posjete Prištini danas sastao sa potpredsjednicom Vlade Kosova za pitanja manjina i ljudska prava Emilijom Redžepi, multietničkom grupom u Skupštini Kosova i ministrima iz nevećinskih zajednica.

"U prijatnoj atmosferi i otvorenom dijalogu razmijenjena su mišljenja o položaju manjina u dvijema državama i izazovima sa kojima se susrijeću, kao i političkom značaju za region da pripadnik manjinskog naroda u Crnoj Gori po prvi put postane predsjednik Vlade", saopšteno je iz Vlade.

Abazović je istakao zadovoljstvo zbog prilike da se razgovara sa svim zajednicama na Kosovu.

„Cilj je da razvijamo dobrosusjedske odnose i Crnoj Gori je regionalna politika prioritet jer smo država koja nema probleme ni sa jednim susjedom“, naglasio je, dodajući da je to rezultat dostignutog stepena interkulturalizma, gdje "sve nacionalne i vjerske zajednice žive u harmoniji, međusobno se dopunjujući".

„Fokus ukupnih regionalnih politika treba da bude okrenut budućnosti“, naglasio je premijer.

Abazović je naglasio da u Vladi Crne Gore imaju punu podršku u evropskim integracijama i podstrek da se "interkulturalno društvo razvija sve više, kako u Republici Kosovo, tako i svugdje u regionu".

„Poruke pomirenja nikad ne treba da zaboravimo. Širimo ljubav i prijateljstvo, na taj način ćemo se sa našim identitetima osjećati ponosno“, zaključio je Abazović.

Sastanku su prisustvovali ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, ministar lokalne uprave Elbert Krasnići, poslanici u Skupštini Kosova Enis Kervan, Samra Iljijazi, Erdžan Galuši, kao i zamjenici ministara Lazar Radulović, Abdulah Džešević, Gazmend Salijević i Suljejman Elšani.

Crnogorsku delegaciju, koju predvodi Abazović, čine još ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ministar javne uprave Maraš Dukaj, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari, predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj i zamjenik generalnog sekretara Vlade Ilir Harasani.

Bonus video: