INTERVJU Šaranović: Idu na provjeru "omiljeni biznismeni"

"Prvo je neophodno da interna revizija uradi svoj dio posla, a nakon toga odlučićemo o potrebi eksterne revizije. Tu se ne misli samo na rad prethodne gradske uprave, već i onih prethodnih... Gradska uprava je oboljela od prekomjerne birokratije, pa će digitalizacija i veća dostupnost gradskih servisa građanima i privredi biti visoko na ljestvici prioriteta"

66148 pregleda 121 reakcija 101 komentar(a)
Promijenićemo praksu centralizovanog odlučivanja: Šaranović, Foto: Luka Zekovic
Promijenićemo praksu centralizovanog odlučivanja: Šaranović, Foto: Luka Zekovic

Novoizabrani zamjenik gradonačelnice Podgorice Danilo Šaranović (Demokrate) najavio je da će revizija finansijskog i administrativnog poslovanja svih organa uprave, javnih ustanova i privrednih društava, čiji je osnivač Glavni grad, biti jedan od ključnih prioriteta u radu.

”Redosljed koraka je sljedeći: prvo je neophodno da interna revizija saglasno zakonu uradi svoj dio posla, a nakon toga, odučićemo o potrebi dodatne, eksterne revizije. Tu se ne misli samo na rad prethodne gradske uprave, već i onih prethodnih, koje su ostale zapamćene po spornim tenderima, aneksima ugovora i štetnim privatno javnim partnerstvima sa “omiljenim privrednicima” bivših gradskih upravitelja”, kazao je on u intervjuu “Vijestima”.

Šaranović objašnjava da će gradonačelnica Olivera Injac, on i drugi zamjenik Luka Rakčević (URA) dijeliti odgovornost za rad lokalne uprave, što do sada nije bio slučaj jer su zamjenici gradonačelnika imali ograničena ovlašćenja.

Na koji način ćete omogućiti profesionalnu i odgovornu upravu ako se po partijskom ključu dijele pozicije?

Dozvolite da građankama i građanima Podgorice čestitam konačno formiranje nove gradske uprave u duhu njihove težnje koju su izrazili na izborima u oktobru prošle godine.

Preuzimanje odgovornosti za upravljanje Glavnim gradom podrazumijeva i obavezu svih konstituenata nove većine da se trajno raskine sa svim dosadašnjim, za grad i njegove građane, štetnim praksama. To će značiti trajno istjerivanje korupcije iz Glavnog grada i partijskog arčenja resursa koji pripadaju svim našim sugrađanima. U tom duhu, sporazum o formiranju vlasti u Podgorici eksplicitno insistira na postizanju maksimalne profesionalnosti, odgovornosti u upravljanju, uspostavljanju sistema mjerenja rezultata i nulte tolerancije na korupciju. Sve to nije konačan cilj, već preduslov za postizanje pozitivnog zaokreta na putu ubrzanih reformi, ali i postizanja dinamičnog ekonomsko- socijalnog i kulturnog razvitka Podgorice.

Šta če sadržati akt kojim se uređuju odnosi i zaduženja gradonačelnice Olivere Injac, Vas i drugog zamjenika gradonačelnice Luke Rakčevića?

Gradonačelnica Injac, ja i kolega (Luka) Rakčević, koordiniraćemo, kontrolisati, organizovati, usmjeravati i donositi odluke zajednički, dijeleći odgovornost za rad lokalne uprave. Dosadašnju praksu centralizovanog odlučivanja ćemo promijeniti. Za razliku od prethodnog perioda kada su zamjenici gradonačelnika bili sa vrlo limitiranom odgovornošću i ovlašćenjima, nas troje, kao nosioci izvršne vlasti, dijelićemo odgovornost, raditi timski, jer je vrijeme jednoumlja, centralizma i bahatog odnosa nešto što smo zajednički porazili na izborima.

Na koji način je planirano da se izvrši revizija dosadašnjeg rada gradske uprave?

Sveobuhvatna i objektivna revizija i finansijskog i administrativnog poslovanja svih organa uprave, javnih ustanova i privrednih društava, čiji je osnivač Glavni grad, biće jedan od ključnih prioriteta. Redosljed koraka je sljedeći: prvo je neophodno da interna revizija saglasno zakonu uradi svoj dio posla, a nakon toga, odlučićemo o potrebi dodatne, eksterne revizije. Tu se ne misli samo na rad prethodne gradske uprave, već i onih prethodnih, koje su ostale zapamćene po spornim tenderima, aneksima ugovora i štetnim privatno javnim partnerstvima sa “omiljenim privrednicima” bivših gradskih upravitelja. Ogovornost se mora tražiti od onih koji su probijali rokove za realizaciju projekata i do deceniju. Za okolnost da je konačna cijena radova najčešće bila višestruko viša od prvobitno ugovorene, a što su finansirali građani, mora se odgovarati.

Koje su, prema vašem viđenju, “slabe tačke “ u sistemu funkcionisanja Glavnog grada, na kojima bi trebalo poraditi?

Neka od gradskih preduzeća imaju višegodišnje probleme u finansiranju, iako naplaćuju svoje usluge. Pored toga, mnoga od njih vrlo često su predmet opravdanih optužbi za korupcionaško poslovanje i neproduktivno zapošljavanje. Samo ti problemi, iako ne usamljeni, i više su nego dovoljan putokaz da se racionalizacija poslovanja i finansijska revizija čine kao prvi koraci ka unapređenju rada gradskih privrednih društava. Pored toga, imamo inflaciju ideja kako da se unaprijedi rad svakog od njih.

Takođe, organi gradske uprave su oboljeli od prekomjerne birokratije i složenih procedura, pa će digitalizacija i veća dostupnost gradskih servisa građanima i privredi biti visoko na ljestvici prioriteta. To je potreba prema građanima, ali i neophodnost u kreiranju povoljnijeg biznis ambijenta u gradu koji je administrativni i privredni centar Crne Gore.

Posebno će biti važni kultura i obogaćivanje turističke ponude, koji su do sada bili potpuno zapostavljeni. Radove na novoj zgradi Gradskog pozorišta privešćemo kraju u najskorijem roku. Sve ostale institucije iz oblasti kulture učinićemo dostupnijim široj javnosti, a u fuziji njih i bogatstva prirodnih dragulja, Morače i Ribnice, Gorice i Ljubovića, brojna kulturna dešavanja biće sastavni dio bogate kulturne i turističke ponude.

Ideja “Otvorena vrata Glavnog grada” biće jedna od najvažnijih

Koji će biti vaši prvi koraci u radu, shodno oblastima koje ćete pokrivati kao zamjenik gradonačelnika?

Visok stepen kompatibilnosti programa svih konstituenata nove vlasti dobar je preduslov za ubrzane i očekivane reforme. Kao jedan od budućih šrafova složenog gradskog sistema, daću neštedljiv doprinos da svaki segment funkcionisanja sistema unaprijedimo i učinimo dostupnijim.

Insistiraću na otvorenosti i punoj inkluziji, a sadržajna ideja “Otvorena vrata Glavnog grada” biće jedna od najvažnijih. Pretvaranje mjesnih zajednica iz partijskih štabova u punktove mjesne demokratije je samo početna faza, kako bi sve zainteresovane građane u potpunosti uključili u donošenje odluka koje se odnose na zajednički životni prostor svih nas.

Moguće rješavanje složenih problema u sistemu sabraćaja je, takođe, među prvim zadacima. Kako sam se za to zalagao u predizbornoj kampanji, tako ću i sada, tražiti podršku od svih da uklonimo postojeće neproduktivne i nebezbjedne biciklističke staze, time rasteretimo saobraćaj na gorućim mjestima, ali i kreiramo novu, funkcionalnu infrastrukturu za bicikliste.

I na kraju, socijalna politika, kojom sam se kao poslanik dominantno bavio u državnom parlamentu, će, siguran sam, biti jedna od najprepoznatljivijih. Nakon što skeniramo stanje i finalizujemo rješenja, odlučno ćemo krenuti u implementaciju, a podršku velikom broju podstanara u našem gradu pružićemo kroz sistem socijalnog stanovanja.

Bonus video: