Poslanici vlasti traže da nadležni ispitaju navode Katnića: Javna pričaonica ili odavanje tajne

"Politički marketing građanina Katnića i manevar preventivne zaštite od mogućeg krivičnog progona", rekao je Bulatović. "Dok je bio GST, imao je na raspolaganju razne mehanizme da se izbori sa opstrukcijama", kazao je Krapović

69715 pregleda 182 reakcija 26 komentar(a)
Katnić, Foto: Boris Pejović
Katnić, Foto: Boris Pejović

Poslanici vladajuće koalicije, članovi dva skupštinska odbora koji se bave bezbjednosnim sektorom i visokom korupcijom, Dragan Krapović i Predrag Bulatović očekuju od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) ali i Tužilačkog savjeta da ispitaju da li je bivši glavni specijalni tužilac (GST) Milivoje Katnić eventualno prekršio zakon iznoseći podatke iz predmeta koji je bio aktivan dok je bio na čelu SDT-a.

Očekuju i odgovor da li je bivši GST napravio propuste, jer nije pokrenuo pitanje krivične odgovornosti za službenike policije koji su navodno opstruirali njegov rad.

Krivičnim zakonodavstvom propisane su sankcije za opstrukciju pravde, kao i obaveza čuvanja službene tajne.

Poslanici su se time osvrnuli na prošlonedjeljnu izjavu Katnića kada je, između ostalog, rekao da je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović imao veze sa škaljarskim organizovanim klanom i da ga zbog opstrukcija u Ministarstvu unutrašnjih poslova - nije uhapsio.

”Do stepena osnovane sumnje se može konstatovati da je Abazović ovoj grupi davao podatke o namjerama Vlade i drugih državnih službenika kada će biti smijenjen glavni specijalni tužilac i koje će kadrove postaviti u MUP-u. Štitio ih gdje god je stigao,” kazao je Katnić, a prenijela je Pobjeda.

Član skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Predrag Bulatović (Demokratski front) kaže za “Vijesti” da je ovo politički marketing, kako navodi, građanina Katnića da ovom vrstom reklamerstva dobije neke političke poene.

”Ali kao i manevar preventivne zaštite od eventualnog ili mogućeg krivično-pravnog progona za vrijeme rada tokom mandata.

Jasno je da direktno hapšenje nije bila opcija i nije bilo moguće, jer za takvo dejstvo nije bilo elemenata,” dodaje poslanik.

Katnić je rekao i “da nije realizovao taj zadatak zbog ozbiljne opstrukcije Abazovićevih kadrova u MUP-u koji su ga obavještavali o svim dokazima koji su postojali protiv njega o vezama sa kriminalnom grupom”.

Katnić
Katnićfoto: Vijesti/Boris Pejović

On je takve ocjene iznio nakon što ga je Abazović na TV Prva optužio da je, dok je bio GST,,štitio kriminalce”...

Ocjenu sličnu Bulatovićevoj iznio je i njegov kolega iz Demokrata, član Odbora za bezbjednost Dragan Krapović, navodeći da Katnić, kako kaže, nastavlja u svom stilu da medijski sije maglu, manipuliše i obesmišljava bilo kakvu ozbiljnu javnu polemiku o postupanju SDT u vrijeme dok je rukovodio njime.

”Ovaj zadnji istup je samo jedna u nizu manipulacija i potpuno je jasno da sa nivoa Vlade i MUP-a nije moguće opstruirati SDT jer je policija dužna da postupi po nalogu Tužilaštva,” kaže on za “Vijesti”.

I Krapović i Bulatović podsjećaju da je SDT u svom radu isključivo oslonjeno na Specijalno policijsko odjeljenje (SPO). Ono je, kaže Krapović, odgovorno i isključivo vezano za SDT i GST, tako da nije bilo moguće, kako kaže, zaustaviti ili opstruirati ukoliko postoje osnovi sumnje da je gospodin Abazović ili bilo ko drugi učinio neko krivično djelo iz nadležnosti SDT-a.

”Dok je bio na poziciji GST-a, imao je na raspolaganju razne mehanizme pomoću kojih bi se bez problema mogao izboriti sa svakom vrstom opstrukcije,” dodaje.

Bulatović podsjeća da Abazovića štiti imunitet, ali ne i za krivična djela za koja se može izreći kazna veća od pet godina.

”U trenutku vršenja tog krivičnog djela mogao je biti uhapšen. To je mogao uraditi GST sa specijalnim policijskim timom. Taj tim je bio njemu lojalan i pod njegovom direktnom kontrolom. Nad tim timom nikakve ingerencije za te poslove nema MUP. I tvrdnje Katnića s tim u vezi su bez osnova”, navodi poslanik.

On poziva Katnićevog nasljednika, Vladimira Novovića, da ne prećuti ovaj slučaj.

”Radi se o teškim optužbama bivšeg GST na račun ministarstva da je štitilo izvršioca teških krivičnih djela, a i riječ je o sadašnjem premijeru. Novović ovo mora hitno da riješi, jer u protivnom država klizi ne samo u haos, već se i rastače,” rekao je Predrag Bulatović.

Na pitanja “Vijesti” o prošlonedjeljnoj izjavi Katnića nije odgovorio poslanik opozicione Bošnjačke stranke i član Odbora za bezbjednost Suljo Mustafić.

Ovo nije prvi put da je Katnić govorio o istragama dok je bio na čelu SDT. Katnić je pred lokalne izbore 23. oktobra prošle godine, u finišu izborne kampanje iznosio podatke o organizatorima šverca cigareta. On je tada saopštio da je Abazoviću bio zadatak “rastrojstvo svih institucija Crne Gore, što je i pokušao”.

U emisiji Gradske RTV rekao je da je u dijelu Abazovićeve vlade, u maju donesena odluka da se počne sa švercom cigareta i da se od toga napuni državna kasa, a i privatni džepovi.

On, međutim, za “Vijesti” tada nije želio da odgovori odakle su mu, kao penzioneru, dostupni takvi podaci, navodeći da ne želi da komentariše za list.

Iz Tužilačkog savjeta saopštili su da nemaju komentar na izjave bivšeg GST.

Specijalno tužilaštvo ni tada, a ni sada, nije odgovorilo na pitanja “Vijesti” da li će se baviti izjavama svog prethodnika. Na pitanja “Vijesti” od 10. aprila nijesu dostavili odgovore, uključujući i ono da li imaju neki postupak protiv Abazovića.

”Da li je ranije rukovodstvo SDT, kako je saopštio Katnić, vodilo izviđaj protiv Abazovića, da li je on bio blizu hapšenja, da li će SDT nakon najnovijih tvrdnji Katnića formirati predmet i možda ga pozvati da dostavi izjavu i pojašnjenje o tvrdnjama da je navodno imao opstrukcije u MUP-u kada je namjeravao da uhapsi Abazovića”, pitale su “Vijesti”.

Bulatović: Izjave Katnića ne mogu biti samo izjave

Bulatović je kazao da je nedavna sjednica Odbora za politički sistem pokazala rasulo u tužilaštvu. “A tamo imamo neke promjene, a u pravosuđu imamo dominantno pojedince i snage starog režima. Javna scena ne može biti pričaonica bez odgovornosti. Izjave Katnića ne mogu biti samo izjave kada je riječ o ovakvom sadržaju”.

Na sjednici Odbora prethodne sedmice dvojica tužilaca su optužili višu tužiteljku da je tražila od njih da puste na slobodu osumnjičene policajce, koji su se dovodili u vezu sa puštanjem u Crnu Goru pripadnika kavačkog klana iz Srbije Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Bulatović
Bulatovićfoto: Boris Pejović

Bulatović je ocijenio da Katnićeva izjava ima i drugu dimenziju:

“Ako je Abazović činio krivična djela, a za to ima saznanje GST, on je bio dužan da zatraži skidanje imuniteta za vođenje krivičnog postupka. Sa dokazima, ako ih ima, imunitet bi bio skinut. Da je na bazi toga bilo osnova sa određivanje pritvora, to bi sud zatražio. Konstatujmo da to GST nije učinio. Taj isti Katnić je u februaru 2017. godine hitno, suprotno zakonu i protivno Poslovniku zatražio skidanje imuniteta i određivanje pritvora za Milana Kneževića i Andriju Mandića u slučaju montirani državni udar. Znači, on je imao ovu praksu 2017, a u slučaju Abazović - sada od njega čujemo da je imao opstrukcije. Ja bih rekao da ili nije radio svoj posao ili izmišlja. Ako nije radio svoj posao, to (Vladimir) Novović treba da kaže i preduzme mjere prema svima. A ako izmišlja - i za to je kao bivši GST je odgovoran. Ova pitanja ... su ozbiljna, ona su sada slučaj koji se mora riješiti. Na potezu je GST”, ocijenio je Bulatović.

Krapović: Katnićev manir je da iznosi podatke iz postupaka

Krapović je istakao da je odavno Katnićev manir da iznosi podatke iz postupaka, koji se u javnost iznose isključivo u slučajevima predviđenim Zakonikom o krivičnom postupku (ZKP).

”Njemu ovo svakako nije prvi put da tako nešto uradi. Sjetićete se slučaja objavljivanja transkripata razgovora mojih kolega i mene prije par godina. Tada je tim potezom ...prekršio odredbe ZKP-a..., ali i odredbe Ustava Crne Gore i Evropske povelje o ljudskim pravima,” rekao je.

Krapović
Krapovićfoto: Boris Pejović

U februaru 2021. Katnić je iz postupka izviđaja objavio transkript razgovora, za koji je tvrdio da dokazuje pokušaj političkog uticaja Demokrata na specijalnog tužioca Živka Savovića. Tada su poslanici Boris Bogdanović i Krapović saslušavani u Specijalnom policijskom timu, a u Skupštinu je stigao i zahtjev za skidanje imuniteta Krapoviću za djela zbog kojih je bio uhapšen u ljeto 2020. tokom takozvanog proljećnjeg prevrata DPS-a u Budvi.

On je tada bio uhapšen po nalogu Katnića zbog sumnje da je organizovao blokadu zgrade Opštine i glavne saobraćajnice. Postupak protiv njega je obustavljen nakon što Krapoviću nije skinut imunitet.

Bonus video: