Vraneš predsjednik opštine Pljevlja, Tošić predsjednica SO

Verifikovani mandati odbornicima, nastavak sjednice u utorak

22342 pregleda 13 komentar(a)
Zgrada Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 19.04.2023. 13:45h

Na konstitutivnoj sjednici novog saziva pljevaljskog parlamenta verifikovani su mandati novim odbornicima.

Sjednicom je predsjedavao najstariji odbornik Milojica Tešović.

Nakon verifikacije mandata sjednica je prekinuta da bi odbornici koji su u konfliktu interesa podnijeli ostavke, a biće nastavljena u utorak.

Pobjednici lokalnih izbora održanih 23. oktobra prošle godine dogovorili su sinoć koaliciju i raspodjelu funkcija u lolanoj administraciji, lokalnim preduzećima i ustanovama.

Na izborima 23. oktobra koalicija Demokratskog fronta “Za bolja Pljevlja” osvojila je 12 mandata, Koalicija DPS, BS, SD i SDP 9 mandata, Koalicija Demokrate Pokret za Pljevlja i Ujedinjena Crna Gora sedam mandata , Evropa sad četiri mandata i SNP-URA dva mandata. Stranka pravde i pomirenja osvojila je 128 glasova što nije bilo dovoljno za osvajanje odborničkog mandata, ali će ova partija biti dio nove lokalne vlasti u Pljevljima.

Mjesto predsjednika Opštine pripašće Demokratskom frontu a za tu funkciju, kako Vijesti nezvanično saznaju, ova koalicija predložiće ljekara Darija Vraneša.

Za predsjednicu skupštine Demokrate, kojima je pripalo ovo mjesto, predložiće Jovanu Tošić, jednu od najmlađih odbornica u pljevaljskom parlamentu. Biće ovo prvi put da se na tu funkciju izabere žena

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, Kolaiciji oko DFa osim mjesta predsjednika opštine pripašće je i mjesto potpredsjednika opstine, Sekretarijati za stambeno komunalne poslove, privredu, inspekcijske poslove i opštu upravu, preduzeća Čistoća, Grijanje i Lokalni putevi, Centar za kulturu, Galerija, Biblioteka, Komunalna policija i mjesto glavnog administratora.

Kolaiciji oko Demokrata pripalo je mjesto predsjednika Skupštine, sekretara Skupstine, Sekretarijat za urbanizam, Sekretarijat za društvene djelatnosti, novopredviđeni sekretarijat za mlade i sport, Služba za poljoprivredu, DOO Vodovod Pljevlja, Centar za sport i rekreaciju, RTV Pljevlja, JU Muzej, Direkcija za imovinu, IT sektor opštine, Služba unutrasnje revizije i mjesto potpredsjednika Skupštine.

Pokretu Evropa sad pripašće mjesto potpredsjednika opštine i menadžera , Sekretarijat za finansije, glavni gradski arhitekta, Direkcija za izgradnju i Služba zaštite.

Kolaliciji SNP -URA Turisticka organizacija, Uprava lokalnij javnih prihoda a u ovoj kolaiciji pripasce i jos jedna pozicija.

Prema nezvaničnim informacijama Stranka pravde i pomirenja koja će biti dio nove vlasti pripašće rukovođenje preduzećem Lokalni putevi.

Opštinska izborna komisija u Pljevljima proglasila je tek prije nešto menje od mjesec konačne rezultate lokalnih izbora održanih 23. oktobra prošle godine, nakon što je Ustavni sud odbio sve prigovore koalicije koju je predvodila Demokratswka partija socijalista.

Demokratska partija socijalista (DPS) sa svojim koalicionim partnerima BS, SD, i SDP-om podnijela je pola sata prije isticanja zakonskog roka, prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji u Pljevljima zbog kako navode povrede biračkog prava tokom izbora održanih 23. oktobra na dva manja biračka mjesta u selima Potpeće i Premćani.

Prigovor je prvo odbila Opštinsa izborna komisija a potom i Državna izborna komisija, nakon čega je Koalicija koju je predvodio DPS podnijela žalbu Ustavnom sudu, koji do skoro nije imao kvorum za odlučivanje.

U prigovori su naveli da na tim mjestima nijesu obezbjeđeni uslovi za glasanje lica sa invaliditetom. To im je omogućilo da šest mjeseci nakon izgubljenih izbora upravljaju Opštinom.

Bonus video: