Zdravo Berane: DPS nema odgovor na pitanja koja im već tri godine postavljaju građani

Iz koalicije navode da je dužnost odbornika DPS-a da građanima odgovaraju za sve nečasne i nezakonite radnje
68 pregleda 1 komentar(a)
Berane grad, Foto: Rabrenović
Berane grad, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 11.09.2017. 15:08h

Kukavicki čin nedolaska odbornika DPS-a na današnju sjednicu Skupštine samo je jedan u nizu dokaza da dotična gospoda nemaju odgovora na pitanja koja im već tri godine postavljaju građani Berana, a tiču se načina vršenja kriminalne vlasti do marta 2014. godine, saopšteno je iz koalicije "Zdravo Berane"

Iz koalicije navode da je dužnost odbornika DPS-a da građanima odgovaraju za sve nečasne i nezakonite radnje "koje su godinama sprovodili, a u jednu od njih spada i današnji nedolazak na Skupštinu".

"Samim činom nedolaska odbornici DPS-a nijesu dali podršku razvoju grada, niti ulaganju u školstvo jer je poznato da je na dnevnom redu bio predlog Odluke o utvrđivanju obaveze obezbjeđivanja besplatnih udžbenika za osnovno obrazovanje svih osnovnih škola na teritoriji opštine Berane. Kao što su u državnom parlamentu izglasali izmjenu Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojom su ukinuli naknade za majke sa troje i više djece, tako su danas objegli od izglasavanja pomenute odluke. Naime, lokalna samouprava je imala namjeru da obaveze svaku buduću vlast, ma koja bila, da budžetskim sredstvima obezbijedi novac za kupovinu knjiga za sve osnovce na teritoriji opštine Berane. Sama Odluka bi pokazala da se ne radi o političkom marketingu koalicije ‘Zdravo Berane” već o iskrenoj namjeri da pruži pomoć roditeljima i njihovoj djeci i da se novac naših građana kroz ovakve projekte njima vrati na najbolji mogući način. A kako je DPS raspolagao novcem građana najbolje govori podatak da su građane zdužili više od 16.000.000 eura", saopšteno je iz "Zdravo Berane".

Za razliku od prethodne vlasti koja je ostvarivala minimalne prihode, iz "Zdravo Berane" navode da sadašnja vlast u lokalnoj upravi radi odgovorno.

"Treba pomeuti da je samo Uprava za naplatu lokalnih javnih prihoda ostvarila po osnovu poreza na nepokretnosti prihod u iznosu od 319.571 eura, što čini 99.88 odsto u odnosu na planirani iznos, a taj prihod na transparentan i opšte koristan način se vraća građanima. Da je produžena ruka DPS-a i njihov sigurni igrač dokazao je danas odbornik Velimir Bato Đurišić, napuštanjem sjednice prema instrukcijama datim od strane DPS-a. Kao razlog napuštanja navodi nelegitimnost Skupštine, predhodno glasajući po ukupno 11 tačaka dnevnog reda. To znači da mu je pola današnje Skupštine bilo legitimno a pola nije", navode iz koalicije.

Bonus video: