Milovac: Instrumentalizacija institucija Budve koju nismo imali prilike da vidimo ni za vrijeme vladavine DPS-a

Usvojena inicijativa koju je potpisalo više od 4.000 građana. Apelcioni sud odbio žalbu odbrane i potvrdio rješenje Višeg suda u Podgorici, kojim je predsjedniku opštine određen pritvor do 30 dana

50951 pregleda 168 reakcija 91 komentar(a)
Jovanović: “Ne postoji pravni način da se ovlašćenja Božovića prenesu na nekog drugog”, Foto: Vuk Lajović
Jovanović: “Ne postoji pravni način da se ovlašćenja Božovića prenesu na nekog drugog”, Foto: Vuk Lajović

Odluka o zaštiti interesa građana Budve i obezbjeđivanju nesmetanog funkcionisanja organa lokalne samouprave, kojom se traži da se pritvorenom predsjedniku Opštine Milu Božoviću omogući da se brani sa slobode i time deblokira rad lokalne uprave nesporno predstavlja instrumentalizaciju budvanskih institucija koju nismo imali prilike da vidimo u ovom obliku čak ni za vrijeme vladavine DPS-a u tom gradu.

To je “Vijestima kazao direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac.

Milovac
Milovacfoto: Screenshot/Youtube

Nakon tročasovne rasprave SO Budva je usvojila odluku za koju su glasali odbornici DF-a i SNP-a, njih 18, uzdržani su bili iz redova Demokrata i GP URA, dok su protiv bili iz DPS-a i Socijaldemokrata. Odbornici SDP-a su uoči glasanja napustili skupštinsku sjednicu.

Neposredno nakon toga Apelacioni sud je odbio žalbu odbrane i potvrdio rješenje vanraspravnog vijeća Višeg suda u Podgorici, kojim je Božoviću određen pritvor do 30 dana.

To je “Vijestima” potvrdila Marija Raković, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda. Dodala je da je vijeće u rješenju navelo da se pritvor određuje i zbog nesmetanog vođenja postupka, nakon čega je odbrana imala pravo da uloži žalbu drugostepenom sudu.

Pozivajući se na Ustav i međunarodne akte ratifikovane od Skupštine Crne Gore, građani, njih 4.032 potpisali su inicijativu, koju je predsjednik SO Budva Nikola Jovanović uvrstio u dnevni red SO. Oni su zatražili su da se mjera pritvora koja je određena Božoviću zamijeni jednom ili više mjera koje su određene Zakonom o krivičnom postupku - zabrana napuštanja stana, zabrana napuštanja boravišta, zabrana posjećivanja određenog mjesta ili područja, obaveza povremenog javljanja određenom državnom organu, zabrana pristupa ili sastajanja sa određenim licima, privremeno oduzimanja putne isprave ili povremeno oduzimanja vozačke dozvole.

”Od takozvane prezumpcije nevinosti smo došli do uvjeravanja najviših čelnika budvanske opštine da je Milo Božović nevin jer ga ‘poznaju od malih nogu’ i organizovanih akcija koje imaju za cilj da izvrše pritisak na tužilaštvo u ovom predmetu. Smatram da je stav ‘priznajem samo sud svoje partije’ nešto što ne treba preuzimati od prethodnog režima kao obrazac ponašanja, a podršku glavnom specijalnom tužiocu dozirati u zavisnosti od toga ko je predmet njegove istrage”, ocijenio je Milovac.

Božović
Božovićfoto: Boris Pejović

On je rekao da “ukoliko zaista želimo tužilaštvo koje je nezavisno u svom radu, ovakva vrsta pritisaka, ma sa koje strane političkog spektra dolazila, jednostavno mora izostati”.

”Taj pritisak je jednako štetan, kao i sada već široko zastupljeno svojatanje rezultata rada GST-a koje je imanentno prije svega partiji premijera Dritana Abazovića. U potpunosti mi je razumljiva namjera, u ovom slučaju DF-a, da kompletnu priču oko navodnih veza Mila Božovića sa kriminalnim klanovima prebaci u političku arenu u kojoj vam za borbu nisu potrebni argumenti, već samo populizam i floskule o ugroženosti ove ili one nacije. S druge strane, bilo bi dobro da GST u javnost uskoro izađe sa kompletnijom informacijom o samom postupku kojom bi se prevenirale buduće spekulacije o tome da li se radi ili ne radi o političkom progonu funkcionera određenih partija”, kazao je Milovac.

Uz naglasak da građani, potpisnici inicijative, traže da se omogući nesmetano funkcionisanje organa lokalne samouprave, te da se mjera pritvora predsjedniku Opštine zamijeni nekom drugom i omogući da se brani sa slobode, Jovanović (DF) je na jučerašnjoj sjednici upozorio da se Opština trenutno nalazi u blokadi.

”Ova Skupština opštine treba da donese odluku kojom se štite prava građana na funkcionisanje lokalne samouprave. Pritvor koji je određen predsjedniku Opštine Milu Božoviću onemogućava ga da vrši funkciju predsjednika Opštine, a što će svakako proizvesti štetne posljedice po Opštinu i nas njene građane. Posebno ukazujemo na probleme koji će nastupiti u jeku turističke sezone, koja za nas predstavlja osnovni izvor egzistencije. Takođe su ugrožena i naša prava po osnovu socijalnih primanja, prava naknade po osnovu rođenja djeteta, besplatan prevoz đaka i penzionera, kao i mnoga druga prava zagarantovana Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi”, citirao je inicijativu Jovanović.

On je kazao da je pritvaranjem Božovića ugroženo funkcionisanje Opštine od toga da ne mogu da se ispunjavaju svakodnevne obaveze, počev od isplata zarada, do zaključenja ugovora, da je ugrožena realizacija brojnih projekata (izgradnja šetališta, bolnice, preuzimanje Citadele...), te da je ugrožena i mogućnost Opštine da se brani pred sudom, poput spora koji vodi njemački WTE, gdje Budvi prijeti 100 miliona štete…

”Odluka SO biće dostavljena Vladi, Ministarstvu pravde, SDT-u, Ustavnom, Vrhovnom sudu, Ombudsmanu…”, naglasio je Jovanović.

foto: Vuk Lajović

On je kazao da ne postoji pravni način da se ovlašćenja predsjednika Opštine prenesu na neko drugo lice.

”Dok se Milo Đukanović baškari u Dubaiju, Milo Božović se nalazi u pritvoru. I to je apsurd Crne Gore, koja nije trebalo da izgleda ovako kako sada izgleda. Milo Božović je bio ključni čovjek koji je srušio režim Đukanovića i vidimo kako mu se vraća”, poručio je na kraju skupštinske rasprave Jovanović.

Naglasio je da je Božović apsolutno nevin dok se u krivičnom postupku ne dokaže da je kriv i presuda bude pravosnažna.

”Poštujući prezumpciju nevinost smatramo da su ispunjeni svi zakonski uslovi da se mjera pritvora zamijeni nekom drugom mjerom. Nije ispoštovana volja građana da Božović vodi grad posebno u susret sezoni. On je jedino zakonom ovlašćeno lice koje može da potpiše zarade, druge akte, izda punomoćje… S obzirom na to da neizborom potpredsjednika ta ovlašćenja nijesu prenijeta na drugo lice, funkcionisanje Opštine je sada ugroženo. Mi ne znamo na osnovu čega je Božović okrivljen, na osnovu kojih dokumenata, spisa. On nikada nije krivično gonjen ili kažnjen. Njemu je uskraćeno pravo na odbranu, a nama da saznamo na osnovu čega je okrivljen, jasno je da je cijela akcija ispolitizovana u susret izborima”, kazao je Jovanović i podsjetio da je na drugi način Opština takođe 2020. isto bilo blokirana i to kao i sada pred sezonu.

Jovanović je kazao da Skupština opštine garantuje da će izricanjem drugih mjera Božović biti dostupan svim organima i prezentovati svoju odbranu i predočiti šta su to podmetanja, konstrukcije…

Odbornici DF-a su u nastavku zasjedanja bili jedinstveni da je hapšenje Božovića politički motivisano, da su mu lisice stavili jer je Srbin, uz poruku da moraju da budu jedinstveni i suprotstave se kao i mnogo puta do sada. Svi su bili stava da je ugrožen rad Opštine, a time i prava građana.

Milan Tičić (DPS) je rekao da od samog starta poštuju prezumpciju nevinosti, i da nisu ni u jednom trenutku željeli da se umiješaju u rad tužilaštva.

”Ovim pravite štetu Milu Božoviću, jer svoju nevinost neka brani na sudu, a ne da blokiramo grad. Ovo je vaš krivica jer nijeste izabrali potpredsjednika. U nama imate partnera da riješimo ovu sezonu u interesu građana, a da na jesen izađemo na izbore”, kazao je Tičić.

Krsto Radović (Demokrate) je naglasio da Božovića poznaje cijeli život i da nije mogao da “sanja” da će Opština doći u ovu situaciju, a i sam Božović.

”Nisam siguran da mu ovakva vrsta polemika može pomoći. Iskreno želim da vjerujem da je Božović nevin i da će izaći iz ove situacije. Nadam se da državni organi znaju šta rade, znaju težinu svega ovoga”, kazao je Radović.

Održan protest podrške, Jovanović: Nećemo odustati dok Božović ne bude na slobodi

U Budvi je sinoć u održan protest podrške Božoviću.

Okupljeni građani su kružni tok na ulazu u Budvu držali u blokadi oko dva sata nakon čega su ga odblokirali.

Nakon što su odblokirali kružni tok, oko deset minuta proveli ispred zgrade Opštine Budva.

Tražili su da Božović bude pušten iz pritvora nakon čega su se razišli.

Jovanović ne na protestu kazao da neće odustati dok Božović ne bude na slobodi.

"Bićemo ovdje dok Božović ne izađe iz pritvora. Božoviću je onemogućeno da se brani. Ovo je politička montaža", poručio je Jovanović.

Mugoša potvrdila odluku SDT-a, nema uvida u spise predmeta

Sutkinja za istragu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša potvrdila je odluku SDT-a kojom je braniocu Mila Božovića onemogućeno da napravi uvid u spise predmeta.

Ona u rješenju navodi da pravo branioca na uvid u spise nije neograničeno i da je ograničenje propisano članom 203 Zakonika o krivičnom postupku.

Božovićev branilac, advokat Miroje Jovanović rekao je “Vijestima” da je takvo obrazloženje nelogično čak i pravnim laicima.

”Kako neko ko se skriva može da izvrši uvid u spis ostaje nedokučiva tajna, ali i pored toga, odbranu gospodina Božovića ne zanima status osoba sa kojima nema nikakve veze, već hoće da ostvari elementarno pravo - da pročita navodne dokaze koje SDT navodno posjeduje. Dakle, odbrana konstatuje da je u postupku koji je javan u cjelosti uskraćena od uvida u bilo koji dokument iz spisa predmeta pravdajući to razlozima koji su direktno suprotni međunarodnim i domaćim instrumentima koji su detaljno citirani u našem prigovoru protiv Rješenja SDT”, kazao je Jovanović.

Bonus video: