BS: Pozdravljamo hapšenje Ostojića, pokazati da govoru mržnje nema mjesta u građanskoj i multietničkoj Crnoj Gori

"Ovom prilikom pozdravljamo i reakciju menadžmenta Luke Bar i inicijativu da se Miloš Ostojic razriješi sa funkcije predsjednika i člana revizorskog odbora Luke Bar"

7030 pregleda 35 reakcija 20 komentar(a)
BS, Foto: Bošnjačka stranka
BS, Foto: Bošnjačka stranka

Bošnjačka stranka (BS) saopštila je danas da pozdravljaju reakciju tužilaštva i policije i hapšenje predsjednika Revizorskog odbora "Luke Bar" Miloša Ostojića.

Iz te partije su poručili da kaznenom politikom treba pokazati da govoru mržnje nema mjesta u građanskoj i multietničkoj Crnoj Gori.

Ostojić (35) uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

On je na Fejsbuku vrijeđao Bošnjake, islam nazvao lažnom vjerom, a iz "Luke Bar" su najavili njegovu smjenu.

"Pozdravljamo promptnu reakciju tužilaštva i policije na saopštenje i poziv Bošnjačke stranke i hapšenje Miloša Ostojića zbog širenja govora mržnje i sumnje da je izvršio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, kako smo i ukazali u našem jučerašnjem saopštenju i pozivu državnim organima da reaguju. Istovremeno, a poučeni iskustvom iz prethodnog perioda da se ovakav i sličan govor mržnje kao i druga krivična djela izvršena sa motivom nacionalne, rasne i vjerske mržnje kroz pogrešnu krivično – pravnu kvalifikaciju, beskonačne procese i blagu kaznenu politiku relativiziju, upozoravamo tužilaštvo i sudstvo na veliku društvenu opasnost ovog krivičnog djela i njegove posljedice na međunacionalne odnose u Crnoj Gori, te pozivamo da se proaktivnim pristupom organa gonjenja i oštrom kaznenom politikom kada su u pitanju ova i slična krivična djela, pokaže da se u građanskoj i multietničkoj Crnoj Gori ovakve pojave neće tolerisati, jer im nije mjesto u našem društvu", ističe se u saopštenju BS objavljenom na njihovom sajtu.

Oni su dodali da pozivaju sve institucije i cjelokupnu javnost Crne Gore da se govor mržnje shvati kao ozbiljan društveni problem koji urušava temelje savremene Crne Gore kao multinacionalne, multivjerske i građanske države, koja teži evropskim vrijednostima i punoj demokratiji.

"Ovom prilikom pozdravljamo i reakciju menadžmenta Luke Bar i inicijativu da se Miloš Ostojic razriješi sa funkcije predsjednika i člana revizorskog odbora Luke Bar", zaključuje se u saopštenju BS.

Bonus video: