DPS: Zajednički imenitelj prijetnjama je da su bazirane na etničkoj ili vjerskoj osnovi

"Devijantno ponašanje, nasilje, mržnja i netrpeljivost, koji su preplavili naše društvo posljedica su šovinizma i ekstremizma, koji su zavladali u atmosferi dominantno kreiranoj od strane vlasti i dvije vlade formirane nakon 30. avgusta 2020. godine, Krivokapićeve i Abazovićeve", piše u saopštenju DPS

17712 pregleda 309 reakcija 32 komentar(a)
DPS, Foto: DPS
DPS, Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je danas da "najoštrije osuđuje napad" na potpredsjednika te partije Jevta Erakovića.

Eraković je prijavio policiji da je danas oko podneva verbalno napadnut na jednoj benzinskoj pumpi u Siti kvartu u Podgorici.

On je na Tviteru saopštio da je verbalno napadnut, te da mu je zato što je Crnogorac i jer je u DPS, poručeno da će umrijeti.

"Devijantno ponašanje, nasilje, mržnja i netrpeljivost, koji su preplavili naše društvo posljedica su šovinizma i ekstremizma, koji su zavladali u atmosferi dominantno kreiranoj od strane vlasti i dvije vlade formirane nakon 30. avgusta 2020. godine, Krivokapićeve i Abazovićeve. Bilo da se radi o fizičkim napadima ili verbalnim, bilo da su prijetnje upućene neposredno ili putem društvenih mreža, zajednički imenitelj je da su bazirane na etničkoj ili vjerskoj osnovi", ističe se u saopštenju DPS.

Oni su dodali da je jasno da je cilj tih napada, zastrašivanja i prijetnji da velikosrpsku ideologiju nametnu kao državnu, i na taj način unište građanski karakter Crne Gore.

"Nažalost, državni organi nijesu stali u zaštitu svojih građana, i tako su samo podstakli nasilnike da sprovode svoje nasilje. Žrtve takvog stanja u društvu postali su svi oni koji su se svojim društvenim i političkim angažovanjem usprotivili podrivanju onih temeljnih vrijednosti koje su mukotrpno izgrađivane u Crnoj Gori decenijama unazad, i na kojima naša država počiva", piše u saopštenju DPS.

Iz te partije su kazali da danas nije napadnut samo poslanik Skupštine Crne Gore i potpredsjednik jedne političke partije.

"Napadnut je jedan doktor, neko ko se bavi najhumanijim pozivom. A prije svega napadnut je čovjek koji je u tom trenutku svoje slobodno vrijeme provodio sa suprugom i djetetom. Sve navedeno implicira da su moralna i ljudska načela pala na najniže grane. Demokratska partija socijalista traži od nadležnih državnih ograna da navedeni slučaj istraže, obavijeste o tome javnost i odgovorne za ovaj nemili događaj što hitnije procesuiraju", poručili su iz DPS.

Živković: Treba li da se samoorganizujemo?

V.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković naveo je da je napad na Erakovića posljednja opomena da se preventivno reaguje, kako se ovakve situacije ne bi više nikad ponovile - ne samo Erakoviću, nego nijednom građaninu Crne Gore.

Živković
Živkovićfoto: Luka Zeković

"Zahvaljujući nakaradnom sistemu funkcionisanja institucija i vlasti kreiran je ambijent u kome se niko ne osjeća sigurnim, a naročito ljudi koji ne pripadaju takvoj vlasti i otvoreno je kritikuju. Zahtijevamo od nadležnih organa da rade svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom, da se građani ne bi samorganizovali i štitili sebe i svoje porodice. Je li to put EU? Da li je to sistem vrijednosti kojem težimo? Ne sigurno", naveo je Živković.

Poslanik DPS-a Duško Marković osudio je napad na Erakovića.

"Ohrabrujem kolegu Erakovića, svakog političara, kao i svakog građanina, da prijavi napade i prijetnje, ma od koga oni dolazili. Ne smijemo dopustiti da Crna Gora nastavi putem netrpeljivosti i nasilja", napisao je Marković na Tviteru.

Đokaj: Prijetnje i nasilje neće nas pokolebati u našoj borbi

Član Predsjedništva DPS)-a Leon Đokaj osudio je napad na Erakovića.

"Takođe, osuđujem ćutanje nadležnih povodom ranijih prijetnji... Prijetnje i nasilje prema ljudima koji se zalažu za građansku i evropsku Crnu Goru neće nas pokolebati u našoj borbi", naveo je Đokaj na Tviteru.

Rakočević: Mediji i politički oponenti imaju isključivu odgovornost

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević ocijenio je da mediji i politički oponenti "koji kriminalizuju DPS i borbu za građansku i evropsku državu etiketiraju nacionalizmom - imaju isključivu odgovornost" za napad na Erakovića.

"Humanista, čovjek koji je kao ljekar sačuvao i učinio boljim mnoge živote u Crnoj Gori, biva napadnut na brutalan način u sred dana", napisao je Rakočević na Tviteru.

Vuković: Ovakve stvari nijesu iznenađenje, očekujem efikasnu reakciju nadležnih organa

Potpredsjednik DPS Ivan Vuković saopštio je da "nažalost, u atmosferi koju godinama kreira jedan broj političkih aktera i medijskih kuća s ciljem kriminalizacije DPS-a i relativizacije građanskih/političkih prava svih koji pripadaju našoj partiji, ovakve stvari nijesu iznenađenje".

"Očekujem efikasnu reakciju nadležnih organa", napisao je Vuković na Tviteru.

Potpredsjednica DPS-a Sanja Damjanović kazala je da se nada će nadležni organi reagovati "i da će se građanski glas konačno čuti i osuditi ambijent koji je kreiran".

"Najoštrije osuđujem napad na svog kolegu, dr Jevta Erakovića. Crna Gora mora da bude zemlja svih njenih građana, da zaštiti ugledne ljude od primitivizma koji je isplivao i koji sada i fizički napada ugledne građane", navela je Samjanović na Tviteru.

Bogdanović: Prijetnje smrću zbog nacionalne i političke pripadnosti su logičan nastavak svega što se u posljednje vrijeme dešava

Generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović je poručio su "prijetnje smrću zbog nacionalne i političke pripadnosti logičan nastavak svega što se u posljednje vrijeme dešava u Crnoj Gori".

"Nije prvi put da našem prijatelju i kolegi prijete - ali prošlog puta nadležni nijesu otkrili počinioca. Puna podrška Jevtu Erakoviću", napisao je Bogdanović na Tviteru.

Bošković: Direktnu odgovornost za ovakvo stanje i ovakve postupke prema onima koji ga kritikuju, snosi odlazeći premijer

Poslanik DPS Predrag Bošković saopštio je da "direktnu odgovornost za ovakvo stanje i ovakve postupke prema onima koji ga kritikuju, snosi odlazeći premijer koje je uradio sve u prethodnom periodu da devalvira građanske vrijednosti koje smo zajedno baštinili i oko kojih smo se okupljali i ponosili".

"Nećete nas ućutati", napisao je Bošković na Tviteru.

Nikolić: Zahtijevamo hitan i efikasan odgovor države na nasilje

Andrija Nikolić, član Predsjedništva i poslanik DPS poručio je da su "trend radikalizacije društva i uporna političko-medijska kampanja demonizacije DPS-a, stvorili ambijent u kojem su verbalni i fizički napadi na neistomišljenike redovna pojava".

"Zahtijevamo hitan i efikasan odgovor države na nasilje", napisao je on na Tviteru.

Vuković: Svi smo mi Jevto Eraković. Mete nedostojnih nacionalista i šovinista

Aleksandra Vuković članica Predsjedništva i poslanica DPS saopštila je da je "Avgustovsko osvježenje" donijelo društvenu atmosferu đe neki ostojići pozivaju na progon Bošnjaka, a drugi nedostojnići nasrću na Crnogorce, prijeteći im istrebljenjem".

"Svi smo mi Jevto Eraković. Mete nedostojnih nacionalista i šovinista. Neće proći", napisala je ona na Tviteru.

Došljak: Kukavički čin, ali govori i o ambijentu koji se želi stvoriti i stvara od onih koji poništavaju sva polja vrijednosti evropske i demokratske Crne Gore

Draško Došljak, član Predsjedništva DPS saopštio je da je "napad na dr Jevta Erakovića, poslanika, ljekara, potpredsjednika DPS-a kukavički čin, ali govori i o ambijentu koji se želi stvoriti i stvara od onih koji poništavaju sva polja vrijednosti evropske i demokratske Crne Gore".

"Jevto danas,a sjutra?!", napisao je Došljak na Tviteru.

Liberalna partija: Pravljenje mete od neistomišljenika može da ode predaleko

"Opasna hajka na poslanike opozicije ne jenjava, već dobija obrise najgore diktature", rečeno je iz Liberalne partije (LP)

Ta partija je osudila najnoviji napad na poslanika DPS Jevta Erakovića, smatrajući da država ne preduzima ništa efikasno da se takve pojave zaustave.

"Odavno je u Crnoj Gori legitmisano najgore žigosanje i pravljenje mete od neistomišljenika ove vlasti, ne samo prema poslanicima nego i civilnom sektoru, aktivistima, intelektualcima pa i građanima. Gotovo da nema istaknutog pojedinca koji javno kritikuju vladajući većinu a da nije bio žrtva hajke i prijetnji", saopšteno je iz LP.

Pozvali su nadležne da osude ovakve pojave, upozoravajući da hajka na neistimišljenike može da ode predaleko.

Zirojević: Pripadnici opozicije konstantno na meti

Portparol Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Nikola Zirojević kazao je da ta partija osuđuje napad na Erakovića.

"Napasti nekoga zbog njegovog nacionalnog ili političkog uvjerenja predstavlja akt klasičnog bezumlja. Nažalost, u 'oslobođenoj' Crnoj Gori,to je realnost. Pripadnici crnogorske opozicije, u protekle dvije i po godine, konstantno se nalaze na meti dok institucije sistema funkcionišu po onoj 'selo gori, a baba se češlja'. Ovim putem pozivamo nadležne organe da što hitnije pronađu i sankcionišu odgovorne za ovaj napad. Baš kao što je doktor Eraković kazao - neka nova Crna Gora na koju se nećemo navikavati. Budite sigurni da nećemo", naveo je Zirojević.

Zeković: Vlada da mobiliše javnost protiv nasilja

Član Građanske inicijative "21. maj" i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorica Aleksandar Zeković osudio je napad na Erakovića i pozvao je Vladu i sve državne organe, kao i medije, na širu mobilizaciju javnosti protiv svih oblika nasilja i mržnje.

"Nasilje prema neistomišljenicima postojalo je i bilo izraženo i za vrijeme vlasti DPS Crne Gore i njenih partnera. Ali nakon političkih promjena 30. avgusta 2020. neočekivano dolazi do sve manjeg prostora za slobodu govora. Registruje se naročita eskalacija agresije, posebno vjerskih nacionalista prema svima koji kritikuju vlast i njeno popuštanje prema vjerskom konzervativizmu. Reakcija države treba biti djelotvornija jer od toga zavisi budućnost demokratije i podrške civilnom društvu u Crnoj Gori. Kroz političku nepristrasnost i reformu policije i prekršajnog sudstva, država treba da pokaže da poštuje i štiti pravo na slobodu izražavanja. Branitelji ljudskih prava, novinari, sekularisti, liberali, ljevičari i generalno svi kritičari političke elite i vlasti decenijama se osjećaju ugroženo u Crnoj Gori. To mora više da prestane", naveo je Zeković.

Bonus video: