Dačić sa Lekićem: Stvaraju se uslovi da se riješi pitanje postavljanja novih ambasadora

Lekić i Dačić su, kako je saopšteno, ukazali na hitnost rješavanja situacije u kojoj dvije zemlje nemaju svoje ambasadore u punom kapacitetu

25738 pregleda 14 komentar(a)
Lekić i Dačić, Foto: Skupština Crne Gore
Lekić i Dačić, Foto: Skupština Crne Gore

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić informisao je predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodraga Lekića da se stvaraju uslovi da se pitanje postavljanja novih ambasadora uskoro riješi na zadovoljavajući način za obje zemlje, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Kako se navodi, Lekić se tokom zvanične posjete Srbiji sastao sa Dačićem i u razgovoru sa njim istakao značaj kontinuiranih diplomatskih susreta.

"Današnji razgovor bio je prilika za intenziviranje odnosa dvije države, posebno u uslovima kada Crna Gora u relativno dužem periodu nema ministra inostranih poslova u pravom smislu te riječi", piše u saopštenju.

Lekić i Dačić su, kako je saopšteno, ukazali na hitnost rješavanja situacije u kojoj dvije zemlje nemaju svoje ambasadore u punom kapacitetu.

"Dva sagovornika saglasni su u ocjeni da kao baza za uspostavljanje dobrih i stabilnih odnosa jeste raspoloženje građana obje zemlje koji su zainteresovani za riješavanje životnih pitanja kao što su unapređenje saobraćajnih linija, ekonomske razmjene i kulturne saradnje", stoji u saopštenju Skupštine.

Lekić je, kako se navodi, naglasio da bi najznačajniji momenat u političkom procesu mogao biti ispoljena zrelost građana koji se, kako on smatra, bez pritisaka i na autonoman način na izborima opredjeljuju za novu vlast.

"Pobjeda od prije dvije i po godine dotadašnje opozicije predstavlja veliki demokratski događaj imajući u vidu da je u Crnoj Gori po prvi put smijenjena vlast mirnim i demokratskim putem", naglasio je Lekić.

Nova vlast je, prema njegovim riječima, zatekla duboku krizu u mnogim sferama društva rješavajući ih, smatra on, sa određenim rezultatima, ali i "proizvodeći nove probleme".

On je istakao je da su predstojeći izbori prilika da se na bazi ukupnog prethodnog iskustva zakorači u kvalitetnije vođenje države.

"Posebno razvijajući pravnu i evropsku dimenziju, a čiji će sastavni dio biti i razvijanje dobrih i stabilnih odnosa sa Srbijom, prvenstveno na bazi uzajamnog uvažavanja i državnog reciprociteta", zaključio je Lekić.

Bonus video: