Mandić i od MUP-a krije od kad je državljanin Srbije

Jedan od čelnika DF-a prošle sedmice dostavio MUP-u informaciju iz Beograda u kojoj se navodi šta ga je preporučilo da dobije državljanstvo Srbije, ali nema podatka kad ga je stekao. Prema dokumentu u koji su "Vijesti" imale uvid, to je bilo 2009. godine

44362 pregleda 229 reakcija 83 komentar(a)
Mandić saopštio da je saglasan sa svim što piše u dokumentu predatom MUP-u, Foto: BORIS PEJOVIC
Mandić saopštio da je saglasan sa svim što piše u dokumentu predatom MUP-u, Foto: BORIS PEJOVIC

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, dostavio je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) zvanični dokument iz Srbije u kom piše da je uslove za sticanje državljanstva te zemlje ostvario po osnovu obavljanja funkcije u Vladi SRJ, ali se ne navodi kad ga je dobio - nezvanično saznaju “Vijesti”.

MUP je Mandića ranije pozvao da se izjasni o tome kako je dobio državljanstvo Srbije, a on je preko punomoćnika Miroja Jovanovića prošle sedmice poslao dokument i izjavu u kojoj kaže da je saglasan sa svim što je napisano u njemu.

U dokumentu, prema informacijama “Vijesti”, piše da je Mandić uslove za dobijanje državljanstva susjedne zemlje ostvario jer je od 1999. do 2000. godine bio na “značajnoj državnoj funkciji zamjenika saveznog ministra u Vladi SRJ”. On je bio zamjenik saveznog ministra privrede Milana Beka, u rekonstruisanoj Vladi Momira Bulatovića.

Mandić i njegov punomoćnik Jovanović juče nisu odgovarali na pozive i poruke “Vijesti”, a list ni od MUP-a nije dobio odgovor na pitanje šta će biti njihov naredni potez.

Kako je “Vijestima” nezvanično saopšteno iz MUP-a, oni će tražiti od nadležnih državnih organa Srbije informacije o Mandićevom državljanstvu, ali u toj instituciji ne očekuju da će ih dobiti.

Jedan od čelnika DF-a je početkom marta saopštio da, osim crnogorskog, ima i srpsko državljanstvo, i da ga je dobio legalno, ali nije želio da kaže kad.

Prema Zakonu o crnogorskom državljanstvu, osoba, uz crnogorsko, može imati državljanstvo druge države ako ga je stekla prije proglašenja nezavisnosti Crne Gore 3. juna 2006. godine, ili ako s drugom zemljom postoji bilateralni sporazum. Crna Gora takav sporazum nema sa Srbijom.

”Vijesti” su imale uvid u dokument koji ukazuje da je Mandić državljanstvo Srbije dobio 2009. godine.

On je o državljanstvu Srbije trebalo da se izjasni sredinom marta, ali je tražio od MUP-a odgađanje te procedure, pa je novi termin određen za kraj aprila.

Pitanje dvojnog državljanstva aktuelizovano je početkom februara, kad je Državna izborna komisija (DIK) pitala kolege iz Srbije da li, u tom trenutku potencijalni predsjednički kandidati, Mandić i lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić imaju prebivalište i biračko pravo u Srbiji.

Kroz dvije sedmice stigao je odgovor MUP-a Srbije da Mandić nema prebivalište, a da Spajić ima u Beogradu. Zbog toga je DIK sredinom februara, pošto je objavljeno i da predsjednik PES-a ima i državljanstvo Srbije, odbio predlog njegove kandidature, iako je ispunjavao sve formalne uslove za nju.

S druge strane, Mandić je učestvovao na izborima.

Prema Ustavu i Zakonu o izboru predsjednika, kandidat mora imati prebivalište u Crnoj Gori najmanje deset godina u posljednjih 15.

MUP je pokrenuo upravni postupak oduzimanja crnogorskog državljanstva Spajiću, koji, kako su pojasnili iz tog resora, po zakonu traje godinu. Spajić se izjasnio u MUP-u, rekavši da želi da zadrži državljanstvo Crne Gore, te da je pokrenuo ispis iz državljanstva Srbije i da više nema prebivalište u toj državi.

Mandić je u emisiji “Načisto” na TV “Vijesti” izjavio da ima srpsko državljanstvo koje je “u potpunosti s propisima bivše državne zajednice Srbije i Crne Gore, Ustavom Crne Gore i važećim zakonima, Ustavom Srbije i važećim zakonima”.

Na pitanje da li je državljanstvo stečeno prije 2006, odgovorio je: “Ostavite da saopštim nešto i kad odem (u MUP)”.

Dodao je da nikad nije imao prebivalište, ličnu kartu i pasoš Srbije, niti da je upisan u njihov birački spisak.

Mandić je 2011. saopštio da se nikad neće odreći srpskog državljanstva, i da poziva sve građane Crne Gore koji imaju srpski pasoš da postupe na isti način.

”Ohrabrujem svakog građanina Crne Gore da uzme državljanstvo Srbije i da se ne plaši, a o tim odnosima nema potrebe da obavještava vlasti u Crnoj Gori”, govorio je tada, dodajući da je Vlada Srbije Zakonom o državljanstvu iz 2007. predvidjela da s odnosima te zemlje i njenih građana ne treba da bude upoznata treća strana.

Mandić je 2007. godine najavljivao da će tražiti srpsko državljanstvo, rekavši da će o tome pričati kad ga dobije.

Susjedi ne daju podatke MUP-u

Prema Zakonu o crnogorskom državljanstvu, punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko ako je dobrovoljno stekao drugo. MUP je u tom slučaju u obavezi da pokrene postupak po službenoj dužnosti.

U martu prošle godine MUP je u Srbiji i BiH pokušao da provjeri moguće postojanje lica s dvojnim državljanstvom, ali su te države, pozivajući se na zaštitu ličnih podataka, odbile da sarađuju s Crnom Gorom po tom pitanju.

Bonus video: