Jovana Tošić predsjednica Skupštine opštine Pljevlja

Sjednica lokalnog parlamenta zakazana je za sjutra, kada će za novog predsjednika Opštine biti izabran Dario Vraneš iz DF-a

10791 pregleda 36 reakcija 18 komentar(a)
Jovana Tošić, Foto: Goran Malidžan
Jovana Tošić, Foto: Goran Malidžan

Jovana Tošić, članica Demokratske Crne Gore, izabrana je danas za predsjednicu Skupštine opštine Pljevlja.

Za nju su glasala 24 odbornika pljevaljskog parlamenta dok je bilo šest odbornika uzdržani bili odbornici koalicije Koju je na predhodnim lokalnim izborima predvodila Demokratska partija socijalista (DPS).

Jovana Tošić je prva žena koja će biti na čelu lokalnog parlamenta.

Rođena je 1998. godine i student je ekonomije.

„Zakljinjem se da ću dužnost predsjednice Skupštine oštine Pljevlja obavljati u skladu sa Zakonom i Statutom Opštine Pljevlja. Tako mi Bog pomogao“, kazala je Tošić polažući svečanu zakletvu pred odbornicima novog saziva pljevaljskog parlamenta.

Kazala je da će kao „najmlađa predsjednica skupštine u istoriji Crne Gore biti vođena isključivo moralnim i etičkim principima te da ću se truditi da spostvenim radom maksimalno odgovornim pristupom opravdam ukazano povjerenje“.

„Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama transparentnim radom i poštovanjem ustava, Zakona i Statuta Opštine stvarati prijatan i demokratski ambijent i raditi samo i isključivo u interesu građana. Kao predsjednica skupštine časno, pošteno i dostojanstveno, predsjedavaću i rukovoditi njenim radom i ujedno se starati o realizaciji odluka i drugih akata, ali i učiniti da naš lokalni parlament postane otvoren i pristupačan za sve naše cijenjene sugrađane. Raduje me činjenica da ćemo nakon dužeg perioda stagnacije, ali i konstituisanja nove vlasti u Pljevljima, konačno biti u prilici da otpočnemo sa ekonomskim i kulturnim preporodom grada. Nažalost svjesni smo činjenice da godinama unazad iz našeg grada, odlazi vbeliki broj naročito mladih ljudi limitiranih za osnovna prava, a zbog ugrožene egzistencije i nemogućnosti sticanja obrazovanja i zaposlenja. Stoga je naša najveća dužnost, a ujedno i obaveza da adekvatnom politikom zadržimo i vratimo mlade ljude čija je uloga od krucijalnog značaja u svakom društvu . Upravo kao jedna od njih, a sad sa izuzetno odgovorne pozicije daću sve od sebe kako bismo u narednom periodu mladost zadržali u našem gradu i zajedno ostavili u nasleđe generacijama koje dolaze za sve ono za šta samo i sami bili uskraćeni“, kazala je novoizabrana predsjednica Skupštine opštine Pljevlja u svom obraćanju.

Prije početka sjednice konstatovan je prestanak mandata odbornicima koji su podnijeli ostavke zbog konflikta interesa ili iz drugih razloga i verifikovani mandati novim odbornicima sa lista partija koje su učestvovale na lokanim izborima.

Podnošenje ostavke na mjesto predsjednika Opštine Pljevlja najavio je i aktuelni gradonačelnik Rajko Kovačević. Očekuje se da će to uraditi tokom dana.

Nova sjednica lokalnog parlamenta zakazana je za sjutra u devet sati, kada će za novog predsjednika Opštine biti izabran ljekar Dario Vraneš iz Demokratskog fronta.

Bonus video: