Spajić zakazao sjednicu GO PES-a uprkos zahtjevu Milatovića da se odloži

Spajić je sjednicu zakazao u ponedjeljak za srijedu, a statut predviđa da se sjednice sazivaju najmanje pet dana prije održavanja

90514 pregleda 530 reakcija 248 komentar(a)
Milatović i Spajić, Foto: Biljana Matijašević
Milatović i Spajić, Foto: Biljana Matijašević

Glavni odbor (GO) Pokreta Evropa sad (PES), na kome bi trebalo da se odlučuje o nastupu na parlamentarnim izborima 11. juna zakazan je za 18 sati uprkos tome što je zamjenik predsjednika Jakov Milatović tražio da on bude odložen za sjutra jer je večeras odsutan, saznaju “Vijesti”.

Sjednicu je u ponedjeljak za danas zakazao predsjednik partije Milojko Spajić, na insistiranje člana Predsjedništva Janka Odovića.

Inicijativu za sazivanje sjednice uputio je član Glavnog odbora Filip Boljević, a potpisalo ju je dvije trećine članova tog tijela.

Odović je prošle sedmice podnio ostavku na mjesto u Predsjedništvu PES-a, ali je u međuvremenu povukao, saznaju “Vijesti”.

Sjednica Predsjedništva PES-a održana je prije desetak dana ali tada nije utvrđen stav u vezi izlaska na izbore.

Na toj sjednici Spajić je tražio blanko podršku za upravljanje partijom, koju nije dobio od kolega.

GO odlučuje prostom većinom

Po Statutu, GO odlučuje na osnovu zaključaka Predsjedništva PES-a.

Sjednice GO saziva predsjednik pokreta najmanje pet dana prije održavanja sjednice. Kako piše u tom dokumentu, lider PES-a saziva ih najmanje četiri puta godinje.

U Statutu se navodi i da GO donosi odluke ako sjednici prisustvuje većina od ukupnog broja članova. Odluke se, kako piše, donose prostom većinom prisutnih članova, osim ako je Statutom regulisano drugačije. Odluke GO su konačne.

To tijelo PES-a ima 55 članova.

Bonus video: