Administrativni odbor utvrdio da je Đokaj prekršio zakon

Predlog odluke o razrešenju Đokaja će biti dostavljen Skupštini.

13216 pregleda 9 komentar(a)
Muhamed Đokaj, Foto: Luka Zeković
Muhamed Đokaj, Foto: Luka Zeković

Administrativni odbor je utvrdio da je Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) Muhamed Đokaj prekršio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i da su se stekli uslovi za razrješenje sa te funkcije.

Predlog odluke o razrešenju Đokaja će biti dostavljen Skupštini.

Odbor je jednoglasno preporučio Savjetu Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) da kada se steknu uslovi, predsjednik, odnosno, član Savjeta može biti razriješen prije isteka vremena na koje je imenovan iz člana 55 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, i da odmah obavijeste Skupštinu o nastalim okolnostima.

Đokaj je rekao da ne postoje nikakvi dokazi da je prekršio Zakon o sprečavanju korupcije i predložio Administrativnom odboru da se postupak njegovog razrješenja prekine i sačekaju nalazi Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

On je na konsultativnom saslušanju pred Administrativnim odborom rekao da je bespredmetno pričati o tome, jer nema nikakvih dokaza, osim onog koji je on dostavio - da je odbor prije donošenja odluke o saslušanju povodom njegovog razrešenja, imao ostavku na odborničku funkciju njegovog brata Huseina Đokovića.

“Vi me teretite da sam prekršio član 55 Zakona o zaštiti ličnih podataka, a u vezi sa sukobom interesa zato što je moj brat odbornik u SO Tuzi, odnosno, javni funkcioner. Imamo okolnosti, imamo vaše tvrdnje - da li imamo činjenice? Teret dokazivanja pada na vas predsjedniče kao inicijatora ovog postupka, a i na vas koji ste donijeli odluku da se pokrene postupak. Da li vi imate dokaze da mi danas dostavite, a trebalo je da mi dostavite, da je moj brat Husein Đoković odbornik”, rekao je Đokaj.

Đokaj je rekao da odbor nema taj dokaz.

Administrativni odbor je na prethodnoj sjednici prihvatio predlog da pozove na saslušanje člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) Muhameda Đokaja, kako bi se izjasnio da li je prekršio zakon, jer je u konfliktu interesa.

Predsjednik Odbora Dragan Krapović podnio je inicijativu za razrješenje Đokaja jer smatra da je došlo do sukoba interesa zbog toga što je njegov brat Husein Đoković u vrijeme podnošenja inicijative vršio funkciju odbornika u SO Tuzi. Husein Đoković je podnio ostavku na odborničku funkciju, o čemu je na prethodnoj sjednici obavijestio odbor.

Odbor je na prethodnoj sjednici jednoglasno odlučio i da Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) uputi zahtjev za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je javni funkcioner Muhamed Đokaj povrijedio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Đokaj je rekao da je dobio samo inicijativu i paušalne tvrdnje da je prekršio zakon.

Krapović je odgovorio da “ne tereti” Đokaja, niti ima obavezu da bilo šta dokazuje:

“Ovo nije sudski spor. Ja nemam obavezu da dokažem nešto, ali imam obavezu da ubijedim članove odbora, eventualno, da moju inicijativu prihvate ili-ukoliko ne uspijem, odbace”.

On je kazao da je Husein Đoković podnio ostavku nakon što je on podnio inicijativu.

Krapović je kazao da je 21.aprila advokat Mladen Tomović dostavio zahtjev za odlaganje konsultatitvnog saslušanja u kome je naveo da se radi o kratkim rokovima za pripremu izjašnjenja, a da on kao punomoćnik ima zakazano suđenje 26.aprila. Predsjednik Odbora je rekao da konsultativno saslušanje ne predviđa učešće advokata.

Istakao je da je Tomović odboru dostavio i zahtjev za ostvarenje ustavnog prava na pravnu pomoć i stavljanje na dnevni red Administrativnog odbora glasanje o pravu na pravnu pomoć u postupku razrešenja Đokaja koje je garantovano Ustavom.

Krapović je kazao Tomoviću da bi njegov zahtjev za prisustvo sjednici dobio saglasnost i bez dopisa u kome se poziva na ustavno pravo na pravnu pomoć.

Na sjednicu nisu došli poslanici opozicije.

Advokat Mladen Tomović je kazao da ne spore činjenicu da je Đokajev brat po automatizmu sa izborne liste bio izabran za odbornika, te da Đokaj nije mogao uticati da se njegov brat nađe na izbornoj listi i bude izabran za odbornika.

On je rekao da podnošenjem ostavke na odborničko mejsto u roku od 30 dana od imenovanja, Đokajev brat nikada nije sa formalnog aspekta čak ni evidentiran kao javni funkcioner, te nije mogao proizvesti bilo kakvo pravno dejstvo na javnog funkcionera Muhameda Đokaja u pogledu kršenja odredbi matičnog zakona.

Istakao je da bi racionalna odluka bila obustavljanje postupka razrešenja.

Krapović je pokazao Fejsbuk postove u kojima se, kako je rekao, Muhamed Đokaj uključio u predizbornu kampanju (SDP - Pokret za Tuzi) u korist svog brata i javno agitovao.

On je istakao da momenat podnošenja ostavke nije bitan, a da mišljenje ASK-a takođe nije esencijalno za odlučivanje pred odborom.

Đokaj je komentarišući postove rekao da je to njegovo političko ubjeđenje i da to nema veze sa postupkom.

Članica Odbora Zdenka Popović kazala je da je on kao član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama jasno istakao svoju političku pripadnost i da je to neshvatljivo.

"Vi ne smijete da vršite političku agitaciju, jer ste dio institucije koja mora biti politički neprostrasna. Ja vas znam kao profesionalca, ali moram da kritikujem način kada ste se politički eksponirali tokom političke kampanje za izbore u Tuzima".

Đokaj je kazao da niko ne može spriječiti Administrativni odbor da ga smijeni, ali da je pitanje da li je ta smjena zakonita.

"Možete me smijeniti, ali tu smjenu će sjutra platiti građani", poručio je Đokaj.

Đokaj je rekao da ni on ni njegov brat nisu prekršili zakon, već da su sve uradili u skladu sa zakonom.

Bonus video: