Stekli se uslovi za smjenu Đokaja

Administrativni odbor preporučio Skupštini razrješenje Muhameda Đokaja

4385 pregleda 52 reakcija 0 komentar(a)
Brat je podnio ostavku: Đokaj, Foto: Luka Zekovic
Brat je podnio ostavku: Đokaj, Foto: Luka Zekovic

Administrativni odbor predložio je Skupštini da smijeni Muhameda Đokaja iz Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP), jer je, kako su utvrdili, prekršio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Đokajev brat Husein Đoković je bio odbornik u Skupštini opštine Tuzi, što je sporno s aspekta nezavisnosti člana Savjeta AZLP.

Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti propisano je da predsjednik i član Savjeta AZLP ne može biti osoba koja je u srodstvu u prvoj liniji sa funkcionerom neke stranke, obornikom, poslanikom.... Husein Đoković je podnio ostavku na dan kada je Dragan Krapović (Demokrate) podnio inicijativu Administrativnom odboru da provjeri zakonitost vršenja funkcije Đokaja.

Đokaj je na jučerašnjem konsultativnom saslušanju rekao da ne postoje nikakvi dokazi da je prekršio zakon i predložio Administrativnom odboru da se postupak razrješenja prekine i sačekaju nalazi Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Odbor je na prethodnoj sjednici jednoglasno odlučio da ASK-u uputi zahtjev za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Đokaj povrijedio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Član savjeta AZLP je rekao da je bespredmetno pričati o tome, jer nema nikakvih dokaza, osim onog koji je on dostavio - da je odbor prije donošenja odluke o saslušanju povodom njegovog razrješenja imao ostavku na odborničku funkciju njegovog brata Huseina Đokovića.

”Vi me teretite da sam prekršio član 55 Zakona o zaštiti ličnih podataka, a u vezi sa sukobom interesa zato što je moj brat odbornik u SO Tuzi, odnosno, javni funkcioner. Imamo okolnosti, imamo vaše tvrdnje - da li imamo činjenice? Teret dokazivanja pada na vas predsjedniče kao inicijatora ovog postupka, a i na vas koji ste donijeli odluku da se pokrene postupak. Da li vi imate dokaze da mi danas dostavite, a trebalo je da mi dostavite, da je moj brat Husein Đoković odbornik”, rekao je Đokaj.

Đokaj je rekao da odbor nema taj dokaz.

Krapović je odgovorio da “ne tereti” Đokaja, niti ima obavezu da bilo šta dokazuje: “Ovo nije sudski spor. Ja nemam obavezu da dokažem nešto, ali imam obavezu da ubijedim članove odbora, eventualno, da moju inicijativu prihvate ili - ukoliko ne uspijem, odbace”.

On je kazao da je Husein Đoković podnio ostavku nakon inicijative.

Advokat Mladen Tomović, koji je Odboru prisustvovao kao Đokajev punomoćnik, kazao je da ne spore činjenicu da je Đoković po automatizmu sa izborne liste bio izabran za odbornika i da bi racionalna odluka bila obustavljanje postupka razrješenja.

Odbor je obavijestio Savjet AZLP o stavu u vezi Đokaja, tada su se stekli uslovi da član Savjeta može biti razriješen prije isteka vremena na koje je imenovan iz člana 55 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. To je proceduralna Administrativna obaveza da izvijesti nadležnu instituciju, objašnjeno je “Vijestima”.

Sjednici nisu prisustvovali odbornici opozicije.

Bonus video: