Đurašković: Uzaludan pokušaj ekstremizacije i nipodaštavanja Cetinja, inauguracija u Podgorici suprotna tradiciji

"Pitam se na koji način novoizabrani predsjednik planira obavljati svoje državničke obaveze u rezidenciji na Cetinju ili predsjedavati Senatom prijestonice kada svoju prvu zvaničnu obavezu i inauguraciju ne želi da realizuje na način na koji su to činili svi njegovi prethodnici"

12166 pregleda 275 reakcija 90 komentar(a)
Đurašković, Foto: Cetinje.me
Đurašković, Foto: Cetinje.me

Odluka da se inauguracija predsjednika Jakova Milatovića održi u Podgorici loša je poruka i pokazatelj suštine odnosa nepoštovanja prema prijestonici, saopštio je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković.

Kazao je da je to i "uzaludan pokušaj ekstremizacije i nipodaštavanja grada heroja".

Ponovio je da bi ta svečanost moralo da se održi na Cetinju, kao istorijskom i kulturnom centru države, čiji je status definisan Zakonom o prijestonici.

"Svako drugo rješenje, samim tim i ovo koje je juče saopšteno, osim što je suprotnosti sa tradicijom inauguracije predsjednika Crne Gore u Vladinom domu, loša je poruka i pokazatelj suštine odnosa nepoštovanja prema prijestonici kao simbolu vječne Crne Gore, njene nezavisnosti i trajanja. Pitam se na koji način novoizabrani predsjednik planira obavljati svoje državničke obaveze u rezidenciji na Cetinju ili predsjedavati Senatom prijestonice kada svoju prvu zvaničnu obavezu i inauguraciju ne želi da realizuje na način na koji su to činili svi njegovi prethodnici", naveo je Đurašković.

"Kako god, jasno je da i ovaj postupak predstavlja uzaludan pokušaj ekstremizacije i nipodaštavanja grada heroja, jer je jasno da su Cetinje i Cetinjani kroz svoju slavnu istoriji bili i ostali otvoreni za sve dobronamjerne i časne ljude i mnogo puta do sad dostojanstveno i evropski odgovarali na brojne izazove. Jedno je sigurno - neće se u Podgorici odlučivati o Cetinju", zaključio je on.

Bonus video: