Jovanović: Svi da ćute na pitanja medija

Predsjednik SO Budva u dopisu svim šefomima službi naznačio da je on isključivo nadležan da daje saopštenja. Zaposleni u Opštini i lokalnim preduzećima neće na vrijeme primiti aprilsku platu, jer Božovića nema ko da zamijeni

33048 pregleda 211 reakcija 83 komentar(a)
Jovanović, Foto: Vuk Lajović
Jovanović, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović upozorio je sve opštinske funkcionere, sekretare sekretarijata i načelnike službi da ubuduće ne mogu pojedinačno istupati u javnost, te da samo on u odsustvu predsjednika Opštine Mila Božovića može davati medijima izjave.

To se navodi u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, koji je Jovanović uputio na adrese osam sekretara opštinskih sekretarijata, ali i čelnicima sedam službi (glavnog administratora, za naplatu komunalija, za informacione tehnologije, zaštitu i spasavanje, za javne nabavke, gradskog menadžera, glavnog gradskog arhitekte), ali i Komunalnoj policiji i komunalnoj inspekciji te Kancelariji za borbu protiv korupcije.

”S obzirom na novonastalu situaciju u Opštini Budva koja se odnosi na funkcionisanje lokalne samouprave, ispunjavanje obaveza i drugih tekućih pitanja, molim vas da od sada pa nadalje ne istupate u javnosti pojedinačno. Ovo je posebno važno jer su se u medijima prethodnih dana mogla pročitati oprečna saopštenja koja ne odražavaju zvanično utvrđen stav Opštine Budva”, naveo je Jovanović u dopisu.

On je naznačio da je on isključivo nadležan da daje saopštenja.

”Saopštenja za javnost ispred Opštine Budva tokom odsustva predsjednika Opštine iznosiće isključivo predsjednik Skupštine opštine ili eventualno neko od starješina organa lokalne samouprave po prethodno obavljenoj konsultaciji sa predsjednikom SO Budva”, naveo je Jovanović.

Goruća tema u Opštini svakako je da li će danas biti isplaćene zarade za oko 1000 zaposlenih, što u lokalnoj administraciji kojih ima 630, te dodatno onih koji su na budžetu, a rade u opštinskim firmama, ustanovama kulture te lokalnom javnom servisu.

Jovanović tim povodom nije odgovorio na pitanja koja su mu juče uputile “Vijesti”. U izjavi za RTCG on je kazao da zaposleni u Opštini i lokalnim preduzećima neće na vrijeme primiti aprilsku platu, jer Božovića nema ko da zamijeni i da je uhapšeni čelnik jedini ovlašćen za izvršavanje budžeta, pa i za isplatu zarada.

”Imajući u vidu da u Opštini nemamo izabrane potpredsjednike, njega u ovom trenutku nema ko da zamijeni, iako bi čak i da imamo potpredsjednike, za isplatu zarada jedan od potpredsjednika morao bi da ima specijalna ovlašćenja. S obzirom na nastalu situaciju nismo u mogućnosti da isplatimo zarade u ovom trenutku, tako da Opština Budva prvi put neće moći da izvrši isplatu plata, ali ni da izvrši transfere prema javnim preduzećima i upravama. Ova situacija će targetirati veliki broj zaposlenih”, kazao je Jovanović.

Jovanović je u više navrata isticao da ne postoji mogućnost da neko drugi bude ovlašćen, te je do sada takođe odbacio mogućnost da preko pravnih zastupnika Božović imenuje potpredsjednike, koje bi na hitnoj sjednici lokalnog parlamenta odbornički saziv izglasao i time deblokirao rad opštinske administracije.

Informacije da bi pravni zastupnici mogli u spuški zatvor unijeti papire za zarade koje bi Božović potpisao i radnicima koliko danas krenula isplata plata, “Vijesti” nijesu mogle potvrditi u Opštini, iz koje se niko ne oglašava. Ovo bi bilo prvo kašnjenje zarada od kada je nova gradska uprava preuzela rukovođenje gradom 2017, što će izazvati veliko nezadovoljstvo zaposlenih u administraciji koji nijesu navikli da im plate kasne.

Saopštenja za javnost ispred Opštine Budva tokom odsustva predsjednika Opštine iznosiće isključivo predsjednik Skupštine opštine ili eventualno neko od starješina organa lokalne samouprave po prethodno obavljenoj konsultaciji sa predsjednikom SO Budva, naveo je Jovanović.

A iz vladajućih i opozicionih partija proteklih dana stizali su pozivi Demokratskom frontu koji upravlja metropolom turizma da što prije deblokira administraciju, jer se Budva nalazi na pragu ljetnje sezone.

Šef odborničkog kluba Demokrata Marko Marković kazao je “Vijestima” da je jedan od načina izlaza iz blokade izvršne vlasti u Budvi, taj da pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović podnese ostavku, te da Demokratski front na hitno zakazanoj sjednici lokalnog parlamenta predloži novog kandidata i izabere predsjednika Opštine.

”Trenutno je Opština Budva u blokadi jer je blokirana izvršna vlast, tako što nemamo nijednog ovlašćenog predstavnika koji bi obavljao izvršenje budžeta, što su osnovne funkcije predsjednika Opštine. U periodu koji je iza nas bila je mogućnost da se izaberu potpredsjednici Opštine koji bi u ovoj situaciji imali sva potrebna ovlašćenja da obavljaju posao predsjednika Opštine. Pošto to nije slučaj, kao jedino rješenje ja vidim da predsjednik Opštine Milo Božović u formi ličnog čina podnese ostavku i na taj način pomogne da se deblokira izvršna vlast u Budvi”, kazao je ranije “Vijestima” Marković.

Predsjednik budvanskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Milan Tičić pozvao je Demokratski front da, kako je kazao, odustanu od ideje zloupotrebe građana Budve za pritisak na nadležne državne organe, i da do petka izaberu potpredsjednike Opštine.

To je, kako je istakao, uslov da se izbjegne scenario blokade grada, u kojoj će oko hiljadu zaposlenih ostati bez plate.

I iz opozicionog SDP-a su na minulom skupštinskom zasjedanju naznačili da postoji arsenal pravnih mogućnosti kako iz ove situacije da se izađe, te da grad ne mora da bude u blokadi.

Bonus video: