Adžić: MUP nastoji ograničiti negativne posledice izdavanja radnih viza strancima, EU put Crne Gore mora biti zaštićen

On je kazao da se saglasnost za izdavanje vize tipa D, radi rada, daje za strance koji dolaze iz država koje nisu visoko na listi država čiji su državljani registrovani kao neregularni migranti

16816 pregleda 18 komentar(a)
Filip Adžić, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Filip Adžić, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Nekontrolisano dovođenje stranaca iz Kine, Egipta, Bangladeša i Nepala može imati brojne negative posljedice, a prije svega po bezbjednost, demografiju, ekonomiju i evropski put Crne Gore, kazao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

On je kazao da se saglasnost za izdavanje vize tipa D, radi rada, daje za strance koji dolaze iz država koje nisu visoko na listi država čiji su državljani registrovani kao neregularni migranti.

"Sektor granične policije je u periodu od 01.01. do 28.04 dao mišljenje na 501 zahtjev za izdavanje vize tipa D, radi rada, za državljane država koje su pod viznim režimom", rekao je Adžić

Dodao je da je saglasnost za izdavanje vize tipa D, radi rada, data za 228 lica, dok za 273 lica nije.

"Saglasnost za vize tipa D radi rada daje se za strance koji već posjeduju međunarodno radno iskustvo i koji dolaze radi rada kod poslodavaca koji imaju kontinuitet poslovanja i posjeduju finansijska sredstva koja garantuju povratak stranaca u matične države u slučaju zloupotreba", objasnio je Adžić.

Prema njegovim riječima, ovakvim postupanjem MUP nastoji ograničiti potencijalne negative posledice u odnosu na migracije i bezbjednost, ali, kako kaže, i izaći u susret poslodavcima.

"Nekontrolisano dovođenje stranaca iz ovih država može imati brojne negative posljedice, a prije svega po bezbjednost, demografiju, ekonomiju i evropski put Crne Gore", rečeno je iz MUP-a.

Jedna od posledica je, kako navode, povećanje broja lica koja nezakonito borave na teritoriji Crne Gore,a za koja ne postoji mogućnost da budu vraćena u države porijekla imajući u vidu da se radi o licima koja dolaze iz zemalja sa kojima Crna Gora nema potpisan sporazum o readmisji niti te države imaju diplomatsko-konzularna predstavništva u Crnoj Gori.

"Povećana mogućnost za pojavu oblika trgovine liudima sa obzirom na činjenicu da se stranci dovode kako bi radili uglavnom za minimalnu mjesečnu zaradu te povećanje broja prekršaja i krivičnih djela, posebno nakon završetka turističke sezone i zatvaranja sezonskih objekata, kao i nedostatka posla za lica koja ne žele da napuste Crnu Goru", dodali su.

Iz MUP-a navode i da je moguće dovođenje velikog broja lica koja bi naknadno ostavrila pravo na spajanje sa porodicom i dovođenje članova porodice u Crnu Goru što bi, kako oni kažu, značajno izmijenilo demografsku strukturu u primorskim opštinama.

"Izuzetno veliki troškovi povratka za lica za koja se stvore uslovi da budu vraćeni u zemlju porijeka, veliki troškovi za obezbjeđivanje smještaja licima koja neregularno borave u objeku Privatilišta za strance i drugim sličnim objektima, rad suprotan zakonima kojima se uređuje zapošljavanje i rad stranaca u Crnoj Gori i neodstatak radnih mjesta za domicilno stanovništvo" objasnili su iz MUP-a.

Kako je saopšteno, Crna Gora može biti prepoznata kao zemlja koja dovodi strance koji sa crnogorske teritorije neregularno tranzitiraju prema zemljama Evropske unije.

"To se može negativno odraziti na EU integracije, posebno kroz Poglavlje 24", zaključio je Adžić.

Bonus video: