Za kampanju bez niskih udaraca - dio partija najavio da će potpisati kodeks o djelovanju u predizbornom periodu

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) političkim partijama koje će učestvovati na izborima ponudio da potpišu kodeks koji promoviše i uzdržavanje od pritisaka na izbornu administraciju, od nedozvoljenih uticaja na birače ili ugrožavanja njihove privatnosti

28519 pregleda 51 reakcija 28 komentar(a)
Zabranjen nedozvoljen uticaj na birače: sa glasačkog mjesta, Foto: Boris Pejović
Zabranjen nedozvoljen uticaj na birače: sa glasačkog mjesta, Foto: Boris Pejović

Političke partije se načelno zalažu za potpisivanje Kodeksa za fer i demokratsku izbornu kampanju, koji promoviše miran i nenasilan izborni proces, uzdržavanje od funkcionerske kampanje i suprotstavljanje negativnim stranim uticajima na izborni proces bez obzira odakle oni dolazili.

U susret parlamentarnim izborima 11. juna, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je političkim partijama koje će učestvovati na izborima ponudio da potpišu kodeks koji promoviše i uzdržavanje od pritisaka na izbornu administraciju, od nedozvoljenih uticaja na birače ili ugrožavanja njihove privatnosti.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je “Vijestima” da je kodeks koji su ponudili partijama prihvaćen alat, koji se koristi u momentima kad ne postoji politička volja da se zakonima i podzakonskim aktima riješe sva pitanja koja opterećuju izbore.

”On predstavlja jednu vrstu javne izjave kojom se nadopunjuju nedostaci u važećem zakonodavstvu”, kazao je Koprivica.

Istakao je da je CDT u prethodne dvije decenije nekoliko puta potpisivao sličan dokument sa političkim partijama i da su u tome uvijek učestvovale ključne političke snage u državi.

”Iako postoji rizik da se neke partije svjesno obavežu da će poštovati neka pravila, a onda ih krše, iskustvo širom svijeta pokazuje da ova izjava volje, u konačnom, ipak doprinosi boljem izbornom ambijentu”, rekao je Koprivica.

Koprivica
Koprivicafoto: CDT

Potpisivanje ovakvog kodeksa je, kako je kazao, bila i jedna od ranijih preporuka posmatračkih misija OSCE/ODIHR.

Koprivica je istakao da su do sada imali direktnu komunikaciju sa najvećim brojem političkih partija, navodeći da niko od onih sa kojima su komunicirali nije izrazio protivljenje sadržaju kodeksa ili osporio potrebu da on bude potpisan:

”Naprotiv, sa predloženim tekstom se saglasila velika većina”.

Na pitanja “Vijesti” šta misle o kodeksu i da li će ga potpisati, koja su poslata skoro svim strankama koje će učestvovati na izborima, većina nije odgovorila. One koje jesu, taj dokument će potpisati.

Predsjednik Kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović je kazao da će Demokratska Crna Gora potpisati kodeks, kao jasan izraz njihove čvrste privrženosti pravilima demokratskog poretka, biračima i cjelokupnom izbornom procesu.

“Kao što je svima u Crnoj Gori poznato, izborni proces predstavlja temelj našeg demokratskog društva, te stoga ne možemo ništa prepustiti neodgovornosti ili nezainteresiranosti po pitanju izbornog procesa”, istakao je Bogdanović.

On je naglasio da je samo primjenom i dosljednim pridržavanjem visokih standarda izbornih i demokratskih vrijednosti, moguće stvoriti okvir za legitimitet izbora i izbornih rezultata. “Poštovanje pravila, uzdržavanje od nasilja, zloupotreba i tenzija, predstavljaju prioritet svake demokratske partije, a mi smo tu da se suprotstavimo svakom neodgovornom potezu koji bi mogao ugroziti samu srž crnogorskog demokratskog društva”, kazao je Bogdanović.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Luka Zeković

Istakao je da kodeks pruža izuzetno vrijedne smjernice i jasno definiše putokaze za fer izbornu utakmicu, a sve to u cilju stvaranja izbornog procesa koji će biti transparentan, pošten i odraz slobodno izražene volje građana.

“Sve ovo potvrđuje činjenicu da je Demokratska Crna Gora odlučna da se ne zaustavi na ovom koraku, već da zajedno sa svim političkim akterima, kojima je demokratija u vrhu prioriteta, radi na kreiranju izbornih pravila koji će biti uzor drugima, kada ćemo konačno biti u stanju stvoriti uslove za vrhunski izborni standard, kom svaka demokratska država teži”, kazao je Bogdanović.

I Socijaldemokrate (SD), kako je saopšteno “Vijestima”, u potpunosti podržavaju predlog CDT-a, prije svega zbog važnosti poštovanja izbornog procesa koji je ključan za demokratizaciju crnogorskog društva.

”Kao što je preporučeno u jednom od izvještaja misije OSCE o izborima u Crnoj Gori, postoje određene manjkavosti u važećem izbornom zakonodavstvu koje bi mogle biti prevaziđene ovim kodeksom. Vjerujemo da je važno da svi politički akteri učestvuju u izbornom procesu na način koji promoviše transparentnost, dostojanstvo i poštovanje izborne volje građana”, navode iz SD-a.

U toj partiji smatraju da je potpisivanje ovakvog dokumenta pozitivan iskorak u smjeru unapređenja izbornog procesa u Crnoj Gori i da je njegovo potpisivanje važan signal građanima da se obaveza prema demokratskim principima ne smije zanemariti ni u trenucima duboke političke i društvene krize.

”Socijaldemokrate su ranije učestvovale u razgovorima sa predlagačima (CDT), dali smo određene sugestije i najavili da ćemo potpisati jedan takav dokument. Nadamo se da će i drugi politički subjekti u Crnoj Gori izraziti spremnost da izbori u Crnoj Gori budu što više fer i demokratski, te da će podržati ovaj kodeks”, saopšteno je iz SD-a.

I za Bošnjačku stranku je prihvatljiv inicijalni predlog CDT-a za potpisivanje kodeksa, istakli su da su na sastanku predstavnika partije i te NVO usaglašeni stavovi u vezi sa sadržinom kodeksa.

”Bošnjačka stranka, kao partija koja baštini evropske i evroatlantske vrijednosti, promoviše miran i nenasilan izborni proces, uzdržavanje od bilo kakvih aktivnosti koje za neke političke subjekte mogu ostvariti institucionalnu prednost na izborima, suprotstavljanje negativnim stranim uticajima na izborni proces bez obzira odakle oni dolazili. U tom smislu, i sadržaj kodeksa za fer i demokratsku izbornu kampanju, koji promoviše navedene smjernice, prihvatljiv je za BS”, saopšteno je iz BS-a.

Portparol Liberalne partije Amar Borančić kazao je da su spremni da potpišu kodeks i pruže doprinos poboljšanju kvaliteta ukupnog izbornog ambijenta i procesa.

Borančić
Borančićfoto: Liberalna partija

On je rekao da kodeks sadrži univerzalne principe demokratije, slobodne i fer izborne utakmice i sve ono što bi u jednom politički zrelom društvu trebalo da se podrazumijeva.

”Međutim, u ovakvim uslovima političke krize, tenzija i previranja koje dodatno raspiruje i vladajuća većina za sopstvene interese, vjerujem da je ljekovito da svi podrže jedan ovakav sporazum”, istakao je Borančić.

Koprivica: Partije će se javno obavezati na poštovanje kodeksa

Dragan Korivica je kazao da će nakon finalnog usaglašavanja teksta, biti organizovano javno potpisivanje kodeksa svih potvrđenih izbornih lista.

”Kada ćemo tekst učiniti javnim, a svim važnim akterima u procesu dati priliku i da se javno obavežu na njegovo poštovanje”, rekao je Koprivica.

On je pozvao partije koje nisu primile ili do sada nisu odgovorile na inicijativu, da ih kontaktiraju.

”Pozivamo i nove političke subjekte koji imaju namjeru da prvi put učestvuju na izborima,a sa kojima do sada nismo ostvarili komunikaciju, da nam se pridruže u ovoj veoma važnoj akciji”, kazao je Koprivica.

Bonus video: