Abazović: Sudska grana vlasti najveća prepreka za promovisanje pravde

"Volio bih da i tu svjedočimo promjenama - pravdi, ne nekim personalnim promjenama, ali mislim da to ostaje kao izazov", kazao je premijer

17709 pregleda 41 reakcija 40 komentar(a)
Abazović, Foto: Facebook/Dritan Abazović
Abazović, Foto: Facebook/Dritan Abazović

Premijer Dritan Abazović kazao je da je sudska grana vlasti najslabija karika i najveća prepreka za promovisanje pravde u Crnoj Gori.

"U tužilaštvu je dosta bolje nego što je bilo, imamo već određene rezultate, određeno 'provjetravanje' i promjene... U sudskoj grani vlasti znate da imamo slučajeve visoke korupcije i organizovanog kriminala koji će se voditi pred našim sudovima, govorimo o bivšoj predsjednici Vrhovnog suda, bivšem predsjedniku Privrednog suda... Vidjećemo na osnovu tih slučajeva šta će biti ishodi i građanima će mnoge stvari biti jasnije. Volio bih da i tu svjedočimo promjenama - pravdi, ne nekim personalnim promjenama, ali mislim da to ostaje kao izazov", rekao je Abazović novinarima nakon otvaranja SEE | DEM u Budvi, u organizaciji Internacionalnog republikanskog instituta, na pitanje šta smatra najvećim izazovom u borbi protiv korupcije.

Tek 2020. godine smo, prema njegovim riječima, "postali narod koji na izborima mijenja vlast".

"Sad je situacija dosta drugačija, nema više političkih monopola, biće tih promjena još... Ne kažem da druge institucije ne treba da ojačaju, imamo veliku reformu u policiji, značajne reforme u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, i to će sve pomoći da se pravda promoviše", dodao je.

Abazović je ponovio stav da iza nacionalizma na Zapadnom Balkanu stoji korupcija.

"Njenim suzbijanjem će se omogućiti da profunkcionišu sve institucije mnogo bolje, da se narodi, države, vjerske organizacije i različiti identiteti pomire, da više budemo fokusirani na budućnost, a manje na teme iz prošlosti, koja nije baš sjajna, posebno u proteklih 30 godina.

"Ako svi budemo pokazivali rezultate, a čini mi se da Crna Gora prednjači, kad je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, vjerujem da će ostale teme političkog karaktera mnogo lakše da savladaju. Zašto se to ne dešava, vjerovatno zato što postoje veliki finansijski interesi i onda svi treba da budemo u čeljusti prošlosti, nacionalizma, svađa... U suštini, iza sve te galame zapravo stoji želja određenih struktura da sačuvaju moć i kapital. Kako se stvari budu otkrivale, bilo preko Europola, Interpola, domaćim intervencijama... građanima će biti jasno da su sve vrijeme bili izmanulipisani i branili interese koji nisu njihovi, državni, već privatni", naglasio je predsjednik Vlade.

Kazao je i da strani uticaj "pronalazi plodno tlo" gdje nema jakih institucija:

"Gdje je korupcija raširena, gdje je lako doći do nekih političkih ili biznis struktura, sa nekim novcem koji nema svoje porijeklo ili je iz crnih fondova... Kako institucije budu rasle, tako će se i ta vrsta uticaja suzbijati. Ovo ne važi za ljude koji žele da rade fer biznis, sa bilo kojih destinacija da dolaze", kazao je Abazović.

Bonus video: