Lajčak: Crna Gora manje da se bavi sobom, a više evropskom agendom

Specijalni izaslanik EU očekuje da se novi predsjednik i vlada potpuno posvete evropskim integracijama

7184 pregleda 271 reakcija 29 komentar(a)
Lajčak (arhiva), Foto: Boris Pejović
Lajčak (arhiva), Foto: Boris Pejović

Specijalni izaslanik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak kazao je kako očekuje da se Crna Gora manje bavi sobom, a više evropskom agendom.

"Crna Gora je i dalje predvodnik, iako je brzina evropske reforme značajno usporila. Ali, dobro je da je funkcionalnost Ustavnog suda obnovljena", izjavio je Lajčak u razgovoru za Hinu, tokom učešća na ekonomskom forumu u Delfima, u Grčkoj.

Lajčak je istakao kako očekuje da se novi predsjednik i vlada potpuno posvete evropskim integracijama, na ono što većina stanovnika želi.

"Crna Gora je dugo godina bila faktor stabilnosti na Balkanu pa očekujem da nastavi imati tu ulogu", rekao je diplomata.

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić, podsjeća Hina, rekao je na forumu u Delfima da bi "bilo optimalno da Crna Gora postane članica u iduće četiri godine".

Lajčak, međutim, kaže da je "nezahvalno govoriti" o datumima idućeg proširenja EU.

"Ali, ono što bih ja volio vidjeti je da naši partneri na Zapadnom Balkanu počnu više učestvovati u partnerskim programima EU. Da budu u istoj sobi. Ne samo kada raspravljamo o Zapadnom Balkanu nego da budu i dio rasprave o drugim temama, da vide da smo ozbiljni s njima", rekao je on.

"Kada ih recimo pitamo za mišljenje o Zelenom planu, o digitalizaciji i drugim područjima o kojima raspravljamo, tako da se naviknemo jedni na druge. Trebamo osvježiti metodologiju, bez da je mijenjamo, ne tražim da mijenjamo povelje ili dokumente jer će nas to koštati vremena. Ali unutar postojećih struktura mislim da postoji prostor koji b trebalo iskoristiti da dovedemo Zapadni Balkan bliže", dodao je.

Bonus video: