Odbor odbacio izvještaj o radu ASK jer rukovodstvo Agencije odbija da prisustvuje sjednici

U dopisu koji su uputili sekretarki Odbora naveli da su oni ispunili svoju zakonsku obavezu

5422 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Skupštinski Odbor za antikorupciju odbacio je Izvještaj o radu Agencije za sprečavanje korupcije za 2022. godinu. Izvještaj nije razmatran jer su predlagači akta odbili da se pojave pred poslanicima i zajedno razmatraju akt, na šta ih obavezuje Poslovnik.

Odluka je donijeta jednoglasno.

Sedam članova odbora bilo je saglasno da je u pitanju nepoštovanje od strane rukovodstva ASK.

Predsjednik Odbora i poslanik Demokratskog fronta Dragan Bojović rekao je da je trebalo da se pojave i predstavnici Agencije - predsjednica Jelena Perović i predsjednik Savjeta Momčilo Radulović, što su i najavili u prvobitnom dopisu.

"U međuvremenu smo u saznanju da oni neće doći na današnju sjednicu. Prema članu 67 našeg Poslovnika ukoliko predstavnik predlagača ne dođe na sjednicu, ona se odlaže dok se predstavnik predlagača ne pojavi. Međutim, oni su nama poslali dopis, adresiran na sekretarku odbora u kojem navode da su ispunili zakonsku obavezu", rekao je Bojović.

U dopisu koji je pročitao navodi se da je "Savjet ASK usvojio godišnji Izvještaj o radu na 88. sjednici održanoj 24. februara i u uputio isti Skupštini 31. marta u skladu sa članom 99 Zakona o sprečavanju korupcije, čime je zakonska obaveza Agencije ispunjena".

Bojović je rekao da se predstavnici ASK ovako ophode prema Skupštini već duži period, i da nemaju namjeru da sa njima razmatraju izvještaj.

"Poslali su ga na razmatranje ali smatraju da mi nemamo pravo da razmatramo izvještaj. Mi nikako ne odgovaramo rukovodstvu Agencije da sa nama razmatraju izvještaj. Postoje izvjesne zakonske praznine koje nisu jasno definisale šta se radi sa izvještajem kad ga oni dostave Skupštini. Inicirane su izmjene zakona u tom pogledu, da se pravne praznine riješe ali je činjenica da svaka agencija, državno tužilaštvo, Specijalno tužilaštvo i sudovi dostavljaju izvještaje Skupštini, svi se pojavljuju na sjednice koje zakazuju Odbori, svima se ocjenjuju izvještaji, razmatraju, jedino ASK odbija svaku saradnju i to je nastavak jednog arogantnog odnosa", poručio je Bojović.

Smatra da Odbor treba da se izjasni i odbaci izvještaj, sa čim su bili saglasni i članovi odbora Nikola Bajčetić (DF), Jovan Vučurović (DF), Dragan Ivanović (SNP).

"Moj utisak je da kao što je i rad ASK već godinama bio neozbiljan, jedna lakrdija, tako i ovaj dopis smatram neozbiljnim. Pokazuju da oni poštuju sud svoje partije, tako su se ponašali otkad su izabrani. Služili su za to da brane korpuciju, Mila Đukanovića i DPS. Sada kad im partija polako ide u prošlost oni preuzimaju mjere koje liče na odmetnutu grupaciju nego na ozbiljnu instituciju", rekao je Vučurović.

Ivanović dodaje da je Odbor dovedeni pred svršen čin ponašanjem rukovodstva Agencije.

"Mislim da Odbor treba da osudi ponašanje Agencije, direktorice i Savjeta tj. predsjednika. Da neku raspravu vodimo o izvještaju nema nikakvog smisla".

Bonus video: