Formiranje ženskog odborničkog kluba u Bijelom Polju

Sekretarka lokalnog parlamenta upriličila sastanak sa odbornicama i članicama Savjeta za rodnu ravnopravnost

3306 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Opština Bijelo Polje
Foto: Opština Bijelo Polje

U cilju formiranja Ženskog kluba Skupštine opštine Bijelo Polje, sekretarka Skupštine Ajsela Pačariz je danas upriličila sastanak sa odbornicama Skupštine i članicama Savjeta za rodnu ravnopravnost, saopšteno je iz Opštine Bijelo Polje.

Iz Opštine navode da su teme sastanka bile: dogovor oko formalizacije osnivanja Ženskog kluba, predlozi kopredsjednica i priprema sporazuma, koji će potpisati sve odbornice lokalnog parlamenta.

"Po ugledu na Ženski klub Skupštine Crne Gore, na sastanku je dogovoreno da Ženskim klubom koordiniraju dvije kopredsjednice, na ravnopravnom nivou, jedna iz redova vlasti, a druga iz opozicione strukture Skupštine opštine Bijelo Polje. U susret 19. maju, koji je Dan rodne ravnopravnosti u Opštini Bijelo Polje, u sali Skupštine će biti organizovano svečano potpisivanje sporazuma o osnivanju Ženskog kluba, koji je jedan od strateških ciljeva Lokalnog plana za postizanje rodne ravnopravnosti”, navodi se u saopštenju.

Ističu da je predsjednica Savjeta za rodnu ravnopravnost Almasa Rizvanović ukazala na značaj osnivanja Ženskog kluba, gdje će se uz Savjet i Kancelariju za rodnu ravnopravnost, sa tri aspekta djelovati na unapređenje položaja žena u Bijelom Polju.

“O značaju osnivanja Ženskog kluba u Skupštini Bijelom Polje su govorile kopredsjednica i članica Ženskog kluba Skupštine Crne Gore Vesna Pavićević i Suada Zoronjić. Izuzetni rezultati Ženskog kluba Skupštine su primjer dobre prakse, za osnivanje istih tijela u lokalnim parlamentima, pa je za očekivati, da će se nakon Skupštine Bijelo Polje, i u drugim lokalnim parlamentima formirati Ženski klub, koji ima za cilj zajedničku borbu za unapređenje položaja i zaštitu žena i djece u lokalnim zajednicama”, zaključuje se o saopštenju Opštine.

Bonus video: