Radulović: Crna Gora je u potpunosti posvećena članstvu u EU

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) saopšteno je da je Radulović u Briselu učestvovao na sastanku Savjeta za vanjske poslove Evropske unije

11413 pregleda 3 komentar(a)
Radulović prvi zdesna, Foto: MVP
Radulović prvi zdesna, Foto: MVP

Crna Gora je u potpunosti posvećena članstvu u Evropskoj uniji (EU), kazao je savjetnik predsjednika Vlade, Đorđe Radulović.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) saopšteno je da je Radulović danas u Briselu učestvovao na sastanku Savjeta za vanjske poslove Evropske unije.

Radulović je na tom sastanku bio, kako se navodi, na poziv Visokog predstavnika EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja.

On je naglasio da je nedavno sprovedeno istraživanje javnog mnjenja pokazalo da oko 80 odsto crnogorskih građana podržava ulazak Crne Gore u EU.

“Crna Gora ima odlične odnose sa svim državama regiona, njegujući svoju ulogu promotera dobrosusjedskih odnosa što je i pokazatelj posvećenosti evropskim standardima”, navodi se u saopštenju.

Iz MVP su kazali da je Radulović učestvovao u neformalnoj razmjeni mišljenja između ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana i država članica EU na temu saradnje u području vanjske politike, koji je drugi put organizovan u tom format.

Navodi se da je iskazano očekivanje da se sastanci tog tipa češće organizuju, a države Zapadnog Balkana postupno uključuju u procese odlučivanja na evropskom nivou.

Radulović je istakao da je Crna Gora 100 odsto usaglašena sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

On je naglasio i pomoć Ukrajini od skoro 11 odsto vojnog budžeta, kao i prihvatanje hiljada ukrajinskih izbjeglica kroz sistem privremene zaštite koji je Crna Gora prva uvela po ugledu na EZ.

“Uz pomoć evropskih partnera - Francuske i Slovenije, u Crnoj Gori je pokrenut Regionalni centar za jačanje kapaciteta za borbu protiv sajber napada”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da, prošlonedjeljnim potpisivanjem Sporazuma sa Frontex-om o čuvanju crnogorskih granica, a u cilju pridruživanja naporima EU da spoljne granice ostanu bezbjedne i da se suzbiju nelegalne migracije, Crna Gora opet predvodi region i u tom važnom pitanju za evropsku bezbjednost.

Bonus video: