Eraković: Mislim da nema pacijenta koji se nije susreo sa sumornom situacijom u vezi sa listama čekanja

"Setom mjera iz našeg izbornog programa vratićemo dostojanstvo građanima Crne Gore, vratićemo dostojanstvo pacijentima, ali i zdravstvenim radnicima koje je urušeno u prethodnom periodu"

5140 pregleda 17 komentar(a)
Eraković, Foto: DPS
Eraković, Foto: DPS

Moramo da povratimo finansijsku stabilnost zdravstvenog sistema kroz jasno ciljane i definisane doprinose, jer samo na taj način je moguće u Crnoj Gori, kao državi socijalne pravde, uspostaviti zdravstveni sistem na zdravoj osnovi, saopštio je kandidat liste "Zajedno! Za budućnost koja ti pripada – Danijel Živković" i potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković.

"Setom mjera iz našeg izbornog programa vratićemo dostojanstvo građanima Crne Gore, vratićemo dostojanstvo pacijentima, ali i zdravstvenim radnicima koje je urušeno u prethodnom periodu", istakao je Eraković, saopšteno je iz DPS.

On je dodao da se crnogorski zdravstveni sistem nalazi na koljenima.

"Mislim da nema nijednog pacijenta u Crnoj Gori koji se nije susreo sa sumornom situacijom u vezi sa listama čekanja koje su nikad duže, kao i činjenicom da je dostupnost ljekarskih usluga i zdravstvenih usluga nikada duža", kazao je Eraković.

On je upitao "kakve su mjere i zbog čega je ovakvo stanje u našem zdravstvenom sistemu?"

"Suština je u ukidanju doprinosa za zdravstveno osiguranje i samim tim za liječenje građana Crne Gore. U samom startu je nedostajalo preko 200 miliona eura. Kako je to nadoknađeno, vidjeli smo – isključivo pozajmljivanjem, ali ni ta šema piramidalnog pozajmljivanja nije mogla da bude dostignuta u svakom trenutku. Tako da u pojedinim trenucima najteži, onkološki, pacijenti u Crnoj Gori, su bili bez terapije a oni pacijenti koji su liječeni od kovida nijesu mogli da imaju ni najosnovije antibiotike", poručio je Eraković.

U saopštenju se dodaje da se on potom osvrnuo na preimenovanja pojedinih bolnica u kliničke centre.

"U našem programu spominjemo bolnice koje su preimenovane u kliničke centre, i dalje ih tretiramo kao opšte bolnice. Ne zbog toga što želimo da umanjimo nekome značaj, nego upravo zbog toga što želimo da istaknemo da ne može neko potpisom na papiru jednu opštu bolnicu da prebaci u klinički centar. Znamo koji su preduslovi da bi jedna zdravstvena ustanova i zakonski bila klinički centar. Želimo da se sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori razvijaju tempom kao što se razvija i Klinički centar Crne Gore. Ali za to moraju postojati realni uslovi, odnosno preduslovi, a ne da neko tek tako donese odluku da jedna bolnica postane klinički centar", kazao je Eraković.

U saopštenju DPS se navodi da je on potom podsjetio na prije tri godine započet program telemedicine.

"Sjetićete se da smo prije tri godine započeli program telemedicine u Crnoj Gori, koji je imao za cilj da poveže sve bolnice u Crnoj Gori sa Kliničkim centrom. Da pacijent, ma gdje god da se nalazio u Crnoj Gori, ima isti kvalitet zdravstvene zaštite. Međutim, danas prostori koji su osmišljeni, u koje je uloženo preko milion eura za projekat telemedicine, služe kao ostave ili punktovi za vakcinaciju. I to je prava slika i zdravstvenog sistema i naše države", zaključio je Eraković.

Bonus video: