Stevović: Nulta tolerancija na vršnjačko nasilje je imperativ, a odgovornost je na svima nama

"Aktivna je besplatna telefonska linija za prijavu vršnjačkog nasilja – 080 777 777, dostupna jesvim građanima, bez obzira na starost i status, 24 sata dnevno, i apelujem i ohrabrujem sve da iskoriste tu mogućnost"

3816 pregleda 0 komentar(a)
Stevović, Foto: SNP
Stevović, Foto: SNP

Važno je osigurati sistem vrijednosti koji naglašava poštovanje i uvažavanje svih, sa svim sličnostima i razlikama, saopštila je danas Maša Stevović, kandidatkinja za poslanicu liste SNP-Demos "Za Tebe" i državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete.

"Nulta tolerancija na vršnjačko nasilje je imperativ, a odgovornost je na svima nama. Vršnjačko nasilje u školama je nažalost sistemski problem sa kojim se udruženo svi moramo boriti. Potrebno je vanredno angažovanje svih u lancu u cilju što bolje prevencije i adekvatnog odgovora na bilo koje oblike nasilja. Njegovanje empatije, drugarstva, zajedništva mora biti imperativ svih nas", istakla je Stevović u saopštenju koje je dostavila Socijalistička narodna partija (SNP).

Ona je dodala da porodica jeste stub i vrijednosti koje se djetetu usade ostaće sa njim dovijeka, ali i škole kao obrazovne ustanove mogu kanalisati ideje i usmjeriti djecu u pozitivnom pravcu.

"Nasilje je neprihvatljivo, zvali ga mi vršnjačkim, fizičkim, psihičkim ili sajber. Aktivna je besplatna telefonska linija za prijavu vršnjačkog nasilja – 080 777 777, dostupna jesvim građanima, bez obzira na starost i status, 24 sata dnevno, i apelujem i ohrabrujem sve da iskoriste tu mogućnost. Ukazujem i na činjenicu da su izazovi digitalnog društva naša svakodnevnica, i sveobuhvatna umreženost ima velike benefite, ali donosi i probleme u vidu negativnih kampanja, dezinformacija, govora mržnje i drugih toksičnih sadržaja. Medijsko opismenjavanje učenika je korak u pozitivnom pravcu, i jedan od načina pripreme djece radi što boljeg snalaženja u savremenom svijetu", rekla je Stevović.

Po njenim riječima, obrazovne strategije u Crnoj Gori koje se oslanjaju na evropske i globalne politike doprinose razvijanju ključnih kompetencija za 21. vijek.

"Prevencija je ključna, a proaktivan stav i djelovanje svih u lancu je prijeko potreban. Problem vršnjačkog nasilja se ne rješava preko noći, ali zajednički se može riješiti i potrebno je planirati strategije dugoročno", zaključila je Stevović.

Bonus video: