SPP povukao podršku Pokretu Evropa sad: Nepouzdan partner koji pokušava staviti pod kontrolu čitave partije

Glavni odbor je takođe donio i jednoglasnu odluku o isključenju doskrošanjeg predsjednika SPP Seida Hadžića zbog, kako su kazali, grube zloupotrebe funkcije, plasiranja neistinitih informacija u svrhu lične koristi i brojnih kršenja statuta partije što je sve dovelo do narušavanja ugleda partije i gubitka parlamentarnog statusa SPP

58262 pregleda 250 reakcija 76 komentar(a)
Foto: SPP
Foto: SPP

Stanka pravde i pomirenja (SPP) povukla je podršku Pokretu Evropa sad (PES) kao nepouzdanom partneru koji očigledno pokušava staviti pod svoju kontrolu, ne samo pojedince nego i čitave partije.

Ta je odluka donešena na danas održanoj sjednici Glavnog odbora SPP.

Glavni odbor je takođe donio i jednoglasnu odluku o isključenju doskrošanjeg predsjednika SPP Seida Hadžića zbog, kako su kazali, grube zloupotrebe funkcije, plasiranja neistinitih informacija u svrhu lične koristi i brojnih kršenja statuta partije što je sve dovelo do narušavanja ugleda partije i gubitka parlamentarnog statusa SPP.

U saopštenju se navodi da je analizom dešavanja u posljednjih mjesec dana utvrđeno iz više izvora, uključujući i funkcionere PES-a da je Hadžić mimo volje i protivno odlukama partije samoinicijativno, a po nekim informacijama u saradnji sa pojedinim funkcionerima PES, delegirao sam sebe na poziciju koja je načelno dogovorena za SPP na listi PES za predstojeće parlamentarne izbore.

"Koristeći javna mimoilaženja u PES u posljednjih mjesec dana, Hadžić je obamanuo rukovodstvo SPP i ulogu pregovarača u ime stranke nezakonito i mimo odluka partije preuzeo isključivo na sebe, kako nam je i potvrđeno od pojedinih funkcionera PES. Imajući sve navedeno ali i mnogo toga još, Glavni odbor SPP je jednoglasno donio odluku da se Hadžić isključi iz stranke kao i potvrdio raniju odluku predsjedništva da Hadžić ne predstavlja SPP na listi PES-a za kandidata za poslanika u Skupštini Crne Gore", piše u saopštenju.

Kada je riječ o povlačenju podrške PES-u, iz SPP navode da su analizirali sve dostupne informacije o ulozi pojedinih funkcionera PES-a, neprofesionalnom odnosu vrha stranke, "pa, slobodno možemo reći, i ucjeni tog pokreta u vezi izbora imena kandidata SPP na njihovoj listi".

"Jednoglasnom odlukom GO odlučeno je da stranka povuče podršku tom Pokretu kao nepouzdanom partneru koji očigledno pokušava staviti pod svoju kontrolu, ne samo pojedince nego i čitave partije, a kako SPP zastupa interese prije svega Bošnjačkog naroda, apsolutno je neprihvatljiv i najmanji vid ucjene od bilo koga, pa taman taj pokret osvojio i 80 odsto glasova na narednim izborima. Bošnjaci nisu na prodaju, ne pristaju na ucjenu i ne pristaju da im neko drugi određuje ličnosti koje će ga predstavljati", piše u saopštenju.

Ističu da je DPS to pokušavao deset godina i nije uspio, te da im nije jasno na osnovu čega su u PES-u pomislili da i oni to mogu uraditi.

"Nažalost, nakon izuzetno korektne saradnje sa sada već predsjednikom države gospodinom Jakovom Milatovićem u toku predsjedničke kampanje, ovoga puta kolege iz PES su se ponijeli krajnje nekorektno što svakako ne može biti prihvaćeno od strane SPP".

Ipak, na sjednici GO naglašeno je da je podrška Milatoviću bila ispravan potez i da na osnovu dosadašnjeg rada predsjednik države itekako zavređuje njihovu podršku.

"GO je na današnjoj sjednici prenio nadležnost na predsjedništvo stranke da u narednom periodu obavi razgovore za zaintresovanim listama koje su potvrđene od strane DIK o čemu će javnost biti blagovremeno informisana. Dešavanja u proteklim danima svakako su nanijela ogromnu štetu stranci koja po svim pokazateljima daleko prelazi cenzus za manjisnske partije i ostavila nas bez poslaničkog manadtata u naredne četri godine ali kako u politici nismo zbog ličnih interesa, što najbolje dokazuje čitav ovaj slučaj, mi nastavljamo naše političko djelovanje čistog obraza, sa još više odlučnosti i kao nikada do sada uvjereni da ćemo u narednom periodu naći načina da artikulišemo svoj politički stav i u parlamentu kroz saradnju sa drugim partijama, a nikada nećemo dozvoliti da sitni manipulanti nit ucjene velikih određuju naš stav niti naša zalaganja. SPP je stub slobodne bošnjačke misli u Crnoj Gori i tako će i ostati", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: