Đuričković: Najnoviji izvještaj Fridom hausa potvrdio je da je 30. avgusta 2020. došlo do sloma sistema

"Totalni sunovrat svih vrijednosti i institucija, koji je elaboriran u izvještaju Fridom hausa, prethodno su potvrdile i brojne druge međunarodne institucije", istakao je Đuričković

3970 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Najnoviji izvještaj Fridom hausa potvrdio je da je 30. avgusta 2020 godine. došlo do sloma sistema, saopštio je međunarodni sekretar Socijaldemokrata (SD) Miloš Đuričković.

"Da je ne samo srušen evropski put Crne Gore već da su u Skupštini urušena osnovna ljudska prava građana te da je trenutna polazna tačka ponovno pokretanje osnovnih reformi u društvu. Totalni sunovrat svih vrijednosti i institucija, koji je elaboriran u izvještaju Fridom hausa, prethodno su potvrdile i brojne druge međunarodne institucije", istakao je Đuričković.

On je dodao da je jasno idetifikovan i potencijal koji je crnogorska politička scena dobila podmlađivanjem i novim snagama.

"Sa čim smo saglasni, uz opasku da rezultati izbora neće potvrditi pomenuti potencija koliko potezi koje će ti subjekti povući več 12. juna. Ukoliko političko logiciranje novih snaga bude na nivou dosadašnjih gamechanger-a poput URE, SNP-a, i ostalih "centraša" koji su najzaslužniji uz DF za ovakav izvještaj FH-a, izvjesno je da će Crna Gora nastaviti svoj sunovrat a dragocjeno vrijeme biti potrošeno na obračune i podjele umjesto reformi i napretka", poručio je Đuričković.

U izvještaju Fridom hausa se navodi da je politička polarizacija u Crnoj Gori, najviše oko pitanja nacionalnog identiteta, dovela do pada dvije vlade. Kao dodatak tome, u skupštini su usvojeni zakoni koji podrivaju osnovna ljudska prava, dok Ustavni sud nema kvorum da razmatra sporne akte.

Ipak, nedavni poraz Mila Đukanovića, koji je vodio državu duže od tri decenije, u aprilu 2023. na predsjedničkim izborima budi nadu da će doći do smjene generacija, navodi Fridom haus.

Bonus video: