Mugoša: Adekvatna podrška ženskom preduzetništvu preduslov stabilnog ekonomskog razvoja

On je kazao da žene u najvećem procentu nisu vlasnice imovine, što je ograničavajući faktor u započinjanju sopstvenog posla

4949 pregleda 6 komentar(a)
Boris Mugoša, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Boris Mugoša, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) i kandidat na koalicionoj listi Zajedno, Boris Mugoša kazao je da ekonomsko osnaživanje žena i rodna ravnopravnost predstavljaju neke od ključnih preduslova stabilnog ekonomskog razvoja, saopšteno je iz te partije.

"Stvaranje povoljnog ambijenta za pokretanje sopstvenog biznisa veoma je važno za ekonomsko, političko i društveno osnaživanje žena. Na kreatorima političkih i društvenih prilika je da unaprijede postojeće i osmisle nove mjere za podsticanje razvoja ženskog preduzetništvu", kazao je Mugoša, navodi se u saopštenju SD-a.

On je kazao da žene u najvećem procentu nisu vlasnice imovine, što je ograničavajući faktor u započinjanju sopstvenog posla.

"Četiri odsto žena u Crnoj Gori su vlasnice nekretnina, a osam odsto vlasnice zemljišta. Ženama je u ovom trenutku neophodna adekvatna finansijska podrška, lakši pristup izvorima finansiranja, dobri uslovi za kreditiranje, duži grejs i period otplate i povolјnije kamate, jer ovo zaista predstavlja stvarnu prepreku što dodatno obeshrabruje žene za ulazak u poslovni ambijent kroz sopstveni biznis", saopštio je Mugoša.

Prema njegovim riječima, potrebno je uvođenje programa mentorstva usmjerenih na žene na početku njihove karijere, garantnog fonda, grantova za razvoj ženskog preduzetništva i dodaje da je potrebno uvođenje posebnih povoljnih kreditnih linija i poslovnih inkubatora za žene neke od mjera za podsticanje razvoja ženskog preduzetništva.

“Stvaranje klime koja stimuliše (samo)zapošljavanje žena i stvaranje preduslova za bolji balans između privatnog i poslovnog, kroz razvoj određenih servisa podrške, je dugoročna mjera ekonomskog osnaživanja žena", dodaje se u saopštenju SD-a.

Bonus video: